Διεθνής χρονιά του Quinoa το 2013

//Διεθνής χρονιά του Quinoa το 2013

Διεθνής χρονιά του Quinoa το 2013

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ειναι πλέον γεγονός, το 2013 ανακηρύχθηκε επίσημα ως η χρονιά του Quinoa.

 

Τι είναι το Quinoa

Πρόκειται για ένα από τα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικάτρόφιμα στον πλανήτη. Ανήκει στην κατηγορία των ψευδοδημητριακών και η επιστημονική του ονομασία είναι Chenopodium Quinoa. Πρόκειται για τους σπόρους ενός θάμνου που φύεται κυρίως στην Νότια Αμερική, και υπάρχει σε διάφορα χρώματα, όπως κόκκινο, μαύρο, λευκό αλλά και μπλε.

Το Quinoa μαγειρεύεται με τον ίδιο τρόπο που μαγειρεύεται και το ρύζι και παρέχει πολλές βιταμίνες και μέταλλα, ενώ δεν περιέχει καθόλου γλουτένη.

Διατροφική αξία του Quinoa

Η διατροφική αξία του Quinoa είναι γνωστή από παλιά, από τους προ-κολομβιανούς πολιτισμούς της περιοχής των Άνδεων, με πρώτη επιλογή τους την πατάτα, δεύτερη το Quinoa και τρίτη το καλαμπόκι.

Έτσι φτάνουμε στο σήμερα, όπου το Quinoa, γίνεται πλέον γνωστό σε ολόκληρο τον πλανήτη και γνωρίζουν πλέον όλη την υψηλή διατροφική του αξία. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν κατατάξει το Quinoa στις υπερτροφές (superfoods) και αυτό λόγω της πολύ υψηλής περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνη, που αγγίζει το 13%.

Το Quinoa είναι επίσης πολύ πλούσιο σε Ω3 καλά λιπαρά, ενώ όπως προαναφέραμε δεν περιέχει καθόλου γλουτένη, με αποτέλεσμα να μπορεί να καταναλώνεται από όλους, ακόμα και από όσους έχουν ευαισθησία ή δυσανεξία στην γλουτένη.

Περιέχει μια ιδιαίτερα ισορροπημένη περιεκτικότητα στα πολύ ουσιώδη αμινοξέα για όλους τους ανθρώπους. Είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών και μια τροφή που ενδείκνυται για δίαιτες και για απώλεια βάρους.

Συστατικά και χαρακτηριστικά  του Quinoa

100γρ Quinoa αντιστοιχούν σε 374 θερμίδες

Περιέχουν :

  • 0 χοληστερόλη
  • 6γρ φυτικές ίνες
  • 69γρ υδατάνθρακες
  • 0γρ σάκχαρα
  • 13γρ πρωτεΐνες
  • 6γρ λιπαρά

Quinoa και αρετές

Πρόκειται για ένα συγγενικό είδος με αυτό του παντζαριού και του σπανακιού. Είναι δηλαδή ένα εδώδιμο ζιζάνιο. Ακόμα και τα φύλλα του Quinoa είναι βρώσιμα και πολύ θρεπτικά.

Το Quinoa μπορεί και συνδυάζει όλες τις αρετές των προϊόντων ολικής άλεσης αφού βοηθάει στον έλεγχο των επιπέδων της χοληστερόλης και της αρτηριακής πλάκας, διευκολύνει την απώλεια βάρους και πόντων, χωρίς όμως να προκαλεί ευαισθησία και δυσκολία στην πέψη όπως τα προϊόντα ολικής άλεσης.

Είναι μια καλή πηγή βιταμινών, πρωτεΐνης (χρήσιμη ειδικά σε όσους γυμνάζονται) και πολύτιμων συστατικών που βοηθούν στην διατήρηση της υγείας και στην καλή λειτουργία του οργανισμού.

By | 2013-01-15T12:20:14+02:00 January 15th, 2013|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment