Βγάλε τον φόβο απ’ την ζωή σου και ζήσε… ελεύθερα !!!

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάποιου είδους φόβος ενυπάρχει στον καθένα από μας, εμποδίζοντάς μας πιθανώς από πράγματα που θα μπορούσαμε να κατακτήσουμε στην ζωή μας. Μπορούμε άραγε να απαλλαγούμε απ’ αυτούς …;;;

  • Γιατί υπάρχει ο φόβος ;;;
Ο φόβος είναι εκεί για να μας ‘’υποψιάζει’’ σε σχέση με πιθανούς κινδύνους που μας απειλούν. Είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα το οποίο θα πρέπει να μάθουμε να αξιολογούμε, χωρίς να τον αφήνουμε να κατακλύζει την καθημερινότητά μας ή να ακολουθεί κάθε μας κίνηση, και εν συνεχεία να προχωράμε μπροστά. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην αισθάνεται φόβο, επομένως ζητούμενο δεν είναι να τον εξαλείψουμε απ’ την ζωή μας αλλά να καταφέρουμε να τον διαχειριζόμαστε χωρίς να μας κρατάει πίσω! ( !!! ) : Άλλο πράγμα ο φόβος και άλλο η φοβία! Η δεύτερη αφορά έναν υπερβολικό και συχνά παράλογο φόβο και οποίος έχει να κάνει με κάτι πολύ συγκεκριμένο. Πρόκειται για κάτι πιο πολύπλοκο και σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι προτιμότερη η συνεισφορά κάποιου ειδικού προκειμένου να τις παρακάμψουμε!!!
  • Μήπως φοβάμαι περισσότερο απ’ το φυσιολογικό ;

Οι λόγοι για τους οποίους ένας άνθρωπος μπορεί να φοβάται περισσότερο απ’ τους άλλους είναι ποικίλοι. Είναι σαφές ότι σίγουρα έχει να κάνει με τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά μας παρ’ όλα αυτά υπάρχουν και άλλες συνθήκες που μπορεί να επηρεάσουν την επιρρέπειά μας στο συναίσθημα του φόβου, όπως για παράδειγμα η ημιμάθεια, η άγνοια ή η μιμητική συμπεριφορά – η οποία μπορεί να μας οδηγήσει να φοβόμαστε πράγματα απλώς επειδή τα φοβούνται οι άλλοι. Συχνά επίσης είναι δυνατόν να διογκώνουμε έναν κατά τ’ άλλα φυσιολογικό φόβο με αποτέλεσμα να φτάσει σε σημείο να καθορίζει και κυρίως να περιορίζει την ζωή μας σε μεγάλο βαθμό.
  • Πώς θα καταφέρω να διαχειριστώ τον φόβο μου ;;;

Το πρώτο και ίσως σημαντικότερο βήμα είναι να τον αναγνωρίσουμε! Δεν είναι δυνατόν να καταπολεμήσουμε τίποτα αν πρώτα δεν συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχει! Είναι χρήσιμο να καταγράψουμε αρχικά σε ένα χαρτί τους φόβους μας και στην συνέχεια να προχωρήσουμε στην προσπάθεια εκλογίκευσής τους, ‘’ζυγίζοντας’’ το κατά πόσο πιθανές είναι οι επιπτώσεις που φοβόμαστε, ή αναλογιζόμενοι το χειρότερο σενάριο (το να πραγματοποιηθούν δηλαδή) και τι εναλλακτικές έχουμε σ’ αυτή την περίπτωση! Προκειμένου να μην μας θολώσει την κρίση και πάλι ο ίδιος ο φόβος μπορούμε να ακολουθήσουμε την διαδικασία με την βοήθεια και συμπαράσταση ενός έμπιστού μας ατόμου, το οποίο θα αναλάβει τον ρόλο του αντικειμενικού κριτή και την φωνή της λογικής. ( !!! ) : Οι φοβίες διαχωρίζονται σε 3 κατηγορίες : την αγοραφοβία, την κοινωνική φοβία και τις ειδικές φοβίες. Η πρώτη έχει να κάνει με την παρουσία μας σε πολυσύχναστους χώρους, η δεύτερη με τον τρόπο που θα μας αντιμετωπίσουν οι υπόλοιποι, ειδικότερα όταν πρόκειται για αγνώστους και τέλος η τρίτη συμπεριλαμβάνει εκατοντάδες κατηγορίες- ενώ 10% του πληθυσμού έχει διαπιστωθεί ότι ταλαιπωρείται από κάποια απ’ αυτές!!!

Leave a Reply