Αληθινά και ψευδή τρικ για το αδυνάτισμα

//Αληθινά και ψευδή τρικ για το αδυνάτισμα

Αληθινά και ψευδή τρικ για το αδυνάτισμα

Κατά καιρούς πολλές θεωρίες, πολλά τρικ και πολλά διατροφικά τεχνάσματα έχουν δημοσιευθεί σχετικά με την υγιεινή διατροφή και κυρίως σχετικά με την απώλεια κιλών και πώς θα την επιτύχουμε.

Πολλά βέβαια από αυτά δεν είναι τίποτα παραπάνω από μύθους που όχι μόνο δεν επιτυγχάνουν καμία απώλεια βάρους, αλλά αντιθέτως μερικά μπορεί να θέσουν ακόμα και σε κίνδυνο την υγεία.

Μερικά από τα πιο συνήθη είναι τα ακόλουθα:

  • Σόδα διαίτης για αδύνατο κορμί

Μια τέτοια αντίληψη είναι εντελώς λανθασμένη. Δεν υπάρχει καλύτερο ποτό για αποτοξίνωση του οργανισμού και για αδυνάτισμα από το πιο απλό, το νερό. Αντίθετα, οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά και σε μεγάλες ποσότητες διαιτητικά αναψυκτικά φαίνεται να παρουσιάζουν έντονη τάση (κατά ένα ποσοστό της τάξης του 41%) για αύξηση του σωματικού τους βάρους μακροπρόθεσμα.

Συγκεκριμένα από έρευνες που έγιναν σε άτομα που κατανάλωναν τακτικά σόδα διαίτης διαπιστώθηκε αύξηση της περιφέρειας σε λίπος που συνεπάγεται με πιθανότητα καρδιαγγειακής νόσου. Συνεπώς όχι μόνο δεν αδυνατίζει αλλά παχαίνει και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία.

  • Δημητριακά σκέτα (χωρίς γάλα) για λιγότερες θερμίδες

Φυσικά μια τέτοια θεωρία δεν έχει καμία χρηστική βάση και δεν συνίσταται. Μπορεί θεωρητικά τρώγοντας σκέτα τα δημητριακά να θεωρούμε πως οι θερμίδες που θα λάβουμε είναι λιγότερες, αλλά στην πράξη κάτι τέτοιο αποδεικνύεται αναληθές.

Όσοι καταναλώνουν σκέτα τα δημητριακά παρουσιάζουν την τάση να καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα αυτών. Αντίθετα όσοι τα καταναλώνουν συνδυαστικά με γάλα, παρουσιάζουν αίσθημα κορεσμού με μικρότερη ποσότητα, αποτρέποντας έτσι την κατανάλωση άσκοπων θερμίδων.

  • Δεν χρειάζομαι ζέσταμα πριν την άσκηση

Μεγάλο λάθος και άκρως επικίνδυνο. Η έντονη σωματική δραστηριότητα θα πρέπει αποκλειστικά να είναι η τελευταία φάση της άσκησής μας. Το σώμα μας για να ζεσταθεί χρειάζεται το λιγότερο 15 λεπτά, ώστε οι μύες να είναι σε θέση να εργασθούν χωρίς να κινδυνεύουν από τραυματισμούς.

Μετά την πάροδο των 15 λεπτών ξεκινάει ο οργανισμός να καίει λίπος και κατ’επέκταση να χάνει βάρος.

  • Αν μειώσω το φαγητό μου στο μισό θα αδυνατίσω

Λάθος. Το πιο πιθανό σενάριο είναι ο οργανισμός να αντιδράσει στην απότομη αυτή αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, να πεινάσει και να οδηγήσει τελικά το άτομο προς την αντίθετη κατεύθυνση, κάνοντάς το να λυγίσει και να οδηγηθεί σε υπερφαγία.

Μειώνοντας όμως τις μερίδες μας κατά 20% περίπου, λαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες και ξεγελάμε τον οργανισμό, αφού η αλλαγή δεν είναι δραματική και δεν του προκαλεί σοκ. Άλλωστε μπορούμε να αντικαταστήσουμε την ποσότητα αυτή του φαγητού που μειώνουμε να την αντικαταστήσουμε με φρέσκα λαχανικά που μας κρατούν χορτάτους αλλά και υγιείς.

  • Η δίαιτα αν και επιτυχής μπορεί να με βλάψει

Φυσικά και είναι αλήθεια. Υπάρχουν πολλές δίαιτες και διατροφικά πλάνα που ακολουθούν πολύ αυστηρά και ακραία διατροφικά τρικ για να επιτευχθεί η απώλεια βάρους που επιθυμεί ο χρήστης.

Μπορεί λοιπόν να επιτυγχάνουν την επιθυμητή απώλεια κιλών, αλλά καταπονούν σε μεγάλο βαθμό τον οργανισμό και μερικές φορές επιφέρουν σε αυτόν ανεπανόρθωτες βλάβες.

Μια τέτοια δίαιτα είναι και η δίαιτα Yo-Yo που στρεσάρει τόσο πολύ τον οργανισμό, που τελικά τα μειονεκτήματα είναι περισσότερα από τα πλεονεκτήματά της.

  • Θα φάω κάτι πριν το γυμναστήριο για να έχω ενέργεια

Αυτό είναι εν μέρει σωστό. Το σημαντικό όμως είναι το πόση ώρα πριν το γυμναστήριο είναι καλύτερο να καταναλώνουμε την τροφή και ποιά θα είναι αυτή η τροφή σε ποιότητα αλλά και σε ποσότητα;

Οι ειδικοί προτείνουν πως πριν το γυμναστήριο, σχεδόν 90 λεπτά πριν την προπόνηση, ιδανικό είναι να καταναλώνουμε μια ποσότητα μεγέθους μιας χούφτας τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και χαμηλή σε υδατάνθρακες. Ιδανικές είναι οι energy bars που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

  • Δε τρώω άμυλο γιατί παχαίνει

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο κάποιος που θέλει να αδυνατίσει να αποκλείει από τη διατροφή του τα μακαρόνια, το ρύζι, τις πατάτες και το ψωμί. Κάτι τέτοιο όμως σηματοδοτεί και την έλλειψη ενέργειας στον οργανισμό που είναι απαραίτητη για να ανταποκριθεί σε όλες τις ανάγκες της ημέρας. Οι μικρές ποσότητες τέτοιων τροφίμων χωρίς όμως την προσθήκη βουτύρου ή κάποιας παχυντικής σάλτσας, δεν αποτελεί λάθος επιλογή για κάποιον που επιυθμεί να χάσει κιλά.

  • τρώω μια φορά τη μέρα, για να αδυνατίσω

Αυτή η τακτική είναι λανθασμένη και θα αποδειχθεί βραχυπρόθεσμα. Ο οργανισμός χρειάζεται συνέχεια “καύσιμο” για να παράξει ενέργεια. Με το να μειώσετε λοιπόν τα γεύματα από 5 (που πρέπει να είναι ιδανικά) σε 1 ή 2, τότε σίγουρα ξεκινάτε λάθος! Καλύτερα να μειώσετε την ποσότητα παρά τη συχνότητα των γευμάτων σας.

  • αφού κάνω γυμναστική μπορώ να τρώω ό,τι θέλω

Το να ασκείσαι κάνει πολύ καλό στην υγεία και βοηθάει να αποκτήσεις ένα όμορφο σφριγηλό σώμα. Όμως χρειάζεται και ένα μέτρο στην διατροφή για να το πετύχεις αυτό. Αν τρώς συνέχεια ανθυγιεινά φαγητά και σε μεγάλες ποσότητες τότε η γυναστική δεν θα αρκεί για να χάσεις τα κιλά που θέλεις. Εκτός κι αν είσαι όλη μέρα μέσα στο γυμναστήριο !

Ακολούθησε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής, χωρίς να στερείσαι φαγητά που σου αρέσουν, καθιέρωσε μια συγκεκριμένη ποσότητα που να είναι ανάλογη των κιλών και του ύψους σου και πρόσθεσε την άσκηση στο καθημερινό σου πρόγραμμα. Τώρα βρήκες τη χρυσή τομή για να κρατιέσαι υγιείς, δυνατός και νέος. Μη ξεχνάς να πίνεις πολύ νερό μέσα στην ημέρα για να παραμένεις ενυδατωμένος.

  • θα κάνω δίαιτα express και θα βγω στην παραλία

Οι δίαιτες που έχουν στόχο να εξαφανίσουν το λίπος σε λίγες μόνο ημέρες είναι εξαντλητικές και επικίνδυνες για τον οργανισμό. Του στερούν συστατικά που είναι σημαντικά και απαραίτητα όπως είναι οι υδατάνθρακες. Η έλλειψη αυτών των συστατικών για τον οργανισμό μπορεί να επιφέρει ζαλάδες, γαστρεντερικές διαταραχές, αδυναμία και άλλα σοβαρά προβλήματα. Η ενέργεια επίσης που χρειάζεται ένας άνθρωπος για να ανταπεξέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες είναι αποκλειστικά θέμα σωστής διατροφής.

Να πούμε επίσης ότι η απώλεια κιλών που καταφέρνουν είναι προσωρινή γιατί δεν εξαφανίζουν το λίπος αλλά τα υγρά του οργανισμού ή ακόμα χειρότερα τη μυϊκή μάζα. Με αυτόν τον τρόπο όταν ο οργανισμός ανακτήσει τα υγρά του, τα κιλά θα επανέλθουν και το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο με πριν τη δίαιτα.

Συμπέρασμα

Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι για να χάσεις κιλά δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Θέλει μέθοδο, οργάνωση και σωστό διατροφικό πρόγραμμα. Έτσι μόνο θα καταφέρεις και να χάσεις τα περιττά κιλά (χωρίς να επανέλθουν) και να παραμείνεις υγιής και δυνατός.

By | 2021-12-21T22:28:33+02:00 December 18th, 2021|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment