Διατροφική διαταραχή Binge

/, Υγεία/Διατροφική διαταραχή Binge

Διατροφική διαταραχή Binge

Τι είναι η διατροφική διαταραχή Binge ;

Όλοι κατά διαστήματα παρουσιάζουμε διαταραχές στην ομαλή κατά τα άλλα διατροφική μας συμπεριφορά. Έτσι, μπορεί κατά την περίοδο των γιορτών ή των διακοπών να παρουσιάζουμε μια τάση υπερφαγίας ηοποία όμως είναι προσωρινή και σίγουρα παροδική.

Αντίθετα με αυτή την φυσική και πολύ συνηθισμένη κατάσταση, η διατροφική διαταραχή Binge, δεν έχει κανένα απολύτως μέτρο και είναι εντελώς ανεξέλεγκτη !

Κατά την διατροφική διαταραχή Binge το άτομο παρουσιάζει έντονα την τάση υπερφαγίας με σκοπό να απαλύνει ή να αντιμετωπίσει τα αρνητικά συναισθήματα που το στοιχειώνουν, παρά το γεγονός ότι αυτή η ψεύτικη «συναισθηματική πληρότητα» που του παρέχει το φαγητό είναι και αυτήπροσωρινή. Συγκεκριμένα, το άτομο, μετά το φαγητό τείνει να νιώθει πολύ χειρότερα από πριν, αφού αισθάνεται τύψεις για αυτό που έκανε.

Χαρακτηριστικό της διαταραχής αυτής είναι πως το άτομο τρώει ανεξέλεγκτα και βουλιμικά και μάλιστα πολύ περισσότερη ποσότητα από αυτή που πραγματικά έχει ανάγκη για να νιώσει χορτάτο, με σκοπό να αντιμετωπίσει το έντονο στρες που αισθάνεται ή το μεγάλο συναισθηματικό κενό !

Ποιοι παρουσιάζουν τη διατροφική διαταραχή Binge ;

Δεν υπάρχει κανόνας για το ποια άτομα συγκεκριμένα παρουσιάζουν αυτή τη διατροφική διαταραχή, ωστόσο είναι συνηθέστερη σε άτομα κατά την περίοδο της εφηβείας ή στην πρώιμη ανήλικη ζωή τους.

(!) : Το σύνδρομο αυτό συνήθως εμφανίζεται σε νεαρά άτομα και μάλιστα μετά από κάποια σκληρή δίαιτα !!!

Τα νεαρά αυτά άτομα μετά από κάποιο σκληρό διατητικό πρόγραμμα τείνουν συχνά να παρουσιάζουν υπερφαγία. Γενικότερα, οι διατροφικές διαταραχές είναι πάρα πολύ συχνό φαινόμενο σε άτομα μικρής ηλικίας, δηλαδή σε έφηβους ή σε νεαρούς. Μάλιστα τα νεαρά άτομα θηλυκού γένους τείνουν να παρουσιάζουν πιο συχνά διατροφικές διαταραχές από ότι τα νεαρά άτομα αρσενικού γένους.

Πώς αναγνωρίζουμε τη διατροφική διαταραχή Binge ;

Υπάρχουν μερικά βασικά χαρακτηριστικά που περιγράφουν αυτή τη διατροφική διαταραχή. Αυτά είναι :

  • ότι τα άτομα παρουσιάζουν ανεξέλεγκτη υπερφαγία.
  • ότι οι τάσεις αυτής της υπερφαγίας συνήθως διαρκούν για 1 με 2 ώρες, αν και μερικές φορές μπορούν να επαναληφθούν πολλές φορές μέσα στην ίδια ημέρα.
  • ότι τα άτομα αυτά μετά το επεισόδιο υπερφαγίας αισθάνονται ΜΟΝΟ για λίγο πληρότητα και μετά πλημμυρίζουν από ενοχές και τύψεις.
  • ότι τα άτομα αυτά νιώθουν αναστάτωση κατά τη διάρκεια του επεισοδίου υπερφαγίας.
  • ότι τα άτομα αυτά νιώθουν συναισθήματα όπως κατάθλιψη, αηδία, ενοχή, οργή ή απόγνωση.
  • ότι τα άτομα αυτά παρουσιάζουν σημαντική έλλειψη αυτοσεβασμού και αυτοελέγχου.
  • ότι τα άτομα αυτά αισθάνονται ανησυχία για το τι ζημιά μπορεί να κάνει αυτή η ανεξέλεγκτη κατάσταση στο σώμα τους και στην εξωτερική τους εμφάνιση, καθώς και για την εικόνα που έχουν οι άλλοι για αυτά.
  • ότι καταναλώνουν πολλή περισσότερη τροφή από αυτή που πραγματικά έχουν ανάγκη για να χορτάσουν.
  • ότι τα άτομα αυτά συνήθως έχουν κρυμμένα τρόφιμα στην τσάντα, στο γραφείο ή στα συρτάρια τους για να μπορέσουν να φάνε όταν δε θα τα βλέπουν οι άλλοι και δε θα μπορούν να τα κρίνουν.
  • ότι τα άτομα αυτά σκέφτονται το φαγητό καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ποια η διαφορά της διατροφικής διαταραχής Binge από τη βουλιμία ;

Σε αντίθεση με την βουλιμία, στην διατροφική διαταραχή Binge το άτομο (το οποίο όπως ήδη αναφέραμε είναι συνήθως νεαρής ηλικίας και συνήθως έχει καταβάλλει τον οργανισμό του με κάποια εξαντλητική δίαιτα) δεν προσπαθεί να επανορθώσει για τις κραιπάλες (είτε με εμετό, είτε με υπερβολική σωματική άσκηση, είτε με δίαιτες, είτε εξαιρώντας γεύματα μέσα στη διάρκει της ημέρας).

By | 2014-03-11T11:45:17+02:00 March 11th, 2014|Αδυνάτισμα, Υγεία|0 Comments

Leave A Comment