Ευαίσθητη περιοχή συνεπάγεται ειδική φροντίδα !

//Ευαίσθητη περιοχή συνεπάγεται ειδική φροντίδα !

Ευαίσθητη περιοχή συνεπάγεται ειδική φροντίδα !

Ο κόλπος της γυναίκας είναι μια πολύ ευαίσθητη περιοχή που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, φροντίδα και περιποίηση ! Ειδικά κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών τείνει να εμφανίζει μια ευπάθεια σε λοιμώξεις και κολπίτιδες, γεγονός που προκαλεί δυσάρεστες καταστάσεις, ικανές να σας χαλάσουν τη διάθεση και τις διακοπές !

Τι είναι η κολπίτιδα ;

Ο γυναικείος κόλπος είναι ίσως η πιο ευαίσθητη περιοχή στο γυναικείο σώμα. Μέσα στον κόλπο βρίσκονται πολλοί μικροοργανισμοί εναρμονισμένοι και σε απόλυτη μεταξύ τους ισορροπία ! Μόλις αυτή η ισορροπία διαταραχθεί, ερεθισμοί και μολύνσεις, από πιο ελαφριές έως πολύ σοβαρές, μπορούν να κάνουν την εμφάνισή τους και να διαταράξουν την ηρεμία της γυναίκας με σημαντικές ενοχλήσεις, πόνους και δυσάρεστες καταστάσεις.

Η κολπίτιδα είναι πάρα πολύ συχνό φαινόμενο σε κάθε γυναίκα και οφείλεται κυρίως στην κακή ή στην ελλιπή φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής !

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός :

  • Πως ο γυναικείος κόλπος προσφωνείται με τον όρο «ευαίσθητη περιοχή»
  • Και πως οι κολπίτιδες αποτελλούν πρωταρχική αιτία στις γυναίκες για επίσκεψη στον γυναικολόγο τους

Γιατί είναι σημαντική η φροντίδα του κόλπου ;

Ο κόλπος είναι από τα πιο ευαίσθητα όργανα της γυναίκας και πιο ευαίσθητος σε μολύνσεις ! Όταν τα μικρόβια προσβάλλουν τον κόλπο της γυναίκας (με διάφορα δυσάρεστα συμπτώματα να κάνουν την παρουσία τους αισθητή), είναι πάρα πολύ εύκολο ύστερα η μόλυνση να προχωρήσει και ακόμα βαθύτερα, προσβάλλοντας εν συνεχεία και τη μήτρα, τις σάλπιγγες και τις ωοθήκες !

Η προσβολή των γυναικείων γεννητικών οργάνων δεν είναι απλή υπόθεση και η μη σωστή περίθαλψη μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα στην υγεία της γυναίκας και σοβαρότατες και επικίνδυνες επιπλοκές !

Τα αίτια εμφάνισης κολπίτιδας σε μια γυναίκα ποικίλλουν ! Η περιοχή του κόλπου είναι τόσο ευαίσθητη και επιρρεπής σε μολύνσεις, που η προσβολή της μπορεί να προκληθεί από πάρα πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες, και χρειάζεται εξαιρετικά μεγάλη προσοχή και φροντίδα για την αποφυγή της !

Μερικά από τα συχνότερα αίτια εμφάνισης κολπίτιδας είναι :

Ελλιπής και κακή περιποίηση της περιοχής

Η κακή περιποίηση της περιοχής καθώς και η ελλιπής καθαριότητά της είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους εμφάνισης μολύνσεων που οδηγούν μεγάλο αριθμό γυναικών στο γιατρό τους με έντονα και δυσάρεστα συμπτώματα !

Υπερ-φροντίδα της περιοχής

Όσο αρνητική είναι η απουσία καθαριότητας της περιοχής, άλλο τόσο είναι και η υπερβολική καθαριότητα, που μόνο θετικά αποτελέσματα δεν έχει ! Η υπερβολική χρήση αντισηπτικών στην ευαίσθητη περιοχή διαταράσσει την ευαίσθητη αυτή ισορροπία των μικροοργανισμών που ζουν σε αυτή, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα. Η καθαριότητα της ευαίσθητης περιοχής θα πρέπει να γίνεται σωστά, με τα κατάλληλα προϊόντα που δεν επηρεάζουν την ισορροπία του κόλπου και φυσικά χωρίς υπερβολές !

Δημόσιες τουαλέτες & δημόσια μπάνια

Οι χρήση των δημόσιων μπάνιων είναι επίσης ένας από τους πολύ συχνούς λόγους μολύνσεων για τις γυναίκες ! Πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές στην επαφή τους με τον χώρο, πολύ σχολαστικές με την καθαριότητα των χεριών τους και να αποφεύγουν την οποιαδήποτε επαφή με τον περιβάλλοντα χώρο, ο οποίος είναι σίγουρα φορέας πολλών μικροβίων.

Σεξ και έλλειψη υγιεινής

Η χρήση λιπαντικών ή άλλων ουσιών, καθώς και η κακή υγιεινή της περιοχής μετά την σεξουαλική επαφή αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην ανάπτυξη μικροβίων και στη δημιουργία κολπίτιδας.

Αυστηρά προσωπική χρήση ειδών περιποίησης της περιοχής

Η οποιαδήποτε χρήση ειδών περιποίησης της περιοχής θα πρέπει να είναι αυστηρά προσωπική ! Εσώρουχα, πετσέτες, μαγιώ είναι μερικά από τα είδη που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δανείζονται !

Φαρμακευτική αγωγή

Μερικές φορές ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές είναι ικανές να προξενήσουν διαταραχή στην ισορροπία του κόλπου με αποτέλεσμα την εμφάνιση κολπίτιδων και ενοχλήσεων στην περιοχή ! Στην περίπτωση αυτή ζητήστε τη γνώμη του γιατρού σας !

Συναισθηματικός παράγοντας & στρες

Το έντονο άγχος και οι επώδυνες συναισθηματικές διακυμάνσεις είναι ικανές να μεταβάλλουν την τάξη στην περιοχή του κόλπου διαταράσσοντας την ισορροπία της. Βρίσκοντας τρόπο εκτόνωσης από το άγχος και αποφεύγοντας τους παράγοντες που μας προξενούν στρες, θλίψη ή νευρικότητα, διασφαλίζουμε και την υγεία της ευαίσθητης περιοχής μας !

By | 2013-09-11T14:26:56+03:00 September 11th, 2013|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment