Κήλη: Μάθε τα πάντα…

//Κήλη: Μάθε τα πάντα…

Κήλη: Μάθε τα πάντα…

Παρατηρήσατε ένα εξόγκωμα στην περιοχή γύρω απ’ το έντερό σας; Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για κήλη. Ενημερωθείτε για το τί είναι και θεραπεύστε την εύκολα και γρήγορα.

Τι ακριβώς είναι η κήλη και τι την προκαλεί;

Η κήλη δημιουργείται όταν, εξ’ αιτίας του ότι οι μύες στην κοιλιά είναι εξασθενημένοι ή χαλαροί, ‘’προβάλει’’ κάποιο όργανο (συνηθέστερα τμήμα του εντέρου) και εμφανίζεται ως εξόγκωμα στο σώμα μας και πιο συγκεκριμένα κοντά στο έντερο. Είναι πιθανόν το όργανο να επανέλθει παροδικά, γεγονός που καθιστά την κήλη ‘’ανατάξιμη’’, αλλά σε άλλες περιπτώσεις – ‘’μη ανατάξιμης’’ κήλης- το περιεχόμενο δεν επαναφέρεται. Η δεύτερη κατηγορία καθιστά την πάθηση αρκετά επείγουσα και κρίνεται απαραίτητο να αποκατασταθεί χειρουργικά το συντομότερο δυνατόν αλλιώς ίσως ακολουθήσει νέκρωση σε κάποιο σημείο του εντέρου ή ακόμα και σήψη !

Ειδικά στις μέρες μας που μια τέτοια επέμβαση θεωρείται “ρουτίνας” και αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά και γρήγορα, δεν υπάρχει λόγος για καθυστέρηση ή αναβολή . Η κήλη είναι ένα φαινόμενο που εμφανίζεται πολύ συχνά στους άντρες (1 στους 4) και σπανιότερα στις γυναίκες (1 στις 50).

Ποια είναι τα συμπτώματα της κήλης ;

Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι φυσικά η εμφάνιση του εξογκώματος που αναφέραμε και παραπάνω, και το οποίο συνήθως συνοδεύεται από αίσθημα ‘’καψίματος’’ και πόνου στην συγκεκριμένη περιοχή. Η διόγκωση είναι πιθανόν να μην είναι συνεχώς εμφανής παρά μόνο σε καταστάσεις κατά τις οποίες γίνεται εντονότερη η ενδοκοιλιακή πίεση- όπως για παράδειγμα όταν σηκώνουμε βάρος ή βήχουμε. Αν στα συμπτώματα προστεθεί σε κάποια χρονική στιγμή ο εμετός ή άλλα στοιχεία ειλεού τότε κρίνεται επείγουσα η χειρουργική επέμβαση.

Σε πολλές περιπτώσεις δεν παρουσιάζεται πόνος γεγονός που εφησυχάζει τον ασθενή, ο οποίος αμελεί την επίσκεψη σε έναν γιατρό και προτιμά μαθαίνει να ζει μαζί του. Αυτό όμως είναι πολύ επικίνδυνο και μπορεί να καταστεί απειλητικό για την ίδια του τη ζωή.

Ποια είναι τα είδη της κήλης;

Τα είδη διαχωρίζονται ανάλογα με το ακριβές σημείο εμφάνισης της κήλης και είναι τα εξής:

Βουβωνοκήλη, η οποία συναντάται συχνότερα στους άντρες και εντοπίζεται στην βουβωνική περιοχή.

Ομφαλοκήλη, η οποία εμφανίζεται στην περιοχή γύρω απ’ τον ομφαλό και είναι συχνότερη στις γυναίκες.

Μηροκήλη, η οποία συναντάται συχνότερα στις γυναίκες και εντοπίζεται στην μηροβουβωνική περιοχή.

Επιγαστρική, η οποία εμφανίζεται εξ’ αιτίας χασμάτων στον ιστό ανάμεσα στους κοιλιακούς μύες και είναι συχνότερη σε γυναίκες.

Μετεγχειρητική κήλη, εμφανίζεται σε άτομα που έχουν χειρουργηθεί σε κάποια περιοχή του εντέρου και έχει παρουσιαστεί λοίμωξη ως επιπλοκή.

Σπιγγέλειος κήλη, αφορά κυρίως στις γυναίκες και εμφανίζεται ύστερα από πολλές εγκυμοσύνες, από παχυσαρκία, ύστερα από χρόνια δυσκοιλιότητα, από απότομη απώλεια κιλών.

Τί είναι η διαφραγματοκήλη ;

Εδω μιλάμε για μια διαφορετική κήλη η οποία εμφανίζεται στο διάφραγμα. Εκεί το άνω τμήμα διευρύνεται με αποτέλεσμα τα οξέα του στομάχου να ανεβαίνουν στον οισοφάγο και να προκαλείται καούρα. Οι πιο συχνές μορφές είναι η ολισθαίνουσα και η παραοισοφαγική διαφραγματοκήλη.

Ποιά είναι τα αίτια της διαφραγματοκήλης;

  • η χρόνια πίεση στη κοιλιά (από δυσκοιλιότητα, από χρόνιο βήχα, από ασκήσεις με βάρη)
  • η παχυσαρκία
  • το κάπνισμα
  • η ηλικία (άνω των 50)
  • η έντονη σύσπαση του οισοφάγου

Η αντιμετώπιση της κήλης επιτυγχάνεται μόνο με χειρουργική επέμβαση;

Δυστυχώς ναι. Αν η κήλη κάνει την εμφάνισή της δεν είναι δυνατή η ίασή της απλώς με το πέρασμα του χρόνου ενώ ακόμα και η φαρμακευτική αγωγή δεν αποδεικνύεται αρκετή, επιβάλλοντας την χειρουργική επέμβαση ως την μοναδική λύση. Το συγκεκριμένο χειρουργείο μπορεί να γίνει είτε λαπαροσκοπικά είτε ανοιχτά αναλόγως την κάθε περίπτωση, συνήθως διαρκεί 1 ώρα και πρόκειται για εγχείρηση ρουτίνας.

kili-antimetopisi

Μερικοί χρησιμοποιούν κηλεπιδέσμους αλλά η ανακούφιση με αυτούς είναι μόνο προσωρινή και δεν αποτελεί θεραπεία. Αντίθετα, δυσκολεύουν περισσότερο το μελλοντικό χειρουργείο.

Μέθοδοι αντιμετώπισης

Η κλασσική χειρουργική έχει αρχίσει πλεόν να εγκαταλείπεται αφού στη θέση της πραγματοποιείται μια μοντέρνα χειρουργική που προκαλεί λιγότερο πόνο, μικρότερο τραύμα, ένα πολύ καλό αποτέλεσμα από αισθητικής πλευράς, έχει γρήγορη αποθεραπεία, είναι φθηνότερη λύση και έχει μηδενικές επιπλοκές.

Η νέα αυτή μέθοδος ονομάζεται λαπαροσκόπηση και είναι γνωστή την τελευταία 20ετία με συνεχής βελτίωση στην τεχνική, στα εργαλεία και στις μεθόδους. Εδώ η αποκατάσταση γίνεται με πλέγμα και αποτελεί την πιο σύγχρονη μέθοδο για πολλές χειρουργικές επεμβάσεις.

Με τη μέθοδο Da Vinci, γνωστή και ως ρομποτική, γίνεται ένας συνδυασμός ανοιχτής χειρουργικής και λαπαροσκοπικής, επιτυγχάνοντας ένα αποτέλεσμα με μηδενικό ποσοστό λάθους.

Η μέθοδος αυτή έχει πολλά πλεονεκτήματα και για τον γιατρό αλλά και για τον ασθενή και την ανάρρωσή του. Συγκεκριμένα :

  • ο γιατρός έχει εικόνα του σημείου 10 φορές μεγαλύτερη από την κανονική και με δυνατότερο φωτισμό
  • το τραύμα στους ιστούς είναι σχεδόν ανύπαρκτο
  • γρήγορη αποκατάσταση με λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο
  • η ανάγκη για μετάγγιση αίματος είναι σπάνια γιατί η απώλεια είναι ελάχιστη.
  • λιγότερα νοσήλεια έξοδα αφού η παραμονή είναι μικρή
  • μηδενικές επιπλοκές
  • γρήγορη επιστροφή στα εργασιακά καθήκοντα
  • αμεση αποθεραπεία
  • καλύτερο αποτέλεσμα (από αισθητικής πλευράς)

Η κήλη αν δεν αντιμετωπιστεί θα ακολουθήσει επιδείνωσή της επομένως κρίνεται αναγκαίος ο προγραμματισμός χειρουργείου προκειμένου να αποφευχθούν χειρότερα συμπτώματα!!!

Μετά την εγχείρηση κήλης υπάρχει περίπτωση επανεμφάνισής της ;

Οι πιθανότητες για υποτροπή είναι εξαιρετικά μειωμένες, ειδικά τα τελευταία χρόνια και δεδομένων των πλεγμάτων που εφαρμόζονται στην πλαστική αποκατάσταση. Η μοναδική περίπτωση στην οποία ο ‘’κίνδυνος’’ είναι υπαρκτός είναι η βουβωνοκήλη, της οποίας η επανεμφάνιση είναι πιθανή στην άλλη πλευρά- απ’ αυτήν που την εμφάνισε αρχικά ο ασθενής- εφόσον αυτός έχει την συγκεκριμένη προδιάθεση.

Πώς μπορείς να αποτρέψεις ή να μειώσεις τις πιθανότητες για την εμφάνιση κήλης ;

Δυσκοιλιότητα : Επειδή η δυσκοιλιότητα είναι μια χρόνια κατάσταση κατά την οποία ο ασθενής πιέζεται συνεχώς , αποτελεί έναν λόγο εμφάνισης κήλης. Αν έχετε πρόβλημα με τη δυσκοιλιότητα, είναι καλό να απευθυνθείτε σε κάποιο διατροφολόγο προκειμένου να σας συστήσει κάποια συγκεκριμένη διατροφή που να είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Επίσης είναι σημαντικό να πίνετε πολύ νερό μέσα στη μέρα.

Κάπνισμα : Το κάπνισμα αποτελεί αιτία εμφάνισης κήλης ή επιδείνωσής της. Ο λόγος είναι “ο βήχας του καπνιστή” που είναι χρόνιος και έντονος και ασκεί πίεση στην περιοχή της κοιλιάς.

Άρση βαρών : Όταν η εργασία σας επιβάλλει να σηκώνετε βάρη τότε φροντίστε να τα αποφεύγετε τουλάχιστον εκτός δουλειάς.

Γυμναστείτε : Η γυμναστική βοηθάει να δυναμώσετε τους κοιλιακούς σας. Αυτό θα μειώσει την μεγάλη πίεση που ασκείτε σε αυτήν την περιοχή όταν οι μύες είναι αδύναμοι.

Γενικό Συμπέρασμα

Όσο περνάει απο το χέρι μας είναι καλό να βοηθάμε τον οργανισμό μας και το σώμα μας να αποφεύγει κάποιες δυσάρεστες καταστάσεις. Είναι σημαντικό να έχουμε την δυνατότητα να τις ελέγξουμε. Ας υιοθετήσουμε λοιπόν μια καλύτερη ζωή, μια καλύτερη καθημερινότητα, τρώγοντας υγιεινά και ισορροπημένα και αφιερώνοντας λίγο χρόνο στην άσκηση. Αυτό θα προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία μας και θα μας γλιτώσει από πολλές άσχημες καταστάσεις.

By | 2021-12-22T20:16:42+02:00 November 29th, 2021|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment