Βάζοντας τα καρότα στο μικροσκόπιο…

Το καρότο είναι ένα φυτό που ζει μονάχα ένα ή δύο χρόνια και ανήκει στην οικογένεια των σελινοειδών. Στην αρχαία Ελλάδα το χρησιμοποιούσαν και ως φάρμακο εκτός από πολύτιμη και θρεπτική τροφή. Καλλιεργείται σε όλα τα εύκρατα κλίματα κατά την περίοδο του χειμώνα και προτιμά υγρά εδάφη με καλή στράγγιση. Ιδανική θερμοκρασία για να ευδοκιμήσει το καρότο είναι από 15 έως και 18 βαθμούς. Η ρίζα του καρότου που είναι και το βρώσιμο μέρος του, έχει μακρύ και κωνικό σχήμα, χρώματος πορτοκαλί (που είναι το πιο σύνηθες), αλλά και άλλων χρωμάτων, όπως το μωβ, το κίτρινο, το κόκκινο ή το λευκό, σύμφωνα με την ποικιλία στην οποία ανήκει.

Τα καρότα στη διατροφή

  • Υγεία των ματιών
Τα καρότα είναι μια εξαιρετική τροφή με  πολλά θρεπτικά συστατικά και ευεργετική δράση. Πρόκειται για μια ιδανική πηγή αντιοξειδωτικών και φυσικά την πιο πλούσια πηγή β-καροτίνης στη φύση. Η β-καροτίνη αποτελλεί τον πιο σημαντικό φύλακα της υγείας των ματιών, αφού προστατεύει από παθήσεις όπως είναι η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Ο καταρράκτης και άλλες σοβαρές οφθαλμολογικές παθήσεις που μπορούν να οδηγήσουν το άτομο ακόμα και στην τύφλωση.
  • Αντικαρκινική δράση
Επίσης η ένταξη των καρότων στο καθημερινό μας διατροφολόγιο, απομακρύνει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου. Σύμφωνα με πολλές έρευνες, η κατανάλωση καρότων προστατεύει από μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος του τραχήλου, της μήτρας, του προστάτη, του μαστού, της ουροδόχου κύστεως, του πνεύμονα, του οισοφάγου, του παχέος εντέρου και του λάρυγγα.
  • Ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα
Η β-καροτίνη παρουσιάζει την ικανότητα να μπορεί όταν παραστεί ανάγκη να αλλάξει σε βιταμίνη Α στον οργανισμό μας, με σκοπό την διασφάλιση της καλής κυτταρικής ανάπτυξης και την θωράκιση του οργανισμού από ιούς και μικρόβια χτίζοντας ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Έλεγχος αρτηριακής πίεσης
Ακόμα, σύμφωνα με εκτενείς έρευνες, η κατανάλωση καρότων επιτυγχάνει αντιυπερτασική δράση, αφού κατορθώνει να ελέγξει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης του ατόμου.
  • Κατά της δυσκοιλιότητας
Τα καρότα, όπως και όλα τα λαχανικά, είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και βοηθούν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, καταπολεμώντας και προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα.
  • Διαιτητική τροφή
Τέλος, τα καρότα, αποτελού ιδανική τροφή κατά την περίοδο εκπόνησης μιας δίαιτας, αφού είναι πολύ χαμηλά σε θερμιδική αξία και πολύ υψηλά σε διατροφική αξία. Επίσης, τα καρότα, πλούσια σε φυτικές διαιτητικές ίνες, φροντίζουν να παρέχουν ένα αίσθημα κορεσμού στον χρήστη ενώ στην ουσία λαμβάνει ελάχιστες μόνο θερμίδες.

Διατροφική αξία του καρότου

Οι μετρήσεις που αναγράφονται αφορούν σε μια κούπα κομμένου καρότου
  • Θερμίδες : 52
  • Χοληστερόλη : 0
  • Sodium : 88 mg
  • Potassium : 410 mg
  • Πρωτεΐνη : 1,2 mg
  • Υδατάνθρακες : 12,3 g
  • Διαιτητικές ίνες : 3,6 g
  • Ζάχαρη : 5,81 g
  • Ασβέστιο : 4%
  • Σίδηρος : 2%
  • Βιταμίνη Α : 430%
  • Βιταμίνη C : 13%

Θετικά και αρνητικά των καρότων

Θετικά :
  • Χαμηλά σε χοληστερόλη
  • Πλούσια σε βιταμίνες
  • Πολύ υψηλα σε βιταμίνη C
  • Αντιοξειδωτικά
  • Υψηλά σε διαιτητικές φυτικές ίνες
  • Ιδιαίτερα χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά
  • Υψηλά επίπεδα νιασίνης
  • Υψηλά επίπεδα θειαμίνης
  • Ιδανικά για υγιεινή διατροφή και δίαιτα
Αρνητικά :
  • Υψηλά σε επίπεδα ζάχαρης

Τα καρότα σε δίαιτα

Όπως προαναφέραμε, αν και υψηλά σε ζάχαρη, τα καρότα, αποτελούν ιδανική τροφή για δίαιτα, και για τον λόγο αυτό τα συναντάμε σε πολλές δίαιτες, είτε ως πρωταγωνιστικό συστατικό είτε και ως δευτερεύον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δίαιτα του καρότου, που επιτυγχάνει απώλεια βάρους έως και 5 κιλών σε διάστημα μίας εβδομάδας. Κατά τη δίαιτα αυτή τα καρότα καταναλώνονται σε οποιαδήποτε μορφή, ωμά ή βρασμένα, σε σούπα, σε χυμό ή σε σαλάτα.  

Leave a Reply