Βεγκανισμός (Veganism) : Αλήθεια ή Ψέμα ;;;

/, Υγεία/Βεγκανισμός (Veganism) : Αλήθεια ή Ψέμα ;;;

Βεγκανισμός (Veganism) : Αλήθεια ή Ψέμα ;;;

Ο βεγκανισμός … επί τάπητος

Ο βεγκανισμός είναι ένα διατροφικό «κίνημα», που πιο εύκολα θα το χαρακτηρίζαμε ως έναν τρόπο ζωής, τον οποίο μάλιστα ακολουθούν πολύ φανατικά οι οπαδοί του, παρά ως μια απλή διατροφική επιλογή.

Ο βεγκανισμός, αν και έχει πάρα πολλούς οπαδούς, οι οποίοι μάλιστα ολοένα και αυξάνονται, ωστόσο έχει δεχθεί και πάρα πολύ αυστηρές κριτικές και επίθεση από αρκετά άτομα.

Η αλήθεια είναι πως πολλά ακούγονται γύρω από τον βεγκανισμό, από τα οποία όμως μερικά μόνο σχετίζονται με την πραγματικότητα, ενώ τα υπόλοιπα απλά κυμαίνονται στη σφαίρα της φαντασίας.

Τι είναι όμως πραγματικά αλήθεια ; Τι ισχύει και τι όχι για τον βεγκανισμό πραγματικά ; Τι πρέπει να γνωρίζουμε για αυτό τον τρόπο ζωής ;

Μύθοι και Αλήθειες σχετικά με τον βεγκανισμό

  • Βεγγανισμός = Υγεία

Η άποψη πως ο βεγγανισμός (δηλαδή η χορτοφαγία) συνεπάγεται απαραίτητα υγεία δεν είναι ούτε απόλυτα σωστή αλλά ούτε και απόλυτα λάθος. ΝΑΙ, φυσικά και η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι μια πολύ καλή διατροφική βάση για έναν γερό οργανισμό, όμως δεν παύει να είναι απλά η βάση. Η μη κατανάλωση κρέατος δεν οδηγεί απαραίτητα σε έναν πιο υγιή,πιο γερό και πιο δυνατό οργανισμό. Ο οργανισμός χρειάζεται πολλές θρεπτικές ουσίες και δεν πρέπει να αποκλείουμε τροφές από τη διατροφή μας.

  • Ο βεγγανισμός εξαντλεί τον οργανισμό

Άτομα τα οποία τρέφονται με κρέας, όταν θα το αποκλείσουν από τη διατροφή τους, φυσικά θα νιώσουν έντονη αδυναμία, εξάντληση και απώλεια δυνάμεων. Αυτό οφείλεται όμως σε λάθος επιλογές του ατόμου. Ένα άτομο που θα αποφανίσει να ακολουθήσει τον βεγγανισμό, θα πρέπει να γνωρίζει πως οι πρωτεΐνες είναι εξαιρετικά σημαντικές για τον οργανισμό. Κόβοντας λοιπόν το κρέας, ουσιαστικά κόβουν και την λήψη πρωτεϊνών του οργανισμού τους. Θα πρέπει λοιπόν να αντικαταστήσουν τις πρωτεΐνες που λάμβαναν από το κρέας με πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης. Τέτοιες τροφές που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το κρέας είναι : τα καρύδια, το τόφου, τα φασόλια, καθώς και πολλές ακόμα.

  • Οι vegans τρώνε μόνο «πράσινο» !

Αυτό είναι εντελώς αναληθές ! Στην πραγματικότητα υπάρχουν πάρα πολλά είδη βεγγανισμού δίνοντας πολλές επιλογές στο άτομο που θα αποφασίσει να βγάλει το κρέας από τη διατροφή και τη ζωή του. Σύμφωνα με μια μορφή βεγγανισμού απαγορεύεται κάθε μορφή κρέατος αλλά και τα παράγωγα αυτού ( όπως είναι τα αυγά), ενώ σύμφωνα με μια άλλη μορφή βεγγανισμού το άτομο μπορεί να καταναλώνει ακόμα και ψάρια (αλλά όχι κάποιο άλλο κρέας).

  • Ο βεγγανισμός δεν παρέχει γευστική ποικιλία

Και αυτό είναι επίσης πολύ λάθος και δυστυχώς το πιστεύει πολύς κόσμος ! Πολλοί είναι οι άνθρωποι που φοβούνται ότι ακολουθώντας μια τέτοια διατροφή δε θα έχουν ποικιλία τροφίμων. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια, αφού κάθε τροφή ζωικής προέλευσης που αποβάλλεται από τη διατροφή μπορεί να αντικατασταθεί με κάποια άλλη φυτικής προέλευσης και να προσφέρει ποικιλία φαγητών και ποικιλία γεύσεων.

By | 2014-02-03T13:29:53+02:00 February 3rd, 2014|Δίαιτες, Υγεία|0 Comments

Leave A Comment