Μπορεί η διατροφή να βοηθήσει τη συναισθηματική μου κατάσταση ;

/, Υγεία/Μπορεί η διατροφή να βοηθήσει τη συναισθηματική μου κατάσταση ;

Μπορεί η διατροφή να βοηθήσει τη συναισθηματική μου κατάσταση ;

Κακή ψυχολογία που οδηγεί σε διατροφικές διαταραχές

Σίγουρα όλοι έχουμε παρατηρήσει πώς μερικά φαγητά (και κυρίως τα ζαχαρούχα φαγητά, τα γλυκά και οι υδατάνθρακες) κατορθώνουν να μας κάνουν να αισθανθούμε καλύτερα ! Μάλιστα, επάνω σε αυτή τη πραγματικότητα στηρίζονται ουσιαστικά και οι διατροφικές διαταραχές και κυρίως η νευρική βουλιμία. Το άτομο που πάσχει από αυτή την διατροφική διαταραχή αποζητά συναισθηματική ικανοποίηση και πληρότητα μέσω της κατανάλωσης φαγητού.

Βέβαια, ακόμα και αυτά τα άτομα, γνωρίζουν πολύ καλά πως η ικανοποίηση που παρέχουν οι τροφές αυτές δεν διαρκεί παρά μόνο λίγες στιγμές και η διάθεση φτιάχνει αλλά μόνο φευγαλέα, όσο διαρκοεί δηλαδή η απότομη πτώση του σακχάρου στο αίμα.

Αυτό μάλιστα είναι και το επικίνδυνο σημείο ! Τα άτομα με πρόβλημα διατροφικής διαταραχής, προκειμένου να καλύψουν ξανά το συναισθηματικό κενό που τους δημιουργείται, οδηγούνται σε συνεχή κατανάλωση τροφής ώστε να εξασφαλίσουν αυτό το αίσθημα πληρότητας που τους δημιουργεί, με αποτέλεσμα να ανεβάζουν όλο και περισσότερο το σωματικό τους βάρος.

Φαγητό και ψυχολογία

Το πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν τα άτομα με διατροφικές διαταραχές δεν είναι τόσο διατροφικό όσο ψυχολογικό. Η ψυχολογική και συναισθηματική αστάθεια είναι που στρέφει τα άτομα αυτάπρος το φαγητό.

Είναι όμως μόνο η κατάθλιψη, το άγχος και η συναισθηματική αστάθεια που οδηγεί στο φαγητό ή μήπως και το κακής ποιότητας φαγητό (τα fast food, τα πολλά τηγανιτά, τα κακά λιπαρά, τα συντηρητικά και οι χημικές ουσίες στα τρόφιμα) μπορεί να οδηγήσει στην κατάθλιψη ;

Είναι αλήθεια, και αποδεικνύεται μέσα από διάφορες μελέτες, πως το κακής ποιότητας φαγητό που καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση τελικά επηρεάζει τη συναισθηματική και την ψυχολογική μας κατάσταση, δημιουργώντας μας κακή διάθεση, ευερεθιστότητα και σημάδια κατάθλιψης.

Υπάρχουν όμως και φαγητά που φτιάχνουν τη διάθεση ;

Σύμφωνα με ειδικούς, υπάρχουν φαγητά που όντως μπορούν να επηρεάσουν τον εγκέφαλο ώστε να δημιουργεί ένα αίσθημα υγείας, ευτυχίας και ευεξίας σε ολόκληρο τον οργανισμό. Τροφές που το επιτυγχάνουν αυτό είναι αυτές που ονομάζουμε «καλό και υγιεινό σπιτικό φαγητό».

Η καλή διατροφή και μάλιστα η λεγόμενη «μεσογειακή διατροφή», που είναι πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, σε ψάρια και θαλασσινά και φυσικά σε καλά λιπαρά, είναι η ιδανική διατροφή και είναι και η «διατροφή της ευτυχίας» !

Τα άτομα που ακολουθούν μια διατροφή στα πρότυπα της μεσογειακής κουζίνας είναι πολύ πιο υγιή και παρουσιάζουν πολύ πιο ισορροπημένη συναισθηματική και ψυχολογική κατάσταση (χωρίς απότομες μεταπτώσεις) από ότι τα άτομα με κακή και άτσαλη διατροφή.

Άλλες τροφές που πρσφέρουν «ευτυχία» …

  • Ω-3 καλά λιπαρά οξέα

Τα Ω-3 καλά λιπαρά οξέα αν αντικαταστήσουν τα κακά λιπαρά και τα γλυκά που καταναλώνει ένα άτομο για να νιώσει πληρότητα και να αντιμετωπίσει το συναισθηματικό του κενό, μπορούν να καταπολεμήσουν την κατάθλιψη και κατ’επέκταση και την εμφάνιση διατροφικών διαταραχών και αύξησης του σωματικού βάρους. Τα ψάρια, τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί και το αβοκάντο είναι μόνο μερικές από τις τροφές που μπορούν να μας εξασφαλίσουν έναν υγιή οργανισμό και μια ισορροπημένη ψυχολογική κατάσταση.

  • Ο καφές

Ειδικά ο πρωινός καφές νιώθετε να σας φτιάχνει τη διάθεση, να σας φτιάχνει τη μέρα και να σας δίνει ηρεμία και αισιοδοξία ; Δεν είναι ψέμα. Όντως ο καφές μπορεί να φτιάξει τη διάθεσή σας. Σύμφωνα με μελέτες τα άτομα και κυρίως οι γυναίκες που έπιναν 2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα παρουσίαζαν αισθητά χαμηλότερα κρούσματα κατάθλιψης από εκείνες που δεν έπιναν καθόλου καφέ.

  • Τρυπτοφάνη

Η τρυπτοφάνη είναι ένα αμινοξύ απαραίτητο στον οργανισμό για τη δημιουργία της ορρμόνης σεροτονίνης, γνωστής και ως «ορμόνη της ευτυχίας». Η τρυπτοφάνη όμως δε δημιουργείται στον οργανισμό από μόνη της αλλά λαμβάνεται από τροφές όπως είναι τα πουλερικά (κοτόπουλο, γαλοπούλα, κόκκορας κ.λ.π.), τα αυγά, το βοδινό κρέας και οι ξηροί καρποί. Τρώγοντας αυτές τις τροφές ο οργανισμός δημιουργεί σεροτονίνη και φτιάχνει η διάθεσή σας.

By | 2013-10-25T11:46:34+03:00 October 25th, 2013|Αδυνάτισμα, Υγεία|0 Comments

Leave A Comment