Ηρεμιστικά : Πότε πρέπει να καταφύγω σε αυτά … !!!

//Ηρεμιστικά : Πότε πρέπει να καταφύγω σε αυτά … !!!

Ηρεμιστικά : Πότε πρέπει να καταφύγω σε αυτά … !!!

Τα τελευταία δέκα χρόνια υπολογίζεται ότι η κατανάλωση ηρεμιστικών στην χώρα μας έχει αυξηθεί κατά 40%! Τα ηρεμιστικά χάπια συντελούν στην αγχόλυση και την ηρεμία του οργανισμού παρ’ όλα αυτά η λήψη τους θα πρέπει να γίνεται συνετά και κατά προτίμηση με την συμβουλή ειδικών…

Έχω άγχος. Να καταφύγω στα ηρεμιστικά;

Οι ειδικοί απαντούν ‘’όχι’’. Είναι βέβαιο ότι τα ηρεμιστικά χάπια αποτελούν δελεαστική λύση στην πίεση της καθημερινότητας παρ’ όλα αυτά δεν συστήνονται για τόσο απλές περιπτώσεις παρά μόνο σε άτομα που παρουσιάζουν αγχώδεις διαταραχές. Ο διαχωρισμός αυτός φυσικά θα πρέπει να γίνει από κάποιον ειδικό παρ’ όλα αυτά ενδεικτικά αναφέρουμε ότι κάποια απ’ τα συμπτώματα αγχώδους διαταραχής είναι η εφίδρωση, η ταχυπαλμία, η δύσπνοια αλλά και οι τάσεις λιποθυμίας και το συχνό αίσθημα δυσφορίας. Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι η κύρια διαφορά του απλού καθημερινού άγχους με τις παθολογικές αγχώδεις διαταραχές είναι το γεγονός ότι στην δεύτερη περίπτωση το άτομο λόγω των συμπτωμάτων δυσκολεύεται σημαντικά να επιτελέσει τις απλές καθημερινές του λειτουργίες.

Πόσα είδη άγχους υπάρχουν ;

Επειδή “το άγχος” είναι μια γενική έννοια, πρέπει αρχικά ένας ειδικός να διαχωρίσει σε ποιά κατηγορία ανήκετε. Να εξετάσει δηλαδή αν το άγχος που έχετε είναι οξύ, χρόνιο, γενικευμένο ή φοβικό.

Μιλώντας για οξύ άγχος εννοούμε το άγχος που έχουμε όταν δίνουμε εξετάσεις, όταν έχουμε να κάνουμε κάποια παρουσίαση, γενικά όταν έχουμε ένα πρόβλημα που προκύπτει για εκείνη τη χρονική περίοδο και που σε λίγο θα τελειώσει.

Το χρόνιο άγχος είναι μια κατάσταση κατά την οποία κάποιος έχει ένα μόνιμο άγχος, καθημερινά, είτε για τη δουλειά, είτε για τα παιδιά, είτε για θέματα υγείας κ.α. Εδώ το άγχος γίνεται σχεδόν κομμάτι της ζωής μας που πρέπει όμως να μάθουμε να το διαχειριζόμαστε.

Το γενικευμένο άγχος είναι μια ψυχική ασθένεια κατά την οποία οι ασθενείς αγχώνονται και ανησυχούν πολύ συχνά και πολύ πιο έντονα από άλλους ανθρώπους. Οι ανησυχίες αφορούν συνήθως θέματα σπιτιού, δουλειάς, οικονομικά, παιδιών κ.α. που δυσκολεύονται όμως να ελέγξουν ή να περιορίσουν. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι το άγχος σωματοποιείται και οδηγεί σε πονοκεφάλους, σε γαστρεντερικά θέματα, αδυναμία συγκέντρωσης και χαλάρωσης κ.α. Τότε είναι που συνήθως οι περισσότεροι επισκέπτονται έναν ειδικό. Στην περίπτωση αυτή η κούραση και η ανησυχία είναι σχεδόν μόνιμα συναισθήματα και επηρεάζουν όχι μόνο το σώμα αλλά και τη ζωή του ατόμου.

Τέλος, υπάρχει το άγχος που συνοδεύεται από κατάθλιψη. Εδώ η κατάσταση είναι πιο σοβαρή και χρήζει ιατρικής θεραπείας και παρακολούθησης. Το άγχος όταν είναι δημιουργικό και εξελίσσει κάποιον είναι φυσιολογικό κομμάτι στη ζωή ένός ανθρώπου. Όταν όμως το άγχος αυτό είναι υπερβολικό και επίμονο και δημιουργεί φοβίες δυσανάλογες με τον πραγματικό κίνδυνο, τότε μιλάμε για αγχώδεις διαταραχές που εκδηλώνονται με κρίσεις πανικού.

( !!! ) : Τα ηρεμιστικά δεν αντικαθιστούν τα αντικαταθλιπτικά, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις χορηγούνται απ’ τους ειδικούς σε πάσχοντες από κατάθλιψη έτσι ώστε να περιοριστεί το άγχος του ατόμου και το οποίο επιδεινώνει την καταθλιπτική συμπεριφορά!!!

Βοηθούν τα ηρεμιστικά στον ύπνο;

Για πολλούς από μας, 1 στους 10 όπως αναφέρουν στατιστικές, τα ηρεμιστικά αποτελούν την λύση στην επίτευξη ενός ήρεμου ύπνου. Η πιο συνηθισμένη κατηγορία χαπιών που χορηγείται από ειδικούς γι’ αυτό τον λόγο είναι οι βενζοδιαζεπίνες, οι οποίες αποτελούν ηρεμιστικά νεότερης γενιάς και τα οποία αποβάλλονται σε 4 περίπου ώρες απ’ τον οργανισμό αποτρέποντας το αίσθημα υπνηλίας την επόμενη ημέρα. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι όλα τα είδη ηρεμιστικών σταδιακά χάνουν την αποτελεσματικότητά τους επομένως συνίσταται να μην γίνεται καθημερινή χρήση τους αλλά κάθε 2-3 ημέρες.

Τα ηρεμιστικά προκαλούν εξάρτηση;

Ναι, είναι πιθανό η καθημερινή λήψη ηρεμιστικών χαπιών να προκαλέσει εξάρτηση, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι την στιγμή που θα διακοπεί η χρήση τους είναι πιθανή και η εμφάνιση συμπτωμάτων στέρησης όπως αϋπνία, τρέμουλο, ανησυχία ή ακόμα και σπασμούς. Προκειμένου να αποφευχθούν λοιπόν αυτά τα συμπτώματα συνιστάται η σταδιακή και ομαλή διακοπή λήψης των χαπιών!

Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν τα ηρεμιστικά;

Η πιο συχνή παρενέργεια είναι η υπνηλία, ειδικά κατά την διάρκεια των πρώτων ημερών λήψης τους. Συνηθισμένα επίσης συμπτώματα αποτελούν ο πονοκέφαλος, η ξηροστομία αλλά και η δυσκολία συγκέντρωσης και αντίδρασης των αντανακλαστικών. Σε περιπτώσεις επίσης που η λήψη τους γίνεται σε υψηλές δόσεις τα ηρεμιστικά είναι δυνατόν να επιφέρουν αναπνευστική καταστολή, γι’ αυτό και η αυξημένη προσοχή στην χρήση τους από άτομα με αναπνευστικά προβλήματα κρίνεται απαραίτητη. Τέλος, εξ’ αιτίας του γεγονότος ότι η λειτουργία των συγκεκριμένων χαπιών έχει να κάνει με την καταστολή του νευρικού συστήματος, πιθανώς να επηρεάσουν και την λίμπιντο του ατόμου.

( !!! ) : Τα ηρεμιστικά δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να συνδυάζονται με αλκοόλ, καθώς και των δύο η δράση είναι κατασταλτική!!!

Φυσικά ηρεμιστικά- βοηθούν το άγχος ;

votana-kata-tou-agxous

  • Η βαλεριάνα είναι ένα από τα πιο γνωστά φυτά που χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα ως αγχολυτικό, χαλαρωτικό και ηρεμιστικό. Βοηθά στην αντιμετώπιση της αϋπνίας αλλά ανακουφίζει και από σοβαρές καταστάσεις άγχους.
  • Η πασιφλόρα είναι ένα φυτό που ενώ δεν είναι τόσο γνωστό όσο η βαλεριάνα, φημίζεται για τις αγχολυτικές της ιδιότητες και για την ικανότητά της να καταπολεμά την νευρικότητα, την αϋπνία αλλά και την κατάθλιψη.
  • Η λεβάντα έχει θεωρηθεί ωφέλιμη για το άγχος, την αϋπνία και την ηρεμιστική της δράση στον εγκέφαλο.
  • Το χαμομήλι είναι γνωστό για την ηρεμιστική του δράση, την ανακούφιση από την κατάθλιψη και το άγχος.

Πολλά βότανα που υπάρχουν στη φύση χαρακτηρίζονται ώς “βότανα της ευτυχίας”. Αυτό ακούγεται λογικό για τους λόγους που προαναφέραμε. Τί καλύτερο λοιπόν από ένα φλιτζάνι αρωματικού ροφήματος ώστε να χαρίσετε στον εαυτό σας ζωντάνια, διαύγεια και να διώξετε τη θλίψη;

By | 2021-12-22T20:10:34+02:00 December 2nd, 2021|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment