Καλή μυϊκή κατάσταση … και στα 90 !!!

//Καλή μυϊκή κατάσταση … και στα 90 !!!

Καλή μυϊκή κατάσταση … και στα 90 !!!

Η έρευνα δείχνει τον τρόπο !

Σύμφωνα με πολλές έρευνες, φαίνεται πως ακόμα και ένα ηλικιωμένο άτομο (άνδρας ή γυναίκα) των 90 χρόνων, μπορεί και σε αυτή την ηλικία να «χτίσει» τους μύες του. Έτσι, βασιζόμενοι σε αυτή την έρευνα, οι ειδικοί συμβουλεύουν άνδρες και γυναίκες, σε μια μέση ηλικία (περίπου στα 50 χρόνια) να ξεκινήσουν να δυναμώνουν το μυϊκό τους σύστημα και να αυξάνουν τη δύναμή τους.

Η ηλικία και οι αλλαγές … στο σώμα

Με την πάροδο του χρόνου, οι αλλαγές δεν έρχονται μόνο στην εξωτερική μας εμφάνιση (χαλάρωση, ρυτίδες, άσπρα μαλλιά), αλλά και σε πιο ουσιαστικά πράγματα, όπως είναι το σώμα και οι αρθρώσεις, καθώς επίσης και η ανταπόκρισή τους σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Είναι γεγονός πως ήδη μετά την ηλικία των 50 χρόνων αρχίζουμε να παρατηρούμε αρχικά μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές στο σώμα μας, οι οποίες χρόνο με τον χρόνο επιδεινώνονται. Οι αρθρώσεις μας γίνονται όλο και πιο δύσκαμπτες, ενώ οι κίνδυνοι τραυματισμών αυξάνουν επικίνδυνα και η ανάρρωση από αυτούς γίνεται όλο και πιο αργή.

Σύμφωνα μάλιστα με έναν από τους συγγραφείς του γνωστού βιβλίου “Strength Training Past 50”, τον Dr. Wayne Westcott, η διατήρηση της άλιπης μάζας σώματος, γίνεται συνεχώς δυσκολότερη όσο το άτομο μεγαλώνει.

Η άλιπη μάζα σώματος … σε ποσοστά

Όπως έχουν δείξει οι έρευνες, ένας μέσος άνθρωπος με μια σχετικά καλή φυσική κατάσταση παρουσιάζει περίπου 85 % άλιπη μάζα και 15 % λίπος στο σώμα του. Η άλιπη μάζα περιλαμβάνει και το αίμα, τα οστά, τους μύες, το δέρμα και φυσικά όλα τα όργανα.

Επίσης μια μέση γυναίκα, υγιής και σε σχετικά καλή φυσική κατάσταση, παρουσιάζει 75 % άλιπη μάζα και 25 % λίπος στο σώμα της.

Όπως φαίνεται από τις μετρήσεις, τα ποσοστά λίπους είναι εμφανώς μεγαλύτερα στις γυναίκες έναντι των ανδρών !

Ο χρόνος φθείρει !

Ο χρόνος γενικά είναι αμείλικτος και φθείρει το σώμα αλλά και τις λειτουργίες του. Έτσι για παράδειγμα, μια γυναίκα μεγάλης ηλικίας, κάθε δεκαετία της ζωής της θα χάνει περίπου 10 κιλά άλιπης μάζας, ωφέλιμης όμως για τον οργανισμό.

Οι ειδικοί όμως δηλώνουν αισιόδοξοι, αφού τονίζουν πως ένα άτομο που θα φροντίσει από μικρότερη ηλικία την φυσική του κατάσταση και την μυϊκή του ανδυνάμωση, θα μπορέσει και να διατηρήσει την μυϊκή του μάζα ακόμα και μέχρι τα 70 του χρόνια, και «γιατί όχι ;» και μέχρι τα 90 του χρόνια !!!

Άσκηση σε κάθε ηλικία !

Η σωματική άσκηση είνα πάρα πολύ σημαντική για κάθε ηλικία, και ιδιαίτερα για τις πιο μεγάλες ηλικίες.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, η τακτική σωματική δραστηριότητα σε αντίθεση με την καθιστική και αδρανή ζωή, μπορεί να υπερνικήσει και να ελαχιστοποιήσει τις φυσιολογικές αλλαγές που φέρνει το γήρας και κατ’επέκταση να περιορίσει σημαντικά την εμφάνιση και την εξέλιξη πολλών χρόνιων και σοβαρών ασθενειών.

Οι ειδικοί συνιστούν τουλάχιστον 20 λεπτά ασκήσεων με αντιστάσεις (βαράκια, λάστιχα κ.λ.π.) 2 με 3 φορές την εβδομάδα, καθώς επίσης και άλλα 20 λεπτά τουλάχιστον αερόβιας άσκησης, 4 με 5 φορές την εβδομάδα.

(!) : Σημαντικό είναι οι αθλούμενοι να ενυδατώνονται σωστά κατά την άσκηση (ακόμα και αν δεν αισθάνονται πραγματικά αίσθημα δίψας), γιατί έτσι θα επιτευχθεί καλύτερη λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού και όλων των συστημάτων του !

By | 2014-03-24T13:40:10+02:00 March 24th, 2014|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment