Κάψτε περισσότερο λίπος με διαλειμματική άσκηση

Η διαλειμματική άσκηση (interval training) χαρακτηρίζεται από τακτικές εναλλαγές του επιπέδου της έντασης της.
Εναλλάσσονται δηλαδή διαστήματα έντονης άσκησης με διαστήματα ανάπαυσης ή καλύτερα ενεργητικής αποκατάστασης.
Π.χ. σπριντάρεις για 20",τρέχεις ελαφρά για 60"κ.ο.κ. 'Οταν η ένταση είναι είναι αρκετά υψηλή, ώστε ν'αντιστοιχεί π.χ. στο 85% της ΜΚΣ ή και παραπάνω τότε μιλάμε για υψηλής έντασης διαλειμματική άσκηση ή ΗΙΙΤ-High Intensity Interval Training. Γενικά λέμε ότι εκτελούμε HIIT όταν στα διαστήματα της προσπάθειας δουλεύουμε πάνω απ'το αναερόβιο κατώφλι. Η διαλειμματική άσκηση είναι ευεργετική για όλους,ακόμη και για τους αγύμναστους,τους υπέρβαρους ή και τους παχύσαρκους. Κι αυτό γιατί μπορεί να προσαρμοσθεί στο επίπεδο της φυσικής κατάστασης του αθλούμενου. Η προσαρμογή αυτή μπορεί να γίνει με προσεκτική επιλογή των βασικών παραμέτρων που προσδιορίζουν τη διαλειμματική άσκηση όπως π.χ. -της διάρκειας της άσκησης -της έντασής της -της διάρκειας της ενεργητικής αποκατάστασης -του αριθμού των επαναλήψεων που ορίζει και το συνολικό χρόνο της άσκησης.
Μόνο που η άσκηση με τα χαρακτηριστικά της HIIT προορίζεται για ήδη πολύ γυμνασμένους ανθρώπους!
Τα μεγάλα πλεονεκτήματα της HIIT
1.H HIIT μπορεί να ολοκληρωθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και γι αυτόν το λόγο είναι ιδανική για τους πολυάσχολους ανθρώπους. 2.Οι πολύ υψηλές καρδιακές συχνότητες που επιτυγχάνονται οδηγούν στην καύση πολλών θερμίδων κατά τη διάρκεια του προγράμματος . 3. Το ωραίο με τη HIIT είναι ότι καις αρκετές θερμίδες ακόμη και κατά τη διάρκεια των διαστημάτων της αποκατάστασης δεδομένου ότι οι σφυγμοί παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.Εν τω μεταξύ ξεκουράζεσαι ώστε να είσαι έτοιμος για τον επόμενο γύρο.
Η ξεκούραση -που επιτυγχάνεται με τη μείωση του επιπέδου του γαλακτικού οξέοςλόγω της καλύτερης οξυγόνωσης-επιτρέπει την αύξηση του χρόνου της αναερόβιας άσκησης σε επίπεδα που θα ήταν αδύνατα για σταθερά υψηλή ένταση. 4. Το ακόμη πιο ωραίο είναι ότι θα συνεχίσεις να καίς αυξημένο αριθμό θερμίδων για ώρες μετά το τέλος της άσκησης, μιας και η HIIT οδηγεί σε υπολογίσιμη αύξηση του βασικού μεταβολισμού για χρονικό διάστημα που είναι ανάλογο του χρόνου διάρκειας και της έντασής της . 5.Η HIIT βελτιώνει την αερόβια ικανότητα χωρίς σημαντική καταπόνηση της καρδιάς
6. Η HIIT σέβεται τη μυική μάζα γιατί το σώμα δεν μπαίνει σε καταβολική φάση σε αντίθεση με την παρατεταμένη αερόβια άσκηση που οδηγεί σε σημαντική άνοδο του επιπέδου της κορτιζόλης.
7. Η HIIT οδηγεί σε αύξηση του επιπέδου της αυξητικής ορμόνης
8. Τέλος η HIIT είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική από τη μακρόσυρτη,μέτριας έντασης αερόβια άσκηση(εκτός βέβαια αν τρέχεις μέσα στο δάσος!)
Μπορείτε να απολαύσετε τη HIIT στη φύση ή -αν αυτό δεν είναι εφικτό- στο γυμναστήριο σας.
Εκτελείται πιο εύκολα σε ελλειπτικό ή ποδήλατο και πιο δύσκολα σε διάδρομο.
Η HIIT μπορεί να βελτιώσει διακριτά τη σωματική σας σύνθεση αλλά χρειάζεται προσοχή για να αποφύγετε τυχόν τραυματισμούς και πισωγυρίσματα.
  Πηγή : http://totalfitness-christos.blogspot.com

Leave a Reply