Κήλη: Μάθε τα πάντα…

Παρατηρήσατε ένα εξόγκωμα στην περιοχή γύρω απ’ το έντερό σας; Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για κήλη. Ενημερωθείτε για το τι είναι και θεραπεύστε την εύκολα και γρήγορα.

  • Τι ακριβώς είναι η κήλη και τι την προκαλεί;
Η κήλη δημιουργείται όταν, εξ’ αιτίας του ότι οι μύες στην κοιλιά είναι εξασθενημένοι ή χαλαροί, ‘’προβάλει’’ κάποιο όργανο (συνηθέστερα τμήμα του εντέρου) και εμφανίζεται ως εξόγκωμα στο σώμα μας και πιο συγκεκριμένα κοντά στο έντερο. Είναι πιθανόν το όργανο να επανέλθει παροδικά, γεγονός που καθιστά την κήλη ‘’ανατάξιμη’’, αλλά σε άλλες περιπτώσεις – ‘’μη ανατάξιμης’’ κήλης- το περιεχόμενο δεν επαναφέρεται. Η δεύτερη κατηγορία καθιστά την πάθηση αρκετά επείγουσα και κρίνεται απαραίτητο να αποκατασταθεί χειρουργικά το συντομότερο δυνατόν.
  • Ποια είναι τα συμπτώματα της κήλης ;

Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι φυσικά η εμφάνιση του εξογκώματος που αναφέραμε και παραπάνω, και το οποίο συνήθως συνοδεύεται από αίσθημα ‘’καψίματος’’ και πόνου στην συγκεκριμένη περιοχή. Η διόγκωση είναι πιθανόν να μην είναι συνεχώς εμφανής παρά μόνο σε καταστάσεις κατά τις οποίες γίνεται εντονότερη η ενδοκοιλιακή πίεση- όπως για παράδειγμα όταν σηκώνουμε βάρος ή βήχουμε. Αν στα συμπτώματα προστεθεί σε κάποια χρονική στιγμή ο εμετός ή άλλα στοιχεία ειλεού τότε κρίνεται επείγουσα η χειρουργική επέμβαση.
  • Ποια είναι τα είδη της κήλης;

Τα είδη διαχωρίζονται ανάλογα με το ακριβές σημείο εμφάνισης της κήλης και είναι τα εξής: Βουβωνοκήλη, η οποία συναντάται συχνότερα στους άντρες και εντοπίζεται στην βουβωνική περιοχή. Ομφαλοκήλη, η οποία εμφανίζεται στην περιοχή γύρω απ’ τον αφαλό. Μηροκήλη, η οποία συναντάται συχνότερα στις γυναίκες και εντοπίζεται στην μηροβουβωνική περιοχή. Επιγαστρική, η οποία εμφανίζεται εξ’ αιτίας χασμάτων στον ιστό ανάμεσα στους κοιλιακούς μύες.
  • Η αντιμετώπιση της κήλης επιτυγχάνεται μόνο με χειρουργική επέμβαση;

Δυστυχώς ναι. Αν η κήλη κάνει την εμφάνισή της δεν είναι δυνατή η ίασή της απλώς με το πέρασμα του χρόνου ενώ ακόμα και η φαρμακευτική αγωγή δεν αποδεικνύεται αρκετή, επιβάλλοντας την χειρουργική επέμβαση ως την μοναδική λύση. Το συγκεκριμένο χειρουργείο μπορεί να γίνει είτε λαπαροσκοπικά είτε ανοιχτά αναλόγως την κάθε περίπτωση, συνήθως διαρκεί 1 ώρα και πρόκειται για εγχείρηση ρουτίνας. ( !!! ) : Η κήλη αν δεν αντιμετωπιστεί χειρουργικά θα ακολουθήσει επιδείνωσή της επομένως κρίνεται αναγκαίος ο προγραμματισμός χειρουργείου προκειμένου να αποφευχθούν χειρότερα συμπτώματα!!!
  • Μετά την εγχείρηση κήλης υπάρχει περίπτωση επανεμφάνισής της ;

Οι πιθανότητες για υποτροπή είναι εξαιρετικά μειωμένες, ειδικά τα τελευταία χρόνια και δεδομένων των πλεγμάτων που εφαρμόζονται στην πλαστική αποκατάσταση. Η μοναδική περίπτωση στην οποία ο ‘’κίνδυνος’’ είναι υπαρκτός είναι η βουβωνοκήλη, της οποίας η επανεμφάνιση είναι πιθανή στην άλλη πλευρά- απ’ αυτήν που την εμφάνισε αρχικά ο ασθενής- εφόσον αυτός έχει την συγκεκριμένη προδιάθεση.

Leave a Reply