Εύθραυστα νύχια: Κακές συνήθειες που επιφέρουν το δυσάρεστο αποτέλεσμα…

//Εύθραυστα νύχια: Κακές συνήθειες που επιφέρουν το δυσάρεστο αποτέλεσμα…

Εύθραυστα νύχια: Κακές συνήθειες που επιφέρουν το δυσάρεστο αποτέλεσμα…

Ανήκεις κι εσύ στην κατηγορία των ανθρώπων που τα νύχια τους σπάνε ή ξεφλουδίζουν με μεγάλη ευκολία;; Έχεις αναρωτηθεί μήπως ευθύνεσαι εσύ γι’ αυτό;

Διάβασε παρακάτω πολλές συνήθειες που πιθανώς υιοθετείς και ευθύνονται για την αδυναμία των νυχιών σου…

1. Χρησιμοποιούμε τα νύχια για να ‘’ξύσουμε’’ επιφάνειες

Υπάρχουν κινήσεις τις οποίες μπορεί να κάνουμε μέσα στην ημέρα χωρίς να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία σε αυτές, ή στο γεγονός ότι φθείρουν τα νύχια μας. Μπορεί να ‘’ξύσουμε’’ κάποια επιφάνεια προκειμένου να την καθαρίσουμε ή να γράφουμε για πολλή ώρα στον υπολογιστή. Κάποιες τέτοιες κινήσεις πιέζουν και ταλαιπωρούν τα νύχια μας μετατρέποντάς τα σταδιακά σε εύθραυστα.

2. Δεν χρησιμοποιούμε κρέμα χεριών

Οι κρέμες χεριών περιέχουν θρεπτικά συστατικά και λιπίδια τα οποία μαλακώνουν τις παρανυχίδες και τα πετσάκια των νυχιών συντελώντας έτσι στην ενυδάτωσή τους. Για την καλύτερη υγεία των νυχιών λοιπόν κρίνεται απαραίτητη η χρήση μιας ενυδατικής κρέμας μέσα στην ημέρα, ιδιαιτέρως πριν τον ύπνο.

3. Αφήνουμε το βερνίκι πολύ καιρό στα νύχια μας

Το βερνίκι νυχιών, ειδικά μετά το πέρασμα 5 ημερών από την χρήση του, αφυδατώνει σημαντικά τα νύχια. Γι’ αυτό τον λόγο συνιστάται να μην ξεπερνάμε το συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο και να μην πραγματοποιούμε την επόμενη εφαρμογή αμέσως μετά αλλά να αφήνουμε για 1-2 μέρες τα νύχια μας χωρίς κάποια κάλυψη έτσι ώστε να αναπνέουν.

( !!! ) : Η υγεία των νυχιών μας μαρτυράται εκτός από το γεγονός ότι δεν σπάνε εύκολα και απ’ την υγιή τους όψη η οποία χαρακτηρίζεται απ’ το λευκό και όχι απ’ το κίτρινο χρώμα!!!

4. Έχουμε χαμηλό ασβέστιο

Το ασβέστιο ως γνωστόν βοηθάει στην υγεία των οστών, των δοντιών και των νυχιών. Αν έχετε παρατηρήσει άσπρες κηλίδες πάνω στα νύχια σας, αυτό σημαίνει έλλειψη ασβεστίου. Πρέπει να φροντίζουμε λοιπόν η καθημερινή μας διατροφή να περιλαμβάνει γαλακοκομικά προϊόντα. Αυτό δε θα βοηθήσει μόνο στο να έχουμε υγιή νύχια αλλά θα αποτρέψει και πιο σημαντικά προβλήματα όπως είναι η οστεροπόρωση και η οστεοαρθρίτιδα.

5. Κόβουμε τα πετσάκια περισσότερο απ’ ότι πρέπει

Η συγκεκριμένη συνήθεια, ή ακόμα χειρότερα η συνήθεια να τα τρώμε, αποδυναμώνει αισθητά τα νύχια μας καθώς αντιστοιχεί με το να κόβουμε τις ρίζες από ένα δέντρο. Είναι λοιπόν προτιμότερο αν θέλουμε να απαλλαγούμε απ’ αυτά να χρησιμοποιούμε κάποιο ξύλινο στικ με το οποίο να τα σπρώχνουμε προς τα μέσα. Η σωστή υγιεινή των νυχιών είναι πολύ σημαντική για την αποφυγή μυκήτων.

6. Έχουμε χαμηλό σίδηρο

Ο σίδηρος αποτελεί το σημαντικότερο συστατικό της αιμοσφαιρίνης. Δεδομένου λοιπόν ότι η αιμοσφαιρίνη είναι ο φορέας του οξυγόνου στο σώμα μας, η έλλειψή του οδηγεί στην ελλειπή οξυγόνωσή των νυχιών και κατ’ επέκταση στην φθορά τους.

7. Δεν ακολουθούμε σωστή διατροφή

Το κοτόπουλο, τα θαλασσινά, τα γαλακτοκομικά, οι ξηροί καρποί και τα αυγά αποτελούν τροφές οι οποίες λόγω των συστατικών τους (σίδηρος, μαγνήσιο, ψευδάργυρος, βιοτίνη, Ω3 λιπαρά οξέα) εκτός των άλλων ευεργετικών για τον οργανισμό αποτελεσμάτων βοηθούν σημαντικά και στην διατήρηση των νυχιών μας γερών και δυνατών.

8.  Δανείζουμε σε άλλα άτομα τα δικά μας εργαλεία νυχιών

Τα εργαλεία αυτά είναι αυστηρά για προσωπική χρήση. Δεν πρέπει να τα μοιραζόμαστε με άλλα άτομα και είναι απαραίτητο να τα αποστειρώνουμε τακτικά επειδή συγκεντρώνουν πολλά μικρόβια. Όποτε μάλιστα έχουμε την οικονομική δυνατότητα, είναι καλό να τα αντικαθιστούμε.

9. Τα glitter βερνίκια θέλουν προσοχή

Αν αποφασίσεις να βάψεις τα νύχια σου με glitter βερνίκι φρόντισε πρώτα να περάσεις μια βάση και μετά το συγκεκριμένο βερνίκι. Αυτό θα σε βοηθήσει να το βγάλεις εύκολα όταν χρειαστεί. Οι περισσότερες που περνάνε μόνο το βερνίκι, δυσκολεύονται να το αφαιρέσουν και αναγκάζονται να ξύσουν τα νύχια τους με αποτέλεσμα να τα φθείρουν.

10. Δεν φοράμε γάντια στις δουλειές του σπιτιού

Είναι μεγάλο λάθος να εκθέτουμε τα χέρια μας στα χημικά που περιέχουν όλα τα καθαριστικά και οι χλωρίνες που χρησιμοποιούμε για να καθαρίσουμε το σπίτι. Εκτός ότι τα νύχια μας καταστρέφονται και αφυδατώνονται, κάνουμε κακό και στο δέρμα μας που δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με χημικά.

11. Έχουμε έλλειψη βιοτίνης

Η βιοτίνη αναπληρώνει τη χαμένη κερατίνη σε νύχια και μαλλιά. Υπάρχουν ειδικές κάψουλες βιοτίνης στο φαρμακείο που μπορούν να μας βοηθήσουν ώστε να έχουμε υγιή και όμορφα άκρα.

12. Επιλέγουμε μακριά και μυτερά νύχια

Η τελευταία τάση της μόδας είναι τα μακριά νύχια που όμως είναι πολύ επιρρεπή και σπάνε εύκολα. Μπορεί να είναι θηλυκά και ελκυστικά, όμως αποδυναμώνουν κατά πολύ τα νύχια.

13. Λιμάρουμε τα νύχια προς όλες τις κατευθύνσεις

Τα νύχια πρέπει να λιμάρονται προς μια κατεύθυνση. Έτσι θα καταφέρεις να είναι λεία και να μην γρατζουνάνε στις άκρες.

14. Χρησιμοποιούμε μόνιμα και ημιμόνιμα βερνίκια

monima-imimonima-nyxia

Τα μόνιμα και ημιμόνιμα βερνίκια χρησιμοποιούνται ευρέως τα τελευταία χρόνια. Μπορεί να δίνουν ένα τέλειο αποτέλεσμα, με καλοσχηματισμένα νύχια, ωραία χρώματα και μεγάλη διάρκεια, καταστρέφουν όμως τα νύχια. Για τη χρήση τέτοιων βερνικιών είναι απαραίτητο το φουρνάκι που τα πολυμερίζει. Με αυτόν τον τρόπο τα νύχια έχουν μεν μεγάλη διάρκεια, όμως δεν αναπνέουν.

Τα νύχια είναι ένας ζωντανός οργανισμός και πρέπει να αναπνέουν. Το τζελ και το ακρυλικό προκαλούν την μεγαλύτερη φθορά στο νύχι αφού μένει και περισσότερο διάστημα. Το ημιμόνιμο προκαλεί μικρότερη ζημιά και τα απλά βερνίκια την λιγότερη αφού σε λίγες μέρες έχει ξεβάψει από μόνο του.

15. Δεν αφήνουμε τα νύχια μας καθόλου άβαφτα

Τα νύχια για να δυναμώσουν και να επανέλθουν από την φθορά που έχει προκληθεί από τα μόνιμα και ημινόνιμα βερνίκια πρέπει να μένουν κάποια διαστήματα άβαφτα και να περιποιούνται με ειδικές θεραπείες. Μόνο έτσι θα αντέξουν και θα είναι έτοιμα για την επόμενη χρήση τέτοιων βερνικιών.

Καλό λοιπόν είναι να σκεφτείτε ποιές είναι οι περίοδοι που θέλετε οπωσδήποτε βαμμένα νύχια και ποιές μπορείτε να τα αφήσετε να ξεκουραστούν και να ανασάνουν. Γιατί δεν αρκεί τα νύχια μόνο να φαίνονται όμορφα αλλά να είναι και υγιή !

16. Χρησιμοποιούμε ασετόν

Όταν χρησιμοποιούμε ασετόν προκειμένου να αφαιρέσουμε το βερνίκι από τα νύχια μας, ταυτόχρονα αφαιρούμε και τα φυσικά έλαια που περιέχουν και που συμβάλουν στην ενυδάτωσή τους. Γι’ αυτό συνιστάται να επιλέγουμε ξεβαφτικά προϊόντα τα οποία περιέχουν θρεπτικά έλαια και όχι ασετόν.

Για να αποφύγεις το ασετόν, σου παραθέτουμε ορισμένες σπιτικές λύσεις ώστε να ξεβάφεις τα νύχια σου :

α) 1 κουτ. λεμόνια + 1 κουτ. ξύδι

Το μείγμα είναι ιδανικό για να ξεβάφεις τα νύχια σου φυσικά. Φρόντισε όμως μετά να ενυδατώσεις με κάποιο λαδάκι ή ενυδατική τα χέρια σου.

β) βάλε ζεστό νερό σε ένα λεκανάκι

Τοποθετώντας τα βαμμένα χέρια ή πόδια μέσα στο ζεστό νερό θα δείς ότι το μανό θα αρχίσει να σπάει και να ανοίγει με αποτέλεσμα να μπορείς να το αφαιρέσεις εύκολα με ένα σπρωχτήρι. Η διαδικασία όμως χρειάζεται λίγη υπομονή αφού θα χρειαστεί να αντικαταστήσεις το ζεστό νερό μόλις κρυώσει και να επαναλάβεις τη διαδικασία 2 ή 3 φορές.

γ) Χρησιμοποίησε top coat

Κάτι που ίσως δε γνωρίζετε και είναι μια πραγματικά εύκολη και γρήγορη λύση είναι να απλώσετε μια στρώση top coat πάνω στο νύχι που θέλετε να ξεβάψετε και πριν στεγνώσει να το τρίψετε αμέσως με ένα βαμβάκι. Επαναλάβετε το ίδιο και για τα υπόποιπα νύχια.

δ) ψέκασε τα νύχια σου με το άρωμά σου

Το άρωμα ως γνωστόν περιέχει αλκοόλ και κάνει ακριβώς ότι θα έκανε το ασετόν στα νύχια. Ακολούθησε τη γνωστή διαδικασία , τρίψε με βαμβάκι και τα νύχια σου θα είναι έτοιμα και θα μυρίζουν και υπέροχα ! Βέβαια αυτή η λύση δεν είναι καλύτερη από το ασετόν όσων αφορά την υγεία των νυχιών, είναι όμως μια καλή εναλλακτική σε περίπτωση που “ξεμείνατε” από ασετόν. Το ίδιο μπορείς να κάνεις και με τη λακ μαλλιών σου !

Ποιές τροφές βοηθάνε στο να έχουμε υγιή νύχια;

Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία των νυχιών όπως είπαμε και παραπάνω. Γι΄αυτό πρέπει να φροντίζουμε να περιλαμβάνουμε στο καθημερινό μας πρόγραμμα τροφές που αναπληρώνουν τη χαμένη κερατίνη, που είναι το βασικότερο συστατικό των νυχιών και και της τρίχας.

Τροφές που βοηθάνε στην υγεία των νυχιών είναι τα αυγά, το κοτόπουλο, το σπανάκι και το μπρόκολο. Άλλες τροφές που βοηθάνε στην δυνάμωσή τους είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα όσπρια, το κρέας, τα θαλασσινά, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και τα δημητρικά ολικής άλεσης.

By | 2021-04-01T15:36:20+03:00 April 1st, 2021|Ομορφιά|0 Comments

Leave A Comment