Ηρεμιστικά : Πότε πρέπει να καταφύγω σε αυτά … !!!

Τα τελευταία δέκα χρόνια υπολογίζεται ότι η κατανάλωση ηρεμιστικών στην χώρα μας έχει αυξηθεί κατά 40%! Τα ηρεμιστικά χάπια συντελούν στην αγχόλυση και την ηρεμία του οργανισμού παρ’ όλα αυτά η λήψη τους θα πρέπει να γίνεται συνετά και κατά προτίμηση με την συμβουλή ειδικών… Έχω άγχος. Να καταφύγω στα ηρεμιστικά; Οι ειδικοί απαντούν ‘’όχι’’. Είναι βέβαιο ότι τα ηρεμιστικά χάπια αποτελούν δελεαστική λύση στην πίεση της καθημερινότητας παρ’ όλα αυτά δεν συστήνονται για τόσο απλές περιπτώσεις παρά μόνο σε άτομα που παρουσιάζουν αγχώδεις διαταραχές. Ο διαχωρισμός αυτός φυσικά θα πρέπει να γίνει από κάποιον ειδικό παρ’ όλα αυτά ενδεικτικά αναφέρουμε ότι κάποια απ’ τα συμπτώματα αγχώδους διαταραχής είναι η εφίδρωση, η ταχυπαλμία, η δύσπνοια αλλά και οι τάσεις λιποθυμίας και το συχνό αίσθημα δυσφορίας. Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι η κύρια διαφορά του απλού καθημερινού άγχους με τις παθολογικές αγχώδεις διαταραχές είναι το γεγονός ότι στην δεύτερη περίπτωση το άτομο λόγω των συμπτωμάτων δυσκολεύεται σημαντικά να επιτελέσει τις απλές καθημερινές του λειτουργίες. ( !!! ) : Τα ηρεμιστικά δεν αντικαθιστούν τα αντικαταθλιπτικά, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις χορηγούνται απ’ τους ειδικούς σε πάσχοντες από κατάθλιψη έτσι ώστε να περιοριστεί το άγχος του ατόμου και το οποίο επιδεινώνει την καταθλιπτική συμπεριφορά!!!

Βοηθούν τα ηρεμιστικά στον ύπνο;

Για πολλούς από μας, 1 στους 10 όπως αναφέρουν στατιστικές, τα ηρεμιστικά αποτελούν την λύση στην επίτευξη ενός ήρεμου ύπνου. Η πιο συνηθισμένη κατηγορία χαπιών που χορηγείται από ειδικούς γι’ αυτό τον λόγο είναι οι βενζοδιαζεπίνες, οι οποίες αποτελούν ηρεμιστικά νεότερης γενιάς και τα οποία αποβάλλονται σε 4 περίπου ώρες απ’ τον οργανισμό αποτρέποντας το αίσθημα υπνηλίας την επόμενη ημέρα. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι όλα τα είδη ηρεμιστικών σταδιακά χάνουν την αποτελεσματικότητά τους επομένως συνίσταται να μην γίνεται καθημερινή χρήση τους αλλά κάθε 2-3 ημέρες.

Τα ηρεμιστικά προκαλούν εξάρτηση;

Ναι, είναι πιθανό η καθημερινή λήψη ηρεμιστικών χαπιών να προκαλέσει εξάρτηση, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι την στιγμή που θα διακοπεί η χρήση τους είναι πιθανή και η εμφάνιση συμπτωμάτων στέρησης όπως αϋπνία, τρέμουλο, ανησυχία ή ακόμα και σπασμούς. Προκειμένου να αποφευχθούν λοιπόν αυτά τα συμπτώματα συνιστάται η σταδιακή και ομαλή διακοπή λήψης των χαπιών! Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν τα ηρεμιστικά; Η πιο συχνή παρενέργεια είναι η υπνηλία, ειδικά κατά την διάρκεια των πρώτων ημερών λήψης τους. Συνηθισμένα επίσης συμπτώματα αποτελούν ο πονοκέφαλος, η ξηροστομία αλλά και η δυσκολία συγκέντρωσης και αντίδρασης των αντανακλαστικών. Σε περιπτώσεις επίσης που η λήψη τους γίνεται σε υψηλές δόσεις τα ηρεμιστικά είναι δυνατόν να επιφέρουν αναπνευστική καταστολή, γι’ αυτό και η αυξημένη προσοχή στην χρήση τους από άτομα με αναπνευστικά προβλήματα κρίνεται απαραίτητη. Τέλος, εξ’ αιτίας του γεγονότος ότι η λειτουργία των συγκεκριμένων χαπιών έχει να κάνει με την καταστολή του νευρικού συστήματος, πιθανώς να επηρεάσουν και την λίμπιντο του ατόμου. ( !!! ) : Τα ηρεμιστικά δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να συνδυάζονται με αλκοόλ, καθώς και των δύο η δράση είναι κατασταλτική!!!

Leave a Reply