Κίνδυνος τα ψάρια για καρκίνο του προστάτη ;;;

//Κίνδυνος τα ψάρια για καρκίνο του προστάτη ;;;

Κίνδυνος τα ψάρια για καρκίνο του προστάτη ;;;

Τα ψάρια πηγή καλών λιπαρών οξέων

Τα ψάρια είναι πλούσια πηγή ιχθυέλαιου, στο οποίο περιέχονται και τα πασίγνωστα και πολύ ευεργετικά για τον οργανισμό του ανθρώπου Ω-3 καλά λιπαρά οξέα (DHA και EPA), που όπως είναι πλέον ευρέως γνωστό συντελλούν στην διατήρηση της υγείας της καρδιάς αποτρέποντας καρδιαγγειακά επεισόδια, στην διατήρηση της ψυχικής υγείας του ατόμου αποτρέποντας εμφάνιση κατάθλιψης αλλά και Alzheimer, και τέλος στην αποφυγή εμφάνισης αρθρίτιδας ! Μάλιστα, αυτά είναι μόνο μερικά από τα οφέλη της χρήσης των Ω-3 καλών λιπαρών οξέων που βρίσκουμε στα ψάρια.

Οι φόβοι που γεννά η έρευνα …

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, η χρήση μεγάλης ποσότητας της ένωσης αυτής, ίσως σχετίζεται με την αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη !

Πριν όμως οδηγηθούμε σε πανικό, ας ενημερωθούμε πιο αναλυτικά για να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβάινει !

Είναι «καλά» τα «καλά λιπαρά οξέα» ;

  • Τι και ποια είναι τα λιπαρά οξέα ;
  • Είναι ωφέλιμα ή επιζήμια τελικά για τον οργανισμό ;
  • Τι πρέπει να γνωρίζω γι’αυτά ;

Τα ψάρια, όπως προαναφέραμε, περιέχουν το λεγόμενο ιχθυέλαιο, το οποίο και είναι πηγή των Ω-3 λιπαρών οξέων (όπως βλέπουμε παντού να ανγράφεται !).

Στην πραγματικότητα, τα ψάρια περιέχουν τα 2 από τα 3 Ω-3 καλά λιπαρά οξέα, το DHA δηλαδή το δοκοσαεξανοϊκό οξύ και το EPA δηλαδή το εικοσαπεντανοϊκό οξύ. Το τρίτο από τα Ω-3 καλά λιπαρά οξέα, το ALA δηλαδή το α-λινολεϊκό οξύ, το συναντάμε σε φυτικά τρόφιμα, όπως είναι τα διάφορα έλαια φυτικής προέλευσης και οι ξηροί καρποί. Μάλιστα,το ALA μπορεί μόνο σεπάρα πολύ μικρές ποσότητες να μετασχηματιστεί σε DHA.

Είναι λοιπόν σημαντικό να κατανοήσουμε πως όταν αναφερόμαστε στα λεγόμενα ιχθυέλαια ή όταν ακούμε ότι τα ψάρια περιέχουν Ω-3 καλά λιπαρά οξέα, εννοούμε τα δύο μόνο από τα τρία αυτών.

Ποσότητα  που συνίσταται ημερησίως

Σύμφωνα με την American Heart Association, η κατανάλωση ψαριών και ειδικότερα των λεγόμενων λιπαρών ψαριών (σολομός, τόνος, ρέγγα, σαρδέλα, σκουμπρί), είναι απαραίτητη για τον οργανισμό, για την διατήρηση της υγείας της καρδιάς, και συνίσταται η κατανάλωσή του έως και 2 φορές την εβδομάδα.

Ο δε Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων της Αμερικής (FDA) προτείνει την λήψη 3 περίπου γραμμαρίων ιχθυέλαιου ημερησίως για ευεργετική δράση. Η κατάχρηση μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγικά επεισόδια και αντενδείκνυται !

Ιχθυέλαια και καρκίνος του προστάτη

Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν από ειδικούς στο Fred Hutchinson Cancer Research Center, σε 834 άτομα που παρουσίασαν καρκίνο στον προστάτη τους αλλά και σε 1393 άτομα (κατόπιν τυχαίας επιλογής) που δεν παρουσίασαν καρκίνο, παρατηρήθηκε πως τα άτομα εκείνα που είχαν σε υψηλότερα επίπεδα τα Ω-3 λιπαρά οξέα, είχαν και κατά 71 % περίπου αύξηση επικινδυνότητας εμφάνισης «υψηλού κινδύνου» καρκίνου του προστάτη, ενώ κατά 43 % αύξηση της επικίνδυνότητας για όλες τις μορφές καρκίνου του προστάτη.

Συμπέρασμα

Ακόμα δεν έχει διαπιστωθεί η ακριβής σχέση των Ω-3 λιπαρών οξέων με την αύξηση της επικινδυνότητας εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, αφού ακόμα βρίσκεται σε ερευνητικό στάδιο.

Πριν λοιπόν οδηγηθείτε σε ακρότητες, εάν παρουσιάζετε κάποια προδιάθεση για καρκίνο του προστάτη, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας για την ποσότητα ψαριών που ενδείκνυται για τη δική σας περίπτωση και μην τα αποκλείσετε από τη διατροφή σας !

 

By | 2013-08-07T11:43:07+03:00 August 20th, 2013|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment