Έξυπνο αδυνάτισμα χωρίς θερμιδομετρητή !!!

//Έξυπνο αδυνάτισμα χωρίς θερμιδομετρητή !!!

Έξυπνο αδυνάτισμα χωρίς θερμιδομετρητή !!!

Δεν ξέρω να μετράω θερμίδες …

Πόσοι είναι αυτοί που ξέρουν τη θερμιδική αξία της κάθε τροφής ; Του κάθε ποτού ; Του κάθε έτοιμου γεύματος (από εστιατόρια, από delivery ή από fast food) ή του κάθε μαγειρεμένου φαγητού ;

Τα έτοιμα, τα συσκευασμένα προϊόντα ευτυχώς έχουν την ευκολία να αναγράφουν την σύσταση αλλά και τη θερμιδική τους αξία. Με τα υπόλοιπα όμως τρόφιμα και φαγητά που καταναλώνουμε καθημερινά τι γίνεται ; Και πώς ακριβώς μπορούμε να ελέγξουμε το σωματικό μας βάρος και την ποσότητα φαγητού που καταναλώνουμε χωρίς να έχουμε μονίμως έναν θερμιδομετρητή ανά χείρας ;

Άλλο το ένα … και άλλο το άλλο !!!

Από όλα τα τρόφιμα μπορούμε να επιλέξουμε να φάμε μόνο 200 θερμίδες. Είναι όμως το ίδιο να φάει κανείς μια μικρή χούφτα πατατάκια και 30 baby carrots ; Θα χορτάσει το ίδιο με καμιά δεκαριά πατατάκια όπως τρώγοντας 30 baby carrots ;

(!!!) : Γνωρίζοντας μάλιστα πως τα φρούτα και τα λαχανικά είναι εξαιρετικά πλούσια σε πολύτιμες φυτικές διαιτητικές ίνες που μπορούν να δημιουργήσουν έντονο αίσθημα κορεσμού στο άτομο και να το αποτρέψουν από περιττό τσιμπολόγημα, σίγουρα τα 30 μικρά καροτάκια φαντάζουν πολύ πιο σωστή επιλογή ΚΑΙ για την υγεία αλλά ΚΑΙ για τη σιλουέττα του ατόμου.

Ανάλογα λοιπόν την ώρα του γεύματος και τις ανάγκες του οργανισμού την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, μπορεί το άτομο να γνωρίζει μερικά βασικά mini – γεύματα που θα του δώσουν ενέργεια ή που θα το κρατήσουν χορτάτο ως το επόμενό του γεύμα … και μάλιστα ΜΟΝΟ με 200 θερμίδες !

Με τον τρόπο αυτό το άτομο δε χρειάζεται ούτε να αναλώνεται σε αδιάκοπες αναζητήσεις για τη θερμιδική αξία του κάθε τροφίμου αλλά ούτε και να αγωνιά για το τι έχει φάει στη διάρκεια της ημέρας.

Προσοχή ! : Τα γεύματα αυτά φυσικά αφορούν ΜΟΝΟ τα ενδιάμεσα μικρά γεύματα της ημέρας. Το κύριο γεύμα της ημέρας (μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα) είναι το προγραμματισμένο γεύμα που έχει η κάθε οικογένεια στο σπίτι της !

Έξυπνα μικρά γεύματα με ΜΟΛΙΣ 200 θερμίδες !!!

Μερικοί έξυπνοι συνδυασμοί για σνακ είναι οι ακόλουθοι :

  • μικρά καροτάκια και μια κουταλιά από την αγαπημένη σας σως
  • ένα κομματάκι σοκολάτα υγείας και μια μικρή χούφτα αμύγδαλα ανάλατα
  • μερικές φέτες γαλοπούλα και τυρί (κατά προτίμηση άπαχο) για τοστ
  • μια μικρή μπανάνα και ένα μικρό κομματάκι σοκολάτα υγείας
  • 2 ρυζογκοφρέτες και μια κουταλιά του γλυκού nutella
  • ένα mini-bagel με μια κουταλιά τυρί κρέμα
  • ένα γιαούρτι με λίγα μούρα

Τρώγοντας κάτι από τα παραπάνω ως ενδιάμεσο γεύμα θα είστε σίγουροι ότι δεν έχετε ξεπεράσει τις 200 θερμίδες και ότι θα μείνετε χορτάτοι μέχρι το επόμενο γεύμα. Έτσι δε χρειάζεται να ψάχνετε και να μετράτε τις θερμίδες που έχει το κάθε φαγητό.

Ιδανικά γεύματα για ένα χορταστικό μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα χωρίς περιττές θερμίδες

Όσων αφορά τώρα το κύριο σας γεύμα σας, δηλαδή το μεσημεριανό ή το βραδινό, σας έχουμε και εδώ έξυπνες λύσεις και ιδέες ώστε να μην “ξεχειλίζουν” από θερμίδες, να είναι πλούσια διατροφικά σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά και να ενισχύουν την προσπαθειά σας για αδυνάτισμα !!

  1. Αραβική πίτα με κοτόπουλο

araviki-kotopoulo

Βάλτε μέσα σε μια αραβική, κοτόπουλο, μαρούλι, λίγο καλαμπόκι και τυρί της αρεσκείας σας. Προτιμήστε κάποιο τυρί με κρεμώδη υφή όπως είναι το φιλαδέλφεια για να δώσει την αίσθηση ότι τρώτε σως και να μην είναι στεγνό το αποτέλεσμα. Εναλλακτικά χρησιμοποιείστε λίγο γιαούρτι που θα το κάνει πολύ δροσερό για τους καλοκαιρινούς μήνες και φυσικά ακόμα πιο light.

2. Ομελέτα με λαχανικά

omeleta-laxanika

Τί πιο λαχταριστό από μια ομελέτα πλούσια σε χρώματα και βιταμίνες. Χτυπήστε 3 αυγά, προσθέστε λίγο φέτα, τοματίνια και ελιές (χωρίς το κουκούτσι). Αυτό το άκρως μεσογειακό γεύμα θα σας ξετρελάνει. Ομορφύνετε το πιάτο σας με ψιλοκομμένο μαϊντανό και λίγο παρμεζάνα τριμμένη. Είναι ένα πιάτο που θα μπεί σίγουρα στη λίστα του εβδομαδιαίου προγράμματός σας.

3. Μπιφτέκια κοτόπουλου με σως γιαουρτιού και σαλάτα με πράσινα λαχανικά

mpifteki-kotopoulo

Τα μπιφτέκια είναι το αγαπημένο φαγητό των περισσοτέρων απο εμάς. Μειώστε θερμίδες και κάντε το πιο ελαφρύ και καλοκαιρινό χρησιμοποιώντας κιμά από στήθος κοτόπουλο. Προσθέστε ένα αυγό χτυπημένο, κρεμμύδι (ψιλοκομμένο και λίγο βρασμένο ώστε να φύγει η κάψα του και να είναι πιο γλυκό και πιο εύπεπτο), μαϊντανό ή δυόσμο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ψήστε το στο τεφάλ μέχρι να πάρει χρώμα και από τις δυο πλευρές.

Για τη σως γιαουρτιού : προσθέστε μέσα στο γιαούρτι σας λίγο μουστάρδα, λίγο άνηθο ή δυόσμο ψιλοκομμένο, μια κ.γ. ελαιόλαδο και αλάτι. Ανακατεύστε καλά και βάλτε το στο ψυγείο να παγώσει καλά.

Απλώστε μια χούφτα πράσινα λαχανικά στο πιάτο σας. Βάλτε πάνω το μπιφτέκι και γαρνίρετε με λίγο σως γιαουρτιού . Απολαυστικότατο και δροσιστικότατο πιάτο γεμάτο γεύση !

4. Κρύα σαλάτα με όσπρια

krya-salata-ospria

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαυρομάτικα φασόλια ή φακές. Αφού τα βράσετε καλά -χωρίς όμως να λιώσουν- βάλτε τα σε ένα μπολ ή σαλατιέρα. Στο μίξερ χτυπήστε λίγο λάδι , λίγο μυστάρδα και μπαλσάμικο. Περιχύστε το περιεχόμενο του μίξερ, αλατίστε και ανακατέψτε να πάει παντού. Προσθέστε λίγο μαϊντανό και τοματίνια. Αφήστε την στο ψυγείο για πάνω από δυο ώρες να αναμειχθούν οι μυρωδιές και να είναι δροσερό το αποτέλεσμα. Το πιάτο αυτό αποτελεί το τέλειο συνοδευτικό ενός φιλέτου ψαριού, ή ενός φιλέτου κοτόπουλο.

5. Τόνος με λεμόνι

tonos-me-lemoni-kalaboki

Για τους λάτρεις του ψαριού ο τόνος αποτελεί μια εύκολη, γρήγορη και … χαμηλή σε θερμίδες λύση. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να κόψετε τον τόνο σε μεγάλα κομμάτια και να τον βάλετε σε ένα πιάτο. Προσθέστε λεμόνι, αλάτι, κάπαρη, καλαμπόκι, μαϊντανό και ανακατέψτε λίγο να αναμειχθούν τα υλικά.

6. Κοτοσαλάτα

kotosalata-me-marouli

Η αγαπημένη όλων κοτοσαλάτα αποτελεί ιδανική λύση για ένα ολιγοθερμιδικό γεύμα και ειδικά για άτομα που εργάζονται και θέλουν να έχουν στη δουλειά τους ένα πλούσιο σε βιταμίνες γεύμα, χορταστικό αλλά ταυτόχρονα και ελαφρύ !

Αναμείξτε πράσινα λαχανικά (ρόκα-σπανάκι- μαρούλι-iceberg), προσθέστε κομμάτια από στήθος κοτόπουλο (ψητό ή βραστό), μια κουτ. σούπας καλαμπόκι, λίγο τυρί της αρεσκείας σας, τοματίνια και μια κουταλιά μαγιονέζα light. Ανακατέψτε και απολαύστε την κρύα !

Συμπέρασμα

Υπάρχουν άπειρες λύσεις και ιδέες ώστε να τρως υγιεινά και σωστά χάνοντας ταυτόχρονα τα περιττά κιλά που σε ταλαιπωρούν. Οι παραπάνω ιδέες δεν αποτελούν μια συγκεκριμένη δίαιτα που αφού χάσεις τα κιλά που επιθυμείς, την αγνοείς και την ξεχνάς. Αντίθετα, αποτελεί μια διατροφή που μπορείς να ακολουθείς πάντα στη ζωή σου, ώστε να είσαι υγιής, να κρατάς στεθερό το βάρος σου και να μην στερείσαι, αφού μπορείς να προσαρμώσεις τα φαγητά σου ανάλογα με το γούστο σου. Χρειάζεται μόνο λίγη φαντασία και λίγος χρόνος ώστε να προετοιμάζεις το φαγητό σου μόνος σου και να μην παραγγέλνεις απ’ έξω. Φυσικά μια φορά ή δύο την εβδομάδα μπορείς να το απολαμβάνεις και αυτό… “μέτρον άριστον” όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι!

By | 2021-12-21T22:37:08+02:00 December 15th, 2021|Αδυνάτισμα|0 Comments

Leave A Comment