Γκουαράνα: Ο εξωτικός καρπός που μας ωφελεί … !!!

Το γκουαράνα είναι φυτό το οποίο ευδοκιμεί στα δάση του Αμαζονίου και του οποίου οι καρποί χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια για θεραπευτικούς λόγους, εξ’ αιτίας της αναζωογονητικής και διεγερτικής τους δράσης που έχει παρατηρηθεί !

  • Σε τι ωφελεί τον οργανισμό μας το γκουαράνα ;;;

Έρευνες επιστημόνων έχουν δείξει ότι ο καρπός του συγκεκριμένου φυτού δημιουργεί στον οργανισμό ευεξία, προσφέρει επιπλέον ενέργεια και χαρίζει πνευματική διαύγεια! Επίσης λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας του καρπού σε καφεΐνη- σε συνδυασμό με την θεοβρωμίνη, την θεοφυλλίνη και την ξανθίνη- μπορεί να καταναλωθεί ως υποκατάστατο του καφέ αφού επιφέρει παρόμοια διέγερση του νευρικού συστήματος με αυτή που δημιουργεί το γνωστό μας ρόφημα. Οι ευεργετικές ιδιότητες του γκουαράνα όμως δεν περιορίζονται σε αυτά. Θεωρείται ότι είναι ικανό να αυξήσει την σωματική αντοχή του ατόμου και να καταπολεμήσει την εξάντληση που έχει προκληθεί είτε από την κουραστική καθημερινότητα είτε σε περίοδο ανάρρωσης έπειτα από κάποια ασθένεια. Τέλος, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαιτέρως βοηθητικό στην μάχη για το αδυνάτισμα αφού ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και μειώνει το αίσθημα πείνας! ( !!! ) : Ο συνδυασμός του γκουαράνα με αλκοόλ, καφέ (ή άλλα ροφήματα με καφεΐνη όπως αναψυκτικά τύπου κόλα, σοκολάτα κ. λ. π ) και άλλες ουσίες που προκαλούν διέγερση (όπως αμφεταμίνες) θα πρέπει να αποφευχθεί για την αποτροπή ανεπιθύμητων συμπτωμάτων όπως για παράδειγμα, ταχυκαρδίες και πονοκέφαλοι!!!
  • Πώς θα το χρησιμοποιήσω ;;;

Ο καρπός γκουαράνα διατίθεται στην αγορά και μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε με τοn εξής τρόπους: Βγάζουμε τους σπόρους του και τους θρυμματίζουμε είτε με ένα γουδοχέρι είτε πιο εύκολα σε μπλέντερ. Στην συνέχεια βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 5’ περίπου την σκόνη μαζί με 1 φλιτζάνι νερό, σουρώνουμε προσεκτικά και τέλος το πίνουμε. Το γκουαράνα θα το βρείτε επίσης έτοιμο σε μορφή σκόνης, σε φακελάκια. ( !!! ) : Το γκουαράνα κυκλοφορεί και στα φαρμακεία σε μορφή σιροπιού ή κάψουλας. Στην συσκευασία αναγράφεται η προτεινόμενη δοσολογία την οποία θα πρέπει απαραιτήτως να ακολουθήσουμε ή ακόμα καλύτερα προτού προβούμε στην λήψη του είναι συνετό να συμβουλευτούμε κάποιο γιατρό!!!
  • Τι πρέπει να προσέξω όσον αφορά την χρήση του ;;;

Η παρατεταμένη χρήση του γκουαράνα ή η αντίστοιχη σε μεγάλη ποσότητα, λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς του σε καφεΐνη, μπορεί να προκαλέσει αϋπνία, πονοκεφάλους, υπερένταση, δύσπνοια και υπέρταση. Επομένως καλό θα ήταν να το αποφύγουν άτομα που πάσχουν από διαβήτη, υπερθυρεοειδισμό, καρδιαγγειακά προβλήματα ή και αγχώδεις διαταραχές ενώ κρίνεται απαγορευτικό για έγκυες γυναίκες, θηλάζουσες και παιδιά! ( !!! ) : Συνίσταται να καταναλώνουμε έως 2 ροφήματα γκουαράνα την ημέρα, για διάστημα 2 εβδομάδων. Αμέσως μετά η διακοπή διαστήματος 15 ημερών κρίνεται απαραίτητη και αν το επιθυμούμε στην συνέχεια επαναλαμβάνουμε τον κύκλο!!!

Leave a Reply