Γρίπη και κοινές ιώσεις του χειμώνα

Πολλά είναι τα μικρόβια και οι ιώσεις που κυκλοφορούν, ειδικά την περίοδο του χειμώνα. Πολλά άτομα μέσα σε κλειστούς χώρους, και ο κίνδυνος μεγάλος. Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τις ιώσεις της εποχής είναι φροντίζοντας τον εαυτό μας και αναπτύσσοντας ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα, που θα φροντίσει να μας προφυλάξει από τις ιώσεις και την γρίπη. Για να τονώσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, πρωταρχικό ρόλο παίζει η διατροφή μας. όπως αποδεικνύουν πολλές μελέτες, άτομα με προσεγμένη διατροφή παρουσιάζουν δυναμικότερη αντίσταση στα μικρόβια που τους απειλούν και νοσούν λιγότερο από εκείνους που δεν προσέχουν τη διατροφή τους.

Ο ρόλος της διατροφής και πώς αντιμετωπίζει τις ιώσεις

  • Καλό είναι να αποφεύγεται η τακτική χρήση φαρμάκων και αντιβιώσεων χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος. Ο οργανισμός τείνει να συνηθίζει την φαρμακευτική αγωγή, μειώνοντας έτσι την φυσική του άμυνα, ενώ παράλληλα εξασθενέι ακόμα περισσότερο αφού αναγκάζεται να εξαντλήσει όλα του τα αποθέματα σε θρεπτικά συστατικά.
  • Τα τρόφιμα που προτιμάμε θα πρέπει να είναι φρέσκα και όχι βιομηχανοποιημένα, γιατί κατά την επεξεργασία τους χάνουν τις θρεπτικές τους ουσίες και φορτώνονται με συντηρητικά και άλλες χημικές ουσίες.
  • Φροντίζουμε να πίνουμε άφθονο νερό. Το νερό καθαρίζει τον οργανισμό και τον αποτοξινώνει. Βοηθάει στην καλή λειτουργία του οργανισμού και στην απώλεια βάρους.
  • Παράγοντες όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, η υπερκατανάλωση φαγητού, τείνουν να ρίχνουν τις άμυνες του οργανισμού και να κάνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα να εξασθενεί.
  • Καταναλώνουμε τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες και ιχνοστοιχεία, που είναι απαραίτητα για να καταφέρει ο οργανισμός να αμυνθεί στα μικρόβια.
  • Φυσικά, επιλέγουμε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, που όπως είναι γνωστό, αποτελεί φύλακα του οργανισμού κατά των ιώσεων και των μικροβίων. Φρούτα και λαχανικά όπως το ακτινίδιο, οι χρωματιστές πιπεριές, το λάχανο, το μπρόκολο, το πορτοκάλι και οι φράουλες έιναι ιδανικά για την θωράκιση του οργανισμού.
  • Τροφές με άφθονη βιταμίνη Ε, όπως είναι το γνήσιο ελαιόλαδο, το κρασί και οι ξηροί καρποί, δίνουν τόνωση στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Τα ψάρια, οι ξηροί καρποί και το σουσάμι, είναι τροφές πλούσιε σε Ω3 λιπαρά οξέα, που είναι το Α και το Ω για την καλή και ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά και γενικότερα του οργανισμού.
Για να χτίσουμε ένα καλό ανοσοποιητικό σύστημα, ικανό να αντιμετωπίσει όλες τις επιθέσεις που θα δεχτεί, δεν αρκεί μια προσωρινή διατροφή, αλλά απαιτείται μια μόνιμη ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε όλα τα απαραίτητα συστατικά, χωρίς στερήσεις και υπερβολές.

Άλλες συμβουλές για την αντιμετώπιση των ιώσεων

  • Πλένουμε τακτικά τα χέρια μας.
  • Χρησιμοποιούμε αντισηπτικό ιδιαίτερα όταν βρισκόμαστε σε κοινόχρηστους ή δημόσιους χώρους.
  • Δεν χρησιμοποιούμε προσωπικά αντικείμενα άλλων, ούτε δανείζουμε τα δικά μας προσωπικά αντικείμενα.
  • Φροντίζουμε να ερίζουμε το σπίτι καθημερινά.
  • Αποφεύγουμε πολυσύχναστους χώρους σε περίοδο έξαρσης των ιώσεων.
  • Εάν βρισκόμαστε σε ομάδα υψηλού κινδύνου, φροντίζουμε να κάνουμε τα απαραίτητα εμβόλια.

Leave a Reply