Διώξε το πάχος από τη ζωή σου!

/, Υγεία/Διώξε το πάχος από τη ζωή σου!

Διώξε το πάχος από τη ζωή σου!

Η παχυσαρκία αποτελεί τη μεγαλύτερη μάστιγα του αιώνα μας με ποσοστά συνεχώς αυξανόμενα και ανησυχητικά υψηλά ακόμα και σε εφηβικές και παιδικές ηλικίες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιεί για την ανησυχητική αυτή κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων παχυσαρκίας τα τελευταία χρόνια.

Οι παράγοντες που έχουν οδηγήσει τον άνθρωπο στα μονοπάτια της παχυσαρκίας και έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο στο σωματικό βάρος των περισσοτέρων, είναι πολλοί και ποικίλλουν. Μερικοί από αυτούς είναι στο χέρι του καθενός να αντιμετωπιστούν και να καταπολεμηθούν. Ορισμένοι άλλοι όμως χρειάζονται ιατρική και φαρμακευτική βοήθεια.

Οι λόγοι της «γέννησης» του πάχους

  • DNA και διάφοροι γενετικοί παράγοντες

Πολύ συχνά η παχυσαρκία φαίνεται να έχει τις ρίζες της σε γενετικούς και κληρονομικούς παράγοντες. Το άτομο παρουσιάζει εκ γενετής προδιάθεση αύξησης του σωματικού του βάρους, που σε συνδυασμό με μια κακή διατροφή ή μια καθιστική ζωή επηρεάζει το σωματικό βάρος και τη σιλουέττα του ατόμου. Οι γενετικοί παράγοντες δεν μπορούν εύκολα να γίνουν αντιληπτοί, αφού είναι πολύ απλό να μπερδευτούν με άλλα πιθανά αίτια της καθημερινότητας του ατόμου, όπως οκνηρία ή υπερφαγία.

  • Ορμονικοί παράγοντες και σχετικές διαταραχές

Ένας άλλος λόγος που οδηγεί στην παχυσαρκία και τον συναντάμε πάρα πολύ συχνά, είναι οι διακυμάνσεις των δύο πολύ σημαντικών ορμονών, της λεπτίνης και της ινσουλίνης. Οι ορμόνες αυτές φαίνονται να είναι υπεύθυνες για τις έντονες και συχνές κρίσεις βουλιμίας που παρουσιάζουν τα άτομα, καθώς επίσης και για το ακατάπαυστο αίσθημα όρεξης.

  • Φαρμακευτική αγωγή

Σε λίγες περιπτώσεις, η παχυσαρκία μπορεί να οφείλεται σε φαρμακευτική αγωγή που ακολουθεί το άτομο για κάποια πάθηση από την οποία και πάσχει.

  • Υπερφαγία και κακής ποιότητας διατροφή

Η κατανάλωση κακής ποιότητας ή μεγάλης ποσότητας φαγητού σε καθημερινή βάση, έχει οδηγήσει μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού στην παχυσαρκία και στα σοβαρά προβλήματα υγείας που γεννάει αυτή. Τα διάφορα ταχυφαγεία (fast food) καθώς και οι «πλαστικές» τροφές που έχουν κατακλύσει την καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου, τον οδηγούν με ταχείς ρυθμούς στην παχυσαρκία.

  • Οκνηρία και καθιστικός τρόπος ζωής

Η έλλειψη ελεύθερου χρόνου έχει οδηγήσει τον κόσμο σε έναν αδρανή και καθιστικό τρόπο ζωής που αυξάνει κατακόρυφα τα ποσοστά της παχυσαρκίας και προσβάλει την υγεία του ατόμου. Όταν μάλιστα συνδυάζεται και με κακή διατροφή τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά και κάνουν έντονη την εμφάνισή τους με διάφορες σοβαρές παθήσεις και δυσλειτουργία του οργανισμού.

  • Στρες και συναισθηματικοί παράγοντες

Παρά την απορία πολλών και τη δυσπιστία τους σχετικά με αυτό το τελευταίο μέρος, το έντονο στρες και η καθημερινοί αγχογόνοι ρυθμοί, οδηγούν σε κρίσεις βουλιμίας που είναι καθαρά ψυχογενείς.

By | 2013-05-20T18:34:05+03:00 May 20th, 2013|Αδυνάτισμα, Υγεία|0 Comments

Leave A Comment