Μπορώ να απαλλαγώ απ’ τις ραγάδες … ;;;

//Μπορώ να απαλλαγώ απ’ τις ραγάδες … ;;;

Μπορώ να απαλλαγώ απ’ τις ραγάδες … ;;;

Πώς δημιουργούνται ;;;

Οι απότομες αυξομειώσεις του βάρους μας συχνά γίνονται αιτία για την εμφάνιση ενοχλητικών σημαδιών στο σώμα μας, τις γνωστές σε όλους μας ραγάδες. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις το δέρμα μας αδυνατεί να ακολουθήσει την απότομη αύξηση του λίπους με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ουλές κάτω από την επιδερμίδα.

Οι ραγάδες δημιουργούνται συνήθως στην εφηβεία όπου λόγω της απότομης ανάπτυξης, στο σώμα παρατηρούνται πολλές αυξομειώσεις του βάρους καθώς και αύξηση του ύψους. Αυτό συμβαίνει και στην περίοδο της εγκυμοσύνης ή σε περιπτώσεις ατόμων που αντιμετωπίζουν ορμονικές διαταραχές.

Τα σημεία του σώματος που παρουσιάζουν συνήθως τέτοια σημάδια είναι το στήθος, η κοιλιά και οι μηροί. Στην αρχή οι γραμμές αυτές εμφανίζονται με κόκκινο χρώμα και όσο περνάει ο καιρός γίνονται πιο άσπρες.

Οι ραγάδες δημιουργούνται στην προσπάθεια του οργανισμού να “σφραγίσει”, να “ράψει”, το σημείο που έχει τεντωθεί πολύ -από τις περιπτώσεις που προαναφέραμε- ώστε να μη σπάσει και ανοίξει. Έτσι παρατηρείται στο σημείο αυτό η ραγάδα (κάτι σαν χοντρή ραφή) και το δέρμα γίνεται πιο λεπτό εξ’ αιτίας της μεγάλης διαστολής.

Οι ραγάδες μπορεί να είναι οριζόντιες ή κάθετες ανάλογα την περίπτωση. Όταν το τέντωμα γίνεται προς τα πλάγια (κοιλιά στην εγκυμοσύνη, αύξηση βάρους κ.λ.π) τότε οι ραγάδες είναι κάθετες. Ενώ όταν δημιουργούνται από απότομο ύψος τότε είναι οριζόντιες.

Πώς θα προλάβω την εμφάνισή τους ;;

Η ενυδάτωση, λένε οι ειδικοί, είναι το κυριότερο ‘’όπλο’’ για την αποφυγή εμφάνισης ραγάδων καθώς μ’ αυτόν τον τρόπο διατηρείται η επιδερμίδα ελαστική. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με χρήση προϊόντων που έχουν ελαιώδη υφή (τα γνωστά λάδια) καθώς τα συγκεκριμένα έχουν την ικανότητα να απορροφώνται αρκετά βαθειά κάτω απ’ την επιδερμίδα.

Η ενυδάτωση όμως που χρειάζεται ένας οργανισμός δεν ξεκινάει από έξω, αλλά από μέσα ! Φροντίστε λοιπόν να τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά και να πίνετε πολύ νερό. Οι βιταμίνες που περιέχονται σε αυτά (Α, B, C, E) έχουν την ικανότητα να προλαμβάνουν τις ραγάδες καθώς και να τις αντιμετωπίζουν. (έως έναν βαθμό γιατί αν σχηματιστούν οι ραγάδες, δύσκολα εξαφανίζονται !)

Καλό είναι επίσης να διατηρείτε το σώμα σας στα ίδια επίπεδα βάρους χωρίς μεγάλες αποκλίσεις. Η απότομη αύξηση βάρους είναι η κύρια αιτία της εμφάνισης ραγάδων, γι’ αυτό προσπαθείστε να την αποφύγετε με σωστή διατροφή και γυμναστική.

Έχω ήδη ραγάδες … μπορώ να τις ξεφορτωθώ ;;;

Η εξαφάνιση των ραγάδων μετά την εμφάνισή τους αποτελεί όντως μία αρκετά δύσκολη υπόθεση. Εφόσον όμως οι συγκεκριμένες ραβδώσεις βρίσκονται ακόμα στο αρχικό τους στάδιο και διατηρούν το ερυθρό τους χρώμα, δεν είναι αδύνατο να εξαλειφθούν.

( !!! ) : Τα προϊόντα που επιλέγουμε να χρησιμοποιήσουμε- είτε πρόκειται για κρέμες είτε για λάδια- πρέπει να περιέχουν σημαντικά βοηθητικά συστατικά στην επίτευξη του στόχου μας όπως είναι η βιταμίνη Α ( γνωστή και σαν ρετινόλη ) και η βιταμίνη Ε.

( !!! ) : Η περίοδος της εγκυμοσύνης μοιραία αποδεικνύεται πολύ κρίσιμη για την έξαρση εμφάνισης ραγάδων επομένως η χρήση αντίστοιχων προϊόντων κρίνεται αναγκαία.

Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης :

  • Το έλαιο καρύδας μπορεί να αποδειχθεί σημαντικότατος σύμμαχος στον πόλεμο κατά των ραγάδων. Τοποθετείστε λίγη ποσότητα  στο σημείο του προβλήματος και εφαρμόστε ένα δυνατό μασάζ – αυτό θα βοηθήσει σημαντικά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.
  • Το έλαιο καλέντουλας έχει αποδειχθεί πραγματικά θαυματουργό ενώ το έλαιο λεβάντας και το αμυγδαλέλαιο είναι επίσης αρκετά βοηθητικά.
  • η καθαρή αλόη είναι αποδεδειγμένα από τις καλύτερες φυσικές θεραπείες για την αντιμετώπιση των ραγάδων, αποτελεί το τέλειο μαλακτικό  για το δέρμα και δρα κατά της γήρανσης της επιδερμίδας. Απλώστε καθημερινά στα σημεία μετά το μπάνιο σας.

Αποφύγεται την καφεΐνη για να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης ραγάδων στο δέρμα σας . Η κατανάλωση καφεΐνης δυσκολεύει την επούλωση των πληγών (όπως είναι οι ραγάδες στο αρχικό τους στάδιο) και ενισχύει την γήρανση !

Πιο δραστικές λύσεις :

Η αποτελεσματικότητα των θεραπειών των ραγάδων εξαρτάται από το χρώμα τους, την ηλικία τους, την αιτία αιμφάνισής τους καθώς και το σημείο του σώματος που εντοπίζονται. Οι μέθοδοι αντιμετώπισης στη σύγχρονη εποχή είναι πολλές, κάποιες πολύ αποτελεσματικές και κάποιες λιγότερο. Ας δούμε τις πιο δραστικές και συχνές λύσεις που προτείνουν οι ειδικοί:

  • laser : αρκετά αποτελεσματική αντιμετώπιση αν και δεν εγγυάται εξάλειψη αν το πρόβλημα είναι σε προχωρημένο στάδιο αποτελεί το laser. Μετά την πραγματοποίηση συγκεκριμένου αριθμού συνεδριών θα παρατηρήσετε μια εντυπωσιακή βελτίωση στα σημεία των ραγάδων. Τα σημάδια θα είναι ανεπαίσθητα, το βάθος τους θα έχει μειωθεί και θα δείτε μια αλλαγή στο χρώμα. Με τη διαδικασία του laser το δέρμα γίνεται πιο σφριγηλό και η υφή του πιο λεία και απαλή.

  • μεσοθεραπεία: με τη διαδικασία αυτή τα αποτελέσματα γίνονται άμεσα ορατά αφού οι ραγάδες μικραίνουν τόσο πολύ που σχεδόν εξαφανίζονται. Αρκεί μια μικρή αιμοληψία και στη συνέχεια -μετά από κάποια επεξεργασία του αίματος- η έγχυση του πλάσματος στα σημεία με το πρόβλημα. Η διαδικασία αυτή έχει αναπλαστικές ιδιότητες και βελτιώνει τους κατεστραμμένους ιστούς του δέρματος.
  • peeling : το peeling επιτυγχάνει την ανακατασκευή του δέρματος αφού απομακρύνει τις επιφανειακές και πιθανώς αφυδατωμένες στιβάδες στο δέρμα μας ενώ συντελεί και στην παραγωγή κολλαγόνου

  • ραδιοσυχνότητες : με την συγκεκριμένη θεραπεία αναδιαρθρώνονται οι ελαστικές ίνες του δέρματος αλλά και το κολλαγόνο

( !!! ) : Για να υπάρξει ορατό αποτέλεσμα, ακόμα και με τις παραπάνω δραστικές μεθόδους, απαιτούνται αρκετές συνεδρίες !

Extra συμβουλές :

  • Φροντίστε να υιοθετείτε ένα υγιεινό σύστημα διατροφής καθώς αυτό είναι το πιο σημαντικό φυσικό καλλυντικό.

  • Η άσκηση μπορεί να αποτελέσει έναν πολύ ισχυρό σύμμαχο στην πρόληψη εμφάνισης ραγάδων εφόσον γυμνάζει τους μύες οι οποίοι βρίσκονται πολύ πιο κάτω απ’ την επιδερμίδα μας, σημείο στο οποίο είναι αδύνατον να δράσει οποιαδήποτε κρέμα ή λοσιόν

  • Οι γυναίκες θα πρέπει να επιλέγουν να φοράνε καλής ποιότητας σουτιέν έτσι ώστε να αποφύγουν την χαλάρωση του στήθους και κατά συνέπεια την δημιουργία ραγάδων.

  • Προσπαθείτε να κρατάτε σε σταθερά επίπεδα το βάρος σας, αποφεύγοντας τις μεγάλες αυξομειώσεις.

( !!! ) : Η αλόγιστη έκθεση στον ήλιο μπορεί να επιταχύνει την εμφάνιση των αντιαισθητικών ραβδώσεων αφού οι υπεριώδεις ακτινοβολίες έχουν την ικανότητα να αλλάζουν – ραγδαία πολλές φορές – την σύσταση του δέρματος !

By | 2021-12-21T22:37:42+02:00 December 14th, 2021|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment