Δηλητηρίαση … από ρύζι ;;;

//Δηλητηρίαση … από ρύζι ;;;

Δηλητηρίαση … από ρύζι ;;;

Ο FDA προειδοποίησε …

Σύμφωνα με τον FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ) ύστερα από έρευνα, διαπιστώθηκε ανιχνεύσιμη ποσότητα αρσενικού στο ρύζι. Μάλιστα, πιο συγκεκριμένα, η έρευνα έγινε σε περισσότερα από 1300 δείγματα ρυζιού ώστε να μπορέσει επίσημα να διαπιστωθεί αν συντρέχει πραγματικά λόγος ανησυχίας για άμεσα ή ακόμα και για πιο βραχυπρόθεσμα προβλήματα υγείας από δηλητηρίαση.

Αποτελεί απειλή για την υγεία η συγκέντρωση αρσενικού στο ρύζι ;;;

Σύμφωνα με τις πρώτες έρευνες, το ρύζι, λόγω του τρόπου με τον οποίο καλλιεργείται φαίνεται να απορροφά ανησυχητική ποσότητα αρσενικού από το έδαφος. Αυτό αποτέλεσε τον κύριο λόγο ανησυχίας των ειδικών που έσπευσαν να ερευνήσουν την κατάσταση και να διαπιστώσουν τον βαθμό επικινδυνότητας.

Το αρσενικό, γνωστό από την αρχαιότητα ακόμα, αποτελούσε «φονικό όπλο» πολλών και έχει «πρωταγωνιστήσει» σε πάρα πολλές ιστορίες φόνου και μυστηρίου. Ωστόσο πλέον το αρσενικό βρίσκεται μέσα σε ΚΑΘΕ σπίτι. Μάλιστα σύμφωνα με τις ειδικές αυτές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκε πως ορισμένες μάρκες καστανού ρυζιού ήταν υψηλότερης περιεκτικότητας σε αρσενικό από το επιτρεπτό όριο και μάλιστα φάνηκαν πιο επικίνδυνες για τον οργανισμό και την υγεία από τις αντίστοιχες μάρκες λευκού ρυζιού.

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της έρευνας του FDA

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των ερευνών των ειδικών σε πάρα πολλές ποικιλίες και μάρκες ρυζιού (οι περισσότερες εκ των οποίων προέρχονταν από τις ΗΠΑ), η συγκέντρωση αρσενικού που ανιχνεύθηκε σε αυτές έφτανε περίπου τα 8,7 μικρογραμμάρια στην κάθε μερίδα.

(!!!) : Τι σημαίνει όμως πραγματικά η συγκέντρωση αυτή του αρσενικού για την υγεία μας ; Αποτελεί σοβαρό λόγο ανησυχίας ; Την απάντηση δίνουν οι ίδιοι οι ειδικοί, καθιστώντας μας πλέον σαφές, πως ένα άτομο που καταναλώνει μία μερίδα ρύζι σε καθημερινή βάση, αυξάνει την συγκέντρωση ανόργανου αρσενικού του σώματός του κατά 44 % , ενώ αντίστοιχα ένα  έτομο που καταναλώνει 2 μερίδες ρυζιού την ημέρα μπορεί να την αυξήσει κατά ένα πολύ ανησυχητικό ποσοστό της τάξης του 70 % !!!

Οι συμβουλές των ειδικών προς τους καταναλωτές …

Οι ειδικοί συνιστούν στους καταναλωτές να μην καταφύγουν σε υπερβολές υποκινούμενοι από έναν πανικό που θα έχει να κάνει με μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες. Μάλιστα συνιστούν μια πλήρη και ισορροπημένη διατροφή που θα περιλαμβάνει κάθε ωφέλιμη για τον οργανισμό τροφή και δεν θα στηρίζεται σε μονοφαγικές συνήθειες.

Συμπέρασμα :

  1. Η συγκέντρωση αρσενικού σε κάθε ποικιλία ρυζιού ήταν σε άμεση συνάρτηση από την γεωγραφική του προέλευση.

  2. Ο FDA δεν έχει ανακοινώσει επίσημα όρια επικινδυνότητας για την συγκέντρωση αρσενικού στα τρόφιμα και παραμένει άγνωστη ακόμα και σήμερα η ποσότητα που μπορεί πραγματικά να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

By | 2014-05-21T11:51:11+03:00 May 21st, 2014|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment