Μνήμη: ενίσχυσέ την με 5 απλούς τρόπους… !!!

//Μνήμη: ενίσχυσέ την με 5 απλούς τρόπους… !!!

Μνήμη: ενίσχυσέ την με 5 απλούς τρόπους… !!!

Νιώθεις κι εσύ το πλήθος των πληροφοριών που λαμβάνεις καθημερινά να σε ‘’μπλοκάρουν’’ με αποτέλεσμα να ξεχνάς πράγματα και καταστάσεις ακόμα και αν έχουν προηγηθεί ελάχιστο χρόνο πριν;; Τόνωσε την μνήμη σου με 5 απλά βήματα και απόκτησε μνήμη… ελέφαντα!

1.Η κατάλληλη διατροφή

Κι όμως, η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στο θέμα ‘’μνήμη’’ αφού τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε μέσω αυτής τονώνουν τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου. Πρώτα και κύρια θα πρέπει να αυξήσουμε την κατανάλωση λαχανικών και φρούτων προκειμένου οι αντιοξειδωτικές τους ουσίες να τονώσουν την λειτουργία του οξυγόνου στο εγκέφαλό μας. Επίσης η βιταμίνη Β λειτουργεί πολύ ευεργετικά στην λειτουργία του εγκεφάλου ενισχύοντας την μνήμη και θωρακίζοντας τον οργανισμό από πιθανά νευρολογικά προβλήματα (οι τροφές που την περιέχουν είναι τα γαλακτοκομικά, τα δημητριακά, το μπρόκολο και τα πράσινα λαχανικά). Ενισχυτικά στην μνήμη λειτουργεί επίσης ο σίδηρος (που περιέχεται κυρίως στο συκώτι και το κόκκινο κρέας) αλλά και τα Ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχονται στα λιπαρά ψάρια όπως είναι ο γαύρος και η σαρδέλα και τα οποία βοηθούν σημαντικά στην απομνημόνευση και στην εκμάθηση!

2.Ο ποιοτικός ύπνος

Είναι γεγονός ότι ο ύπνος δεν ξεκουράζει μόνο το σώμα μας αλλά και το μυαλό μας. Επομένως όσο πιο ποιοτικός είναι τόσο περισσότερο βοηθά τον εγκέφαλο να ‘’ταξινομήσει’’ τις πληροφορίες που έχει προσλάβει κατά την διάρκεια την ημέρας, πληροφορία την οποία επιβεβαιώνει με έρευνά του το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Η μνήμη οργανώνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου, επίσης ενισχύεται η συγκέντρωση και η οξύνοια.

3.Εξάσκηση του μυαλού!

Όσο ασκούμε το σώμα μας, τόσο περισσότερο αποτυπώνονται τα αποτελέσματα στην όψη του σώματος και τόσο περισσότερο αυξάνεται η αντοχή μας. Με τον ίδιο τρόπο κρίνεται απαραίτητη και η εξάσκηση του μυαλού μας προκειμένου να διατηρείται ή και να βελτιώνεται η λειτουργία του. Αυτό είναι δυνατόν να επιτευχθεί λύνοντας σταυρόλεξα ή τα πολύ διαδεδομένα πλέον sudoku αλλά και παίζοντας με φίλους ομαδικά επιτραπέζια παιχνίδια τα οποία σχετίζονται με λέξεις και ευρηματικότητα.

Το γράψιμο με το χέρι επίσης, που στις μέρες μας έχει αντικατασταθεί από την τεχνολογία, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εκμάθηση αφού ενισχύει και δυναμώνει κάποιες περιοχές που βρίσκονται στον εγκέφαλο και που σχετίζονται με αυτήν.

Οι μαθηματικές πράξεις λειτουργούν πολύ αποτελεσματικά και βοηθούν πολύ στην απομνημόνευση γι΄ αυτό αν τις βάλετε σε καθημερινή βάση στο πρόγραμμα σας θα διαπιστώσετε μεγάλη διαφορά στις πνευματικές δεξιότητές σας.

Μπορεί να ακούγεται αστείο όμως και αυτό μπορεί να ενδυναμώσει τον εγκέφαλό σας : Κάθε πρωί πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι, παίξτε με τα δάχτυλα των ποδιών σας για 3 λεπτά. Κουνώντας απλά τα δάχτυλα ενισχύεται την προσοχή , την συγκέντρωση και την ετοιμότητά σας. Επίσης σας κάνει πιο δραστήριους και γεμάτους ενέργεια. Καλό είναι να το δοκιμάσετε !

Το διάβασμα είναι μια πολύ ευχάριστη δραστηριότητα και θα πρέπει να γίνεται τακτικά. Πολλοί είναι αυτοί που συνηθίζουν να διαβάζουν μυθιστορήματα το καλοκαίρι όμως καλό είναι να συνεχίζουν αυτή την ενασχόληση και το χειμώνα. Τα οφέλη του διαβάσματος είναι τόσα πολλά που δεν περιορίζονται μόνο στην χαλάρωση και στην αποφυγή του άγχους. Ενισχύουν τη σκέψη, τη φαντασία, τη δημιουργηκότητα, τη μνήμη και μας κάνει πιο γρήγορους και πιο αποτελεσματικούς.

Ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσετε την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας. Με τη διαδικασία αυτή αναπτύσσεται ο ιππόκαμπος, ενισχύονται οι ικανότητες μάθησης και τονώνεται η μνήμη.

Τέλος, ένα ενδιαφέρον παιχνίδι που μπορείτε να παίξετε με τους φίλους σας που θα σας διασκεδάσει αλλά ταυτόχρονα θα εξασκήσει τη μνήμη και την παρατηρητικότητά σας, είναι το εξής : Ζητήστε από το φίλο σας να σας δείξει κάποια αντικείμενα του σπιτιού. Αυτά θα έχετε την δυνατότητα να τα παρατηρήσετε για 15 δευτερόλεπτα το καθένα. Ύστερα ζητήστε από το φίλο σας να κρύψει τα αντικείμενα αυτά. Συγκεντρωθείτε και αρχίστε να τα  περιγράφετε ένα ένα με κάθε λεπτομέρεια ! Μετά από εξάσκηση ο χρόνος περιγραφής θα δείτε ότι όλο θα λιγοστεύει. Καλή διασκέδαση !!

4.Η πολυποίκιλη κοινωνική ζωή!

Είναι αλήθεια… Η κοινωνική ζωή μέσα από την οποία ερχόμαστε σε επαφή με πολλούς ανθρώπους και με τους οποίους συνομιλούμε έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει σημαντικά τις εγκεφαλικές λειτουργίες, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσινγκαν ενώ ταυτόχρονα αφυπνίζει την μνήμη.

( !!! ) : Τα ποσοστά ανθρώπων στην Ελλάδα που παρουσιάζουν άνοια και άλλες δυσκολίες στην εγκεφαλική λειτουργία, έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια ανησυχητικά, ενώ η νόσος Αλσχάιμερ τείνει ανά 5 χρόνια να διπλασιάζεται!!!

5.Η συστηματική άσκηση

Ειδικοί ισχυρίζονται ότι η γυμναστική δεν λειτουργεί ευεργετικά μόνο στο σώμα μας αλλά και στο μυαλό μας. Μέσω αυτής αυξάνεται η δημιουργία νευρικών κυττάρων ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνεται αύξηση της ντοπαμίνης, την νορεπινεφρίνης και άλλων νευροδιαβιβαστών που συντελούν στην καλή διάθεση και την συγκέντρωση.

Ακόμα και πιο απλές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα, μπορούν να δυναμώσουν τον εγκέφαλο και τη μνήμη αποτρέποντας στο μέλλον δυσάρεστα γνωστικά προβλήματα. Αυτό συμβαίνει γιατί με την άσκηση ρυθμίζεται η σωστή κυκλοφορία του αίματος και οξυγονώνεται καλύτερα ο εγκέφαλος και συντηρούνται σωστά οι νευρώνες και οι ιστοί.

Όταν θέλετε να αποτυπώσετε κάτι στο μυαλό σας, είτε αυτό είναι μια πληροφορία είτε μια ανάμνηση, τότε κάντε το εξής απλό κόλπο : Κλείστε τα μάτια σας και συγκεντρωθείτε στην πληροφορία αυτή. Όταν θελήσετε να ανασύρετε στη μνήμη σας την πληροφορία αυτή ξανακλείστε τα μάτια σας και θα είναι πιο εύκολο να την επαναφέρετε στη μνήμη σας. Η απομνημόνευση γίνεται καλύτερα με κλειστά μάτια και αυτό δεν είναι μια αβάσιμη θεωρία, είναι διαπιστωμένο μετά από έρευνα που έγινε στη Βρετανία. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι λογικός αν σκεφτείς ότι έχοντας ανοιχτά τα μάτια μας κάποια σημεία του εγκεφάλου είναι αφοσιωμένα σε κάποιες άλλες δραστηριότητες οπότε δεν είναι εύκολο να συγκεντρωθούν εξ΄ολοκλήρου στη μνήμη.

By | 2023-10-06T14:15:15+03:00 December 13th, 2021|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment