Μαύρη σοκολάτα: Ο γλυκός θησαυρός … !!!

Αποτελεί για τους περισσότερους από μας έναν μεγάλο πειρασμό παρ’ όλα αυτά η μαύρη σοκολάτα δεν είναι τόσο ‘ένοχη’ όπως ίσως να πιστεύουμε! Στην κατάλληλη ποσότητα μάλιστα, εκτός από απολαυστική, μπορεί να αποδεχθεί θρεπτική και ωφέλιμη για τον οργανισμό μας!

  • Τι περιέχει η μαύρη σοκολάτα ;;;

Η μαύρη σοκολάτα αποτελείται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό της από κακάο σε συνδυασμό με λίγη ζάχαρη. Το κακάο όπως είναι γνωστό στους περισσότερους από εμάς, πικρίζει αρκετά στη γεύση του με αποτέλεσμα κατά την επεξεργασία της εκάστοτε σοκολάτας να ελαττώνεται- σημαντικά ή όχι, ανάλογα με το είδος της. Γεγονός είναι ότι όσο μεγαλύτερη παραμείνει η περιεκτικότητα της σοκολάτας σε κακάο, τόσο πιο υγιεινή είναι! ( !!! ) : Η διατροφική ταυτότητα της μαύρης σοκολάτας ανά 100 γρ. μπορεί να αναλυθεί ως εξής: 599 θερμίδες / 24 γρ. κορεσμένο λίπος/ 73 mg. ασβέστιο/ 2 mg. χοληστερίνη/ 3,3 mg. ψευδάργυρος/ 1,9 mg. μαγγάνιο/ 1,8 mg. χαλκός/ 46 γρ. υδατάνθρακες ( !!! ) : Τα άτομα με ιστορικό νεφρολιθίασης καλό θα ήταν να αποφεύγουν το συγκεκριμένο είδος σοκολάτας αφού είναι πιθανό να επηρεάσει τον σχηματισμό νέων λίθων στους νεφρούς !
  • Είναι ωφέλιμη για την υγεία μας ;;;

  1. Κι όμως, ναι! Η αντιοξειδωτική δράση της μαύρης σοκολάτας είναι ιδιαιτέρως πλούσια αφού οι ουσίες που συμβάλλουν σ’ αυτήν, δηλαδή οι φλαβονόλες, οι πολυφαινόλες και οι κατεχίνες, περιέχονται σε μεγάλη ποσότητα- μεγαλύτερη απ’ όσο στα περισσότερα τρόφιμα!
  2. Επιπλέον, η θεοβρωμίνη και η καφεΐνη (ουσίες που βρίσκονται στο κακάο) έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν σημαντικά την λειτουργία του εγκεφάλου ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν τα επίπεδα του γνωστού νευροδιαβιβαστή ονόματι ‘’σεροτονίνη’’ επιφέροντας μεγαλύτερη αίσθηση ηρεμίας και ευεξίας στον άνθρωπο!
  3. Οι ευεργετικές της ιδιότητες αφορούν και την καρδιά! Συμβάλλει στην σημαντική ελάττωση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρδιακής νόσου αφού τα συστατικά της βοηθούν στην μειωμένη ‘’αποθήκευση’’ χοληστερίνης στις αρτηρίες!
  4. Η μαύρη σοκολάτα αποδεικνύεται πολύτιμη και για το δέρμα. Οι ‘’φλαβονόλες’’, που αναφέραμε και παραπάνω, βελτιώνουν την ροή του αίματος στο δέρμα, αυξάνουν την ενυδάτωση και συνολικά θα λέγαμε ότι λειτουργούν προστατευτικά απέναντι στις βλαβερές επιδράσεις του ηλίου στην επιδερμίδα.
  5. Τέλος, η δράση της είναι ιδιαιτέρως θετική και στο συκώτι! Η κατανάλωσή της μετά το γεύμα επηρεάζει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης στο συκώτι διατηρώντας την έτσι σε ικανοποιητικά επίπεδα, ειδικά στους πάσχοντες από κύρωση του ύπατος, αποτρέποντας το ενδεχόμενο ρήξης αιμοφόρων αγγείων!
( !!! ) : Χρειάζεται προσοχή στην ποσότητα μαύρης σοκολάτας που επιλέγουμε να καταναλώσουμε καθώς αν υπερβάλλουμε, είναι πιθανό να προκαλέσουμε προβλήματα στον οργανισμό μας όπως ανησυχητική αύξηση καρδιακού ρυθμού, νευρικότητα και ημικρανία.

Leave a Reply