Αιμορροΐδες : Φαινόμενο συχνό που όμως καταπολεμάται !

//Αιμορροΐδες : Φαινόμενο συχνό που όμως καταπολεμάται !

Αιμορροΐδες : Φαινόμενο συχνό που όμως καταπολεμάται !

Τι είναι τελικά οι αιμορροΐδες ;

Οι αιμορροΐδες είναι μια επίπονη κατάσταση που ταλαιπωρεί πάρα πολύ κόσμο και τον φέρνει σε δύσκολη πολλές φορές θέση. Είναι μια πάθηση που εμφανίζεται στις φλέβες της περιοχής του πρωκτού.

Όταν οι φλέβες αυτές ερεθιστούν (και αυτό μπορεί να συμβεί λόγω διαφόρων παραγόντων) διογκώνονται και προκαλούν φλεγμονή στην περιοχή, με αποτέλεσμα να προκαλείται έντονη δυσκολία και δυσφορία κατά την προσπάθεια της αφόδευσης, ενώ πολύ συχνά προκαλείται και αιμορραγία (άλλοτε μεγαλύτερη και άλλοτε μικρότερη).

Το μέγεθος της ενόχλησης, του πόνου και της δυσφορίας που θα προκαλέσει η φλεγμονή αυτή, εξαρτάται από την θέση στην οποία βρίσκεται η φλέβα που έχει το πρόβλημα. Άλλες φορές η φλέβα αυτή μπορεί να βρίσκεται στο εσωτερικό του ορθού προκαλώντας αρκετά οξύ πόνο κατά την αφόδευση, και άλλες πάλι φορές στο εξωτερικό του ορθού, δηλαδή γύρω από τον πρωκτό και κάτω από το δέρμα στην περιοχή αυτή.

Η καθιστική ζωή εντείνει το πρόβλημα

Είναι γεγονός, πως τα άτομα που παρουσιάζουν ευπάθεια στις αιμορροΐδες, είναι συνήθως άτομα που ακολουθούν έναν καθιστικό τρόπο ζωής, χωρίς καθόλου σωματική άσκηση. Συνήθως είναι τα άτομα που εργάζονται σε γραφείο, συνταξιούχοι που δεν δραστηριοποιούνται αρκετά, παχύσαρκα άτομα ή άτομα με κινητικά προβλήματα που χρησιμοποιούν όλη μέρα το αναπηρικό αμαξίδιο.

Η καθιστική στάση επί ώρες, αυξάνει την ποσότητα του αίματος στο σημείο του πρωκτού με αποτέλεσμα να δημιουργείται πίεση στις φλέβες και διόγκωσή τους. Το γεγονός αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο ή αιμορραγία, συμπτώματα τα οποία γίνονται ανυπόφορα για το άτομο που νοσεί. Μία λύση στο πρόβλημα αποτελεί η αλλαγή του τρόπου ζωής, μειώνοντας τις ώρες που περνά καθισμένος ο ασθενής και ταυτόχρονα αυξάνοντας τη σωματική άσκηση.

(!!!) : Όλοι οι ειδικοί και οι γιατροί τονίζουν πως η σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση των αιμορροΐδων (με μοναδική εξαίρεση τα βάρη, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν τη δημιουργία τους !!!).

Σε επαγγέλματα όπου η φύση της δουλειάς δεν επιτρέπει να κινείστε συχνά, καθιερώστε μικρά διαλειμματάκια δεκαλέπτου κάθε μια ώρα ώστε να σηκωθείτε και να κινηθείτε. Αυτό θα προσφέρει σημαντικά οφέλη.

Μια επιπλέον χρήσιμη συμβουλή, που μπορεί να βοηθήσει να αποφευχθεί ή να μειωθεί το πρόβλημα, είναι η επίσκεψη στην τουαλέτα να μην διαρκεί πάνω από 5 λεπτά. Ο λόγος είναι απλός : όταν καθόμαστε στη λεκάνη της τουαλέτας χαλαρώνουν οι μύες της πυέλου γιατί προετοιμάζονται για την κένωση. Με αυτόν τον τρόπο επιτρέπεται και το αίμα να συγκεντρωθεί στον πρωκτό με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πίεση που ασκείται στις φλέβες. Επικεντρωθείτε λοιπόν στην διαδικασία και μην χρονοτριβείτε άσκοπα (παίζοντας με το κινητό ή διαβάζοντας περιοδικά) γιατί θα είναι εις βάρος σας!

Η διατροφή ;;; Παίζει κάποιο ρόλο ;;;

Φυσικά ! Η διατροφή παίζει καταλυτικό ρόλο σε κάθε πρόβλημα του οργανισμού και επομένως και στο πρόβλημα των αιμορροΐδων. Αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις πως η κακή διατροφή μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία αιμορροΐδων, ωστόσο μπορεί σίγουρα να επιδεινώσει την κατάσταση, και ειδικά μάλιστα αν το άτομο παρουσιάζει ευπάθεια.

(!!!) : Πολύ σημαντικό ρόλο λοιπόν παίζει η κατανάλωση φυτικών ινών. Φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τρόφιμα ολικής άλεσης και προβιοτικό γιαούρτι, είναι τρόφιμα που ΠΡΕΠΕΙ να υπάρχουν στην διατροφή του ΚΑΘΕ ανθρώπου !

Επίσης όμως πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού. Το νερό είναι πηγή ζωής και εξασφαλίζει την καλή λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού.

(!!!) : Επιβάλλεται η κατανάλωση ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 8 ποτηριών νερού ΚΑΘΕ ημέρα για την σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού συτήματος.

Τέλος, καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης σε μεγάλες ποσότητες γιατί προκαλούν στον οργανισμό αφυδάτωση, τα κόπρανα γίνονται πιο σκληρά και δυσκολεύουν την διαδικασία της κένωσης με αποτέλεσμα τον τραυματισμό της περιοχής και την δημιουργία αιμορροΐδων.

(!!!) : Φροντίστε να έχετε ΤΑΚΤΙΚΗ αφόδευση καθημερινά ! Καθυστερώντας την επίσκεψή σας στην τουαλέτα μπορεί να εμφανίσετε δυσκοιλιότητα με ανάλογα πάλι αποτελέσματα !

Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης των αιμορροΐδων

Οι λύσεις που μπορούμε να δώσουμε με φυσικούς τρόπους είναι αποτελεσματικές, όταν όμως το πρόβλημα δεν είναι μεγάλο. Σε πολλές περιπτώσεις θα προσφέρουν μια ανακούφιση, αν όμως το πρόβλημα έχει γιγαντωθεί, τη λύση θα δώσει μόνο η επίσκεψη σε κάποιον πρωκτολόγο.

Οι φυσικές λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν αρκετά σε ήπιες καταστάσεις είναι οι παρακάτω :

  • μετά από την κένωση ξεπλύνετε την περιοχή με ζεστό νερό για πάνω από 10 λεπτά. Η πίεση του νερού στην περιοχή μειώνει τα επίπονα συμπτώματα και ανακουφίζει για αρκετές ώρες .
  • Να μη χρησιμομοιείτε κανένα σαπούνι του εμπορίου αλλά μόνο υποαλλεργικά που θα βρείτε στο φαρμακείο.
  • μετά το μπάνιο να μην αφήνετε υγρασία στην περιοχή, να σκουπίζετε καλά αλλά ταμποναριστά και να φοράτε μόνο βαμβακερά εσώρουχα και άνετα.
  • μέσα στη μέρα χρησιμοποιείστε κρύες κομπρέσες στην περιοχή. Θα βοηθήσουν το πρήξιμο να υποχωρήσει.
  • μπορείτε επίσης να ξεπλένετε την περιοχή με χαμομήλι που έχει καταπραϋντικές ιδιότητες και είναι αντισηπτικό και αντιφλεγμονώδες.
  • Τοποθετήστε ένα κοντό σκαμπουδάκι κάτω από τα πέλματα κατά τη διάρκεια της κένωσης ώστε να ανασηκωθούν τα γόνατα και να βοηθηθεί η κινητικότητα στο έντερο.
  • το ελαιόλαδο αποτελεί λύση για πολλά προβλήματα όπως και στο συγκεκριμένο. Έχει αντιοξειδωτικές και μαλακτικές ιδιότητες που μπορούν να ανακουφίσουν προσωρινά.

Ποιές είναι οι πιο δραστικές λύσεις στην αντιμετώπιση του προβλήματος των αιμορροΐδων;

Η αντιμετώπιση των αιμορροΐδων μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους ανάλογα με την κάθε περίπτωση και συγκεκριμένα ανάλογα με το στάδιο της νόσου. Οι πιο κλασικές μέθοδοι είναι:

  • η αιμορροϊδεκτομή και η αιμορροϊδεκτομή με τη μέθοδο longo. Αυτές ανήκουν στην κατηγορία της χειρουργικής αντιμετώπισης που είναι μεν αποτελεσματικές αλλά προκαλούν αρκετό πόνο μετά την επέμβαση και έχουν μεγαλύτερο χρόνο μετεγχειρητικής αποθεραπείας. Φυσικά ο πόνος περιορίζεται με τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής που συστήνει ο ειδικός ιατρός.
  • Άλλες μέθοδοι που είναι ελάχιστα επεμβατικές και είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματικές με πολύ μικρό ποσοστό υποτροπών και ταχεία ανάρρωση είναι η αιμορροϊδοπηξία με υπερήχους (HAL – THD) και η αιμορροϊδοπηξία με laser (LHP). Οι μέθοδοι αυτές δεν προκαλούν πόνο, δεν απαιτούν γενική αναισθησία και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι του την ίδια κιόλας ημέρα !

Επειδή υπάρχουν πάνω από δέκα μέθοδοι αντιμετώπισης των αιμορροΐδων, θα αποφασίζει ο γιατρός ποιά θα ακολουθήσει, εξετάζοντας τον εκάστοτε ασθενή και κρίνοντας ποιά είναι η κατάλληλη μέθοδος για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

 

By | 2021-12-21T22:36:36+02:00 December 15th, 2021|Υγεία|1 Comment

One Comment

  1. Ιωάννης Σ. Κιούσης August 1, 2014 at 02:19 - Reply

    Χαίρετε,

    Φυσικά και παίζει ρόλο η διατροφή. Και μάλιστα βασικότατο.

    Mία ιδιαίτερα αξιόλογη διατροφική μέθοδος για την πρόληψη αλλά και για την αντιμετώπιση που απαιτούν οι αιμορροΐδες είναι και η γανοθεραπεία.

    Η γανοθεραπεία ενισχύει εξαιρετικά το διατροφικό κομμάτι με πληθώρα θρεπτικών συστατικών ενώ η παράλληλη τοπική εφαρμογή ανακουφίζει & επουλώνει ταχύτερα.

    Αξιοσημείωτα αποτελέσματα υπάρχουν σε 30 έως 60 ημέρες, ανάλογα το στάδιο (1ο, 2ο, 3ο ή 4ο) της κάθε περίπτωσης.

Leave A Comment