Έρευνα : Τεστ αναπνοής για την πρόβλεψη παχυσαρκίας

//Έρευνα : Τεστ αναπνοής για την πρόβλεψη παχυσαρκίας

Έρευνα : Τεστ αναπνοής για την πρόβλεψη παχυσαρκίας

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή που περιλαμβάνεται στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, με ένα πολύ απλό τεστ αναπνοής θα μπορεί να διαγνωστεί εάν πάσχετε από πρόβλημα παχυσαρκίας ή αν κινδυνεύετε να εμφανίσετε στο μέλλον.

Με το τεστ αυτό, που λαμβάνει μετρήσεις βακτηριακής ανάπτυξης στο έντερο και τις αξιολογεί, θα μπορείτε να ενημερωθείτε για τα ποσοστά του σωματικού λίπους σας και αν διατρέχετε κάποιο άμεσο κίνδυνο.

Τεστ βακτηριακής ανάπτυξης του εντέρου

Το τεστ αυτό της αναπνοής που λαμβάνει μετρήσεις για την βακτηριακή ανάπτυξη στο έντερο, μπορεί να μας φανερώσει πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα. Πώς λειτουργεί όμως ;

Μέσα στο έντερο αναπτύσσονται πολλά καλά και κακά βακτήρια. Όταν η ανάπτυξη των κακών βακτηρίων υπερβεί κατά πολύ εκείνη των καλών βακτηρίων, δυσάρεστα συμπτώματα όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα ή φούσκωμα κάνουν την εμφάνισή τους για να μας προειδοποιήσουν.

Η κλινική μελέτη

Η μελέτη που έγινε περιλάμβανε άτομα τα οποία κατανάλωναν ένα ζαχαρούχο σιρόπι lactulose. Έπειτα συλλέγονταν δείγματα από τα τεστ αναπνοής που τους γίνονταν επί 2 συνεχόμενες ώρες κάθε 15 λεπτά.

Παράλληλα λαμβάνονταν μετρήσεις για το σωματικό βάρος των μετεχόντων στην έρευνα, και μάλιστα με δύο διαφορετικές μεθόδους :

  • Λαμβάνοντας μετρήσεις για το ύψος και το βάρος του ατόμου και υπολογίζοντας τον ΔΜΣ (Δείκτη Μάζας Σώματος).
  • Με εφαρμογή ηλεκτρικής αγωγιμότητας (χαμηλής ισχύος) που εντοπίζει, διαφοροποιεί και καταγράφει μετρήσεις άπαχου και λιπαρού ιστού.

Εδώ πρέπει να αναφέρουμε πως με τα τεστ αναπνοής παρατηρήθηκε πως τα άτομα που εμφάνισαν υψηλή συγκέντρωση σε υδρογόνο και μεθάνιο, εμφάνιζαν και μεγαλύτερο ΔΜΣ και περισσότερο σωματικό λίπος από τους υπολοίπους.

Υπάρχει εξήγηση γι’αυτό, δηλώνουν οι ειδικοί. Οφείλεται σε ένα ζιζάνιο που βρίσκεται μέσα στο έντερο, το Methanobrevibacter Smithii. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να εύκολα να εντοπίζουμε προβλήματα παχυσαρκίας.

Η παχυσαρκία όμως δεν έχει την ίδια μορφή για όλους

Η παχυσαρκία δεν είναι μια ασθένεια με μια μέθοδο πρόληψης και μια μέθοδο αντιμετώπισης. Πρόκειται για μια ασθένεια «προσωπική» και διαφορετική για κάθε οργανισμό.

Παρ’ολα αυτά μια τέτοια μελέτη δίνει ελπίδες σε πολλούς ανθρώπους που θα μπορούσαν να ταιριάζουν σε αυτό το μοτίβο και με μια έγκαιρη διάγνωση θα μπορούσαν να αποφύγουν εμφάνιση παχυσαρκίας και σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Πρόκειται για μια μελέτη που ακόμα βρίσκεται στο ερευνητικό στάδιο και προσπαθεί να αποδείξει την σύνδεση μεταξύ των βακτηρίων του εντέρου και του σωματικού λίπους και του ΔΜΣ, με σκοπό την αποφυγή της παχυσαρκίας.

Η επιβεβαίωση μιας τέτοιας έρευνας θα μπορούσε να αποδείξει πως εύκολη αντιμετώπιση της παχυσαρκίας θα γινόταν και με τη χρήση προβιοτικών προϊόντων. Ωστόσο είναι πολύ νωρίς για τέτοιες κινήσεις, αφού ακόμα βρίσκεται σε ερευνητικό στάδιο και δεν υπάρχουν αποδείξεις.

By | 2013-04-11T11:48:04+03:00 April 11th, 2013|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment