Η νόσος του Crohn

Η νόσος του Crohn είναι μια ασθένεια με συμπτώματα πολύ κοινά και συνήθη, με αποτέλεσμα πολλές φορές να συγχέεται με ιώσεις ή συμπτώματα γρίππης και να μην δίνεται η απαιτούμενη προσοχή. Η νόσος του Crohn συνήθως εμφανίζεται σε εφήβους και άτομα νεαρής ηλικίας, αλλά μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και σε μικρά παιδιά.

Συχνά συμπτώματα της νόσου του Crohn είναι :

 • Διάρροια
 • Πόνος στο έντερο
 • Πόνοι στις αρθρώσεις αλλά και στο δέρμα
 • Οφθαλμολογικά προβλήματα

Διατροφή στη νόσο του Crohn

Η διατροφή παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο για τη διατήρηση της υγείας, αλλά και ειδικότερα στην νόσο του Crohn, η διατροφή είναι εξαιρετικά σημαντική και επιβάλλεται η λήψη κάποιων συγκεκριμένων βιταμινών. Χαρακτηριστικό της νόσου του Crohn είναι οι βλάβες και η δυσλειτουργία του πεπτικού συστήματος, που εμφανίζεται ιδιαίτερα καταπονημένο. Η χειρουργική επέμβαση ή η φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείται, εμποδίζει συχνά την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και των βιταμινών από τον οργανισμό. Για το λόγο αυτό χρειάζεται ειδική προσεγμένη διατροφή, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του οργανισμού, ανάλογα βέβαια και με το μέγεθος και το είδος της βλάβης που έχει επιφέρει στο κάθε άτομο η νόσος.

Νόσος του Crohn και απαραίτητα συστατικά

 • Σίδηρος
Η νόσος του Crohn, λόγω των τραυματισμών που προκαλεί στο έντερο, επιφέρει συνήθως και αιμορραγικά επεισόδια, γεγονός που προκαλεί απώλεια αιμοσφαιρίνης και κατ’επέκταση και αναιμία. Η αναιμία εκδηλώνεται συνήθως με έντονη και αδικαιολόγητη κόπωση , πονοκεφάλους και ωχρότητα στην όψη. Η λήψη σιδήρου είναι επιβεβλημένη και συνίσταται η λήψη 8-27 χιλιοστόγραμμων ανά φορά, 1-3 φορές την ημέρα.
 • Φολικό οξύ
Το φολικό οξύ είναι αναγκαίο για τον σχηματισμό των κυττάρων. Επειδή τα φάρμακα που λαμβάνονται για τη νόσο του Crohn εξουδετερώνουν το φολικό οξύ, συνήθως συστήνεται από τον γιατρό κάποια ενισχυμένη δόση φολικού οξέος.
 • Βιταμίνη Β12
Η βιταμίνη Β12 είναι πολύ σημαντική για την νόσο του Crohn. Η νόσος καταστρέφει το κατώτερο κομμάτι του εντέρου( τον ειλεό), που είναι υπεύθυνο και απαραίτητο για την απορρόφηση της βιταμίνης Β12. Τμήματα του ειλεού είναι συχνό φαινόμενο να αφαιρούνται χειρουργικά στους πάσχοντες από τη νόσο. Έτσι το άτομο, δεν απορροφά σωστά την βιταμίνη Β12 και εμφανίζει συμπτώματα αδυναμίας, κούρασης, ζαλάδα και πολύ συχνά και μεγαλοβλαστική αναιμία.
 • Βιταμίνη Α
Εκτός από τη βιταμίνη Β12, λόγω της βλάβης του ειλεού, τα άτομα με νόσο του Crohn παρουσιάζουν και ελλειπή λήψη της βιταμίνης Α. Πιο έντονο γίνεται το φαινόμενο αν παρουσιαστεί και απόφραξη του εντέρου λόγω της νόσου.
 • Βιταμίνη D
Ένα συντρηπτικά μεγάλο ποσοστό των παθόντων με νόσο του Crohn παρουσιάζει και σημαντική έλλειψη βιταμίνης D. η έλλειψη αυτή προκαλεί πόνο στα κόκκαλα και μυϊκή αδυναμία. Τα άτομα με νόσο του Crohn θα πρέπει να ελέγχουν τουλάχιστον μια φορά το χρόνο τα επίπεδα της βιταμίνης D του οργανισμού τους.
 • Βιταμίνη Ε
Η έλλειψη βιταμίνης Ε που παρουσιάζουν τα άτομα με νόσο του Crohn εκδηλώνεται συνήθως με έντονο κνησμό, μυϊκή αδυναμία και μούδιασμα των άκρων.
 • Βιταμίνη Κ
Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη αφού απαιτείται για την πήξη του αίματος και για τη διατήρηση της καλής υγείας και κατάστασης των οστών.
 • Ασβέστιο
Λόγω της δυσκολίας απορρόφησης των βιταμινών, τα άτομα με νόσο του Crohn, παρουσιάζουν συχνά και έλλειψη ασβεστίου, ενώ παράλληλα η ευαισθησία του εντέρου λόγω της νόσου κάνει την κατανάλωση των γαλακτοκομικών ακόμα πιο δύσκολη.
 • Μαγνήσιο
Λόγω του φαινομένου της συχνής διάρροιας, τα άτομα με νόσο του Crohn συνήθως στερούνται μαγνησίου και καλίου. Η έλλειψη μαγνησίου εκδηλώνεται με έντονο άγχος, αϋπνία, ναυτία, σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών και τάση για εμετό.
 • Ψευδάργυρος
Ως επακόλουθο της έντονης και συχνής διάρροιας είναι και η έλλειψη ψευδάργυρου από τον οργανισμό, η οποία εν συνεχεία οδηγεί σε περισσότερη διάρροια δημιουργώντας έτσι έναν φαύλο κύκλο και μια πολύ εξαντλητική κατάσταση.

Leave a Reply