Δουλειά γραφείου : Οι κρυμμένοι κίνδυνοι

//Δουλειά γραφείου : Οι κρυμμένοι κίνδυνοι

Δουλειά γραφείου : Οι κρυμμένοι κίνδυνοι

Η δουλειά γραφείου μπορεί θεωρητικά και σε πρώτο επίπεδο να θεωρείται μια πιο ξεκούραστη δουλειά, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλοί κρυφοί κίνδυνοι που παραμονεύουν και που χρειάζονται προσοχή, ώστε να μην οδηγηθούμε σε άσχημες και επίπονες καταστάσεις.

Μερικά από τα πιο συχνά συμπτώματα και επακόλουθα της καθιστικής εργασίας σε ένα γραφείο ή μπροστά από μια οθόνη υπολογιστή είναι τα ακόλουθα :

  • Αύξηση του σωματικού βάρους

Φυσικά, όπως είναι αναμενόμενο, οι πολλές ώρες απραξίας που επιβάλλει η εργασία γραφείου, είναι πιθανό εάν δεν προσέξει το άτομο, να το οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση του σωματικού του βάρους και σε κατακόρυφη αύξηση του αποθηκευμένου λίπους, το οποίο κατά ένα μεγάλο ποσοστό θα αποθηκευθεί στις πιο δύσκολες περιοχές, όπως είναι η περιφέρεια, η περίμετρος της μέσης (το λεγόμενο σωσίβιο) ή οι γλουτοί.

Καταπολέμηση : Για να αποφευχθεί μια ραγδαία αύξηση του σωματικού βάρους, πρέπει το άτομο να φροντίσει για μια προσεγμένη διατροφή προετοιμάζοντας τα γεύματά του και τα σνακ που θα καταναλώσει στο γραφείο από το σπίτι (υγιεινά σάντουιτς, σπιτικό φαγητό, φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί κ.ά.). Με τον τρόπο αυτό αποφεύγει τα λιπαρά και ανθυγιεινά σνακ στο γραφείο. Επίσης σημαντική είναι η κατανάλωση άφθονου νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας γιατί αποτοξινώνει τον οργανισμό και δίνει το χρόνο στο σώμα να «σκεφτεί» αν πραγματικά πεινάει πριν καταναλώσει ακόμα μια μερίδα φαγητού. Επίσης ιδιαίτερα σημαντική είναι η ένταξη κάποιας σωματικής δραστηριότητας ή κάποιου σπορ συστηματικά μέσα στην εβδομάδα, ώστε να ενεργοποιούνται οι μύες και να τονώνεται και ο μεταβολισμός του οργανισμού.

  • Ξηροφθαλμία

Όσοι εργάζονται πολλές ώρες μπροστάαπό την οθόνη ενός υπολογιστή, σίγουρα έχουν παρατηρήσει έντονο το φαινόμενο της ξηροφθαλμίας. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στην έντονη και μακράς διάρκειας εστίαση που επιβάλλουμε στα μάτια μας προς ένα αντικείμενο τόσο κοντά τους.

Καταπολέμηση : Προς αποφυγή των διαφόρων προβλημάτων των οφθαλμών (ξηροφθαλμία, φωτοφοβία, προβλήματα όρασης), αλλά και των έντονων πονοκεφάλων και ημικρανιών που συνήθως προκαλούνται από αυτά, πρέπει σε τακτά χρονικά διαστήματα να αποστρέφονται τα μάτια από την οθόνη του υπολογιστή για τουλάχιστον ένα λεπτό και να στρέφονται προς ένα μακρινό σημείο. Επίσης σημαντικό είναι να υπάρχει ο σωστός φωτισμός στο περιβάλλον εργασίας, καθώς επίσης και η οθόνη του υπολογιστή να έχει τα κατάλληλα φίλτρα και τη σωστή φωτεινότητα.

  • Κιρσοί

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που αφορά καθαρά τις γυναίκες. Οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες είναι μια αντιαισθητική κατάσταση που χτυπάει τουλάχιστον το 50 με 60 % των γυναικών. Το φαινόμενο αυτό επιδεινώνουν οι αντίξοεςσυνθήκες εργασίας, η καθιστική εργασία, η ορθοστασία, τα ψηλοτάκουνα παπούτσια και τα «ακατάλληλα» ρούχα.

Καταπολέμηση : Στο εμπόριο κυκλοφορούν πλέον ειδικά προϊόντα (κάλτσες και καλσόν) που βοηθούν για την σωστή κυκλοφορία του αίματος και αποτρέπουν την δημιουργία ευερυαγγειών και κιρσών. Η χρήση των ψηλοτάκουνων παπουτσιών πρέπει να γίνεται με μέτρο και το τακούνι να εναλλάσσεται και να μην είναι πάντα του ίδιου ύψους. Τέλος, εάν ήδη έχει εμφανίσει ευρυαγγείες ή κιρσούς το άτομο, μπορεί να τους αφαιρέσει εύκολα με θεραπεία laser που θα του εφαρμόσει ο δερματολόγος του.

  • Διαβήτης

Η καθιστική εργασία και η καθιστική ζωή γενικότερα, είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Η καθιστική ζωή, η αύξηση του σωματικού βάρους και ο διαβήτης είναι δυστυχώς φαινόμενα συνδεδεμένα μεταξύ τους, και για τον λόγο αυτό, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή σε κάθε περίπτωση.

Καταπολέμηση : Η προσεγμένη διατροφή και η άσκηση είναι ένα πρώτο βήμα. Σε δεύτερο επίπεδο, μπορεί το άτομο κάθε μία ώρα να σηκώνεται από το γραφείο του για να ξεμουδιάσει και να αρχίσει πάλι να κυκλοφορεί το αίμα. Μια βόλτα για 2-3 λεπτά, ακόμα και ως το μπάνιο, βοηθάει στην αφύπνιση του οργανισμού κατά τις πολλές ώρες εργασίας στο γραφείο.

 

By | 2013-05-30T17:53:32+03:00 May 30th, 2013|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment