Εκκολπωματίτιδα : Όταν το έντερο νοσεί …

Τι είναι η εκκολπωματίτιδα ; (!!!) : Η εκκολπωματίτιδα ή εκκολπωματική νόσος όπως αλλιώς ονομάζεται, είναι μια ασθένεια του παχέος εντέρου. Τα εκκολπώματα είναι κάτι σαν μικρές κύστες που δημιουργούνται στην εξωτερική επιφάνεια του παχέος εντέρου και οφείλονται στην αυξημένη πίεση που υπόκειται !

Πώς αντιλαμβάνομαι ότι έχω πρόβλημα εκκολπωματίτιδας ;

Η εκκολπωματίτιδα δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή και αυτό γιατί είναι ασυμπτωματική νόσος. Δεν δημιουργεί πόνο ή άλλες παρενέργειες, με αποτέλεσμα πολύ συχνά το άτομο να νοσεί χωρίς καν να το έχει αντιληφθεί !

Και αν πονάω τι σημαίνει ;

Αυτό δυστυχώς σημαίνει πως κάποιο από τα εκκολπώματα έχει μολυνθεί. Αυτό πάντα συμβαίνει λόγω της πολύ μεγάλης πίεσης που δέχονται από τα περιττώματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φράσσουν τα εκκολπώματα και να μολύνονται δημιουργώντας τοπικές φλεγμονές που προκαλούν οξύ πόνο !

Η εκκολπωματίτιδα ... γενικά και ιστορικά !

Η εκκολπωματίτιδα είναι μια ασθένεια που είναιγνωστή από πάρα πολύ παλιά, σχεδόν από το 1900 και παρατηρείται κυρίως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Μιλώντας με αριθμούς μπορούμε να πούμε πως η εκκολπωματίτιδα παρατηρείται :
  • κατά 30 % σε άτομα ηλικίας 60 ετών περίπου
  • κατά 65 % σε άτομα ηλικίας 85 ετών περίπου

Και τα συμπτώματα της νόσου ποια είναι ;;;

Όπως ήδη αναφέραμε πρόκειται για μια νόσο ασυμπτωματική που δεν παρουσιάζει κάποια σχετική παρενέργεια.
(!!!) : Τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν ένα άτομο με εκκολπώματα παρουσιάσει φλεγμονή σε κάποιο από αυτά !
Τα συμπτώματα που παρουσιάζει το άτομο στην περίπτωση φλεγμονώδους εκκολπωματίτιδας είναι συνήθως τα ακόλουθα :
  • πόνος στην ευρύτερη περιοχή της κοιλιάς (σε σπάνιες περιπτώσεις είναι και ιδιαίτερα οξύς αυτός ο πόνος !)
  • ευαισθησία που μπορεί να εντοπίζεται στην αριστερή και κατώτερη περιοχή της κοιλιάς
  • λεμφοκυττάρωση
  • πυρετός

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση της νόσου ;

Η διάγνωση της εκκολπωματίτιδας γίνεται από κάποιον γιατρό πραγματοποιώντας τις κατάλληλες ιατρικές εξετάσεις. Συνήθως μάλιστα, η εκκολπωματίτιδα, μπορεί να διαγνωσθεί και χωρίς εξετάσεις από τον οικογενειακό ιατρό που γνωρίζει το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και ύστερα επιβεβαιώνεται με τις κατάλληλες εξετάσεις.

Υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών ;;;

(!!!) : Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, όταν η νόσος είναι σε βαριά μορφή με πάρα πολύ οξύ πόνο, μπορεί να παραστεί ανάγκη και χειρουργικής επέμβασης για την αντιμετώπισή της !
Σε κάθε άλλη περίπτωση η νόσος της εκκολπωματίτιδας αντιμετωπίζεται με την κατάλληλη αντιβιοτική θεραπεία που θα χορηγηθεί από τον θεράποντα ιατρό.

Πρόληψη ;;; Μπορώ να κάνω κάτι για να την αποφύγω ;;;

Η φλεγμονώδης εκκολπωματίτιδα προαλείται κυρίως από το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας που οδηγεί σε απόφραξη τα εκκολπώματα και κατ’επέκταση και σε μόλυνσή τους.
(!!!) : Η λύση λοιπόν για αποφυγή της εκκολπωματίτιδας είναι η καλή διατροφή, υψηλή σε ωφέλιμες φυτικές ίνες !

Leave a Reply