Μπύρα: κι όμως ωφελεί την υγεία μας … !!!

//Μπύρα: κι όμως ωφελεί την υγεία μας … !!!

Μπύρα: κι όμως ωφελεί την υγεία μας … !!!

Είναι γνωστό στους περισσότερους από μας ότι η μετριασμένη κατανάλωση κρασιού ωφελεί σημαντικά την υγεία μας και ιδιαιτέρως την καρδιά. Αυτό που είναι σε πολλούς άγνωστο είναι ότι οφέλη στον οργανισμό μας προσφέρει και η μπύρα που φτιάχνεται από συστατικά της φύσης !

Ας δούμε από τί φτιάχνεται

Όπως είπαμε η μπύρα είναι ένα εντελώς φυσικό προϊόν. Τα συστατικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή της είναι : το νερό, η μαγιά, ο λυκίσκος και η βύνη.

Νερό : Το ποσοστό νερού που περιέχεται στην μπύρα φτάνει και ξεπερνάει το 90% της συνολικής σύστασής της. Η ποιότητα της κάθε μπύρας επηρεάζεται από το νερό που χρησιμοποιείται αφού διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Παρ΄όλα αυτά οποιοδήποτε νερό πόσιμο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή μπύρας. Η επίδρασή της στην υγεία και στην ομορφιά είναι αξιοσημείωτη.

Μαγιά : Η μαγιά είναι ένας μικροοργανιμός, ένας ζωντανός μύκητας. Ανήκει στο είδος Saccharomyces cerevisiae και χρησιμοποιείται χρόνια τώρα στην αρτοποιΐα και στην ζαχαροπλαστική. Ο μικροοργανισμός αυτός προκαλεί την ζύμωση και ο τύπος της καθορίζει το είδος της μπύρας.

Λυκίσκος : Ο λυκίσκος είναι ένα άνθος που δίνει τη γεύση, το άρωμα και την πικράδα στη μπύρα. Λειτουργεί ως συντηρητικό και καλλιεργείται σε ψυχρές χώρες όπως η Γερμανία, η Τσεχία κ.α. Τα είδη του διαφοροποιούνται ανάλογα την ένταση της πικρότητας και του αρώματός του. Η σωστή διατήρησή του σε ξηρό και δροσερό μέρος είναι καθοριστικής σημασίας για την συντήρησή του.

Βύνη : Η βύνη αποτελεί βασικό συστατικό για την παραγωγή μπύρας και είναι ένα φυσικό γλυκαντικό που προέρχεται από επεξεργασία κριθαριού αλλά και άλλων δημητριακών όπως το σιτάρι, τη βρώμη, τη σίκαλη. Το χρώμα της ποικίλλει από ξανθό ανοιχτό σε σκούρο καφέ ανάλογα την διαδικασία.

Ποιά είναι τα οφέλη της μπύρας για την υγεία και την ομορφιά μας ;

  1. Αποτρέπει το έμφραγμα του μυοκαρδίου!

Σύμφωνα με έρευνα του δικού μας Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, η μπύρα είναι δυνατόν να μειώσει από 20% έως και 40% τον κίνδυνο εμφράγματος. Αυτό συμβαίνει εξ’ αιτίας των φυτικών ινών οι οποίες περιέχονται στην σύστασή της και δύνανται να μειώνουν την κακή και να αυξάνουν την καλή χοληστερίνη η οποία κατ’ επέκταση μειώνει την σκλήρυνση των αρτηριών, αποτρέποντας έτσι το έμφραγμα!

  1. Αποτρέπει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη / στήθους!

Η μπύρα, πάντα σε μέτρια κατανάλωση, έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες λόγω των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχει. Ένα συγκεκριμένο μάλιστα συστατικό που περιέχεται εμποδίζει την χημική διαδικασία που επιφέρει την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη και του στήθους σε άνδρες και γυναίκες αντιστοίχως.

  1. Αποτρέπει την εμφάνιση Alzheimer!

Αποδεδειγμένα και πάλι, η μπύρα ελαττώνει κατά 23% τον κίνδυνο να εμφανίσουμε την νόσο του Alzheimer αλλά και οποιοδήποτε άλλο νοητικό πρόβλημα, αποτέλεσμα το οποίο επιτυγχάνεται λόγω του πυριτίου που εμπεριέχεται στην σύστασή της και το οποίο θωρακίζει τον εγκέφαλο απέναντι στο αργίλιο καθώς οι μεγάλες ποσότητες αυτού στον οργανισμό ευθύνονται συχνά για την πρόκληση του Alzheimer.

  1. Μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης πέτρας στους νεφρούς!

Σύμφωνα με Φιλανδική έρευνα η μπύρα προφυλάσσει και απ’ αυτό τον κίνδυνο και μάλιστα σε ποσοστό που φτάνει και το 40%. Αυτό επιτυγχάνεται εξ’ αιτίας της περιεκτικότητάς της (περίπου 93%) σε νερό. Οι διουρητικές της ιδιότητες οδηγούν στην αποβολή τοξινών αλλά αποτρέπουν και την αφυδάτωση που συχνά επιφέρει την εμφάνιση πετρών. Επιπροσθέτως, ο λυκίσκος που περιέχεται καθυστερεί την αποβολή ασβεστίου από τα κόκαλα με αποτέλεσμα να μην συσσωρεύεται όλο στους νεφρούς και κατ’ επέκταση να αποτρέπεται η εμφάνιση κάποιας πέτρας.

  1. Προστατεύει απ’ το εγκεφαλικό!

Στο εντυπωσιακό ποσοστό του 50% περιορίζει η μπύρα και τις πιθανότητες εγκεφαλικού. Βάσει αμερικανικών ερευνών και συγκεκριμένα σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Harvard, η μέτρια κατανάλωσή της εμποδίζει την εμφάνιση θρόμβων στο αίμα.

  1. Ενυδατώνει το δέρμα!

Ειδικοί ισχυρίζονται ότι η κατανάλωση μπύρας μετά τη γυμναστική σας επιφέρει καλύτερη ενυδάτωση σε σχέση με το νερό! Εξ’ αιτίας του ανθρακικού της ικανοποιείται περισσότερο η δίψα μας ενώ όπως αναφέραμε και παραπάνω περιέχει πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό βοηθώντας τον οργανισμό να αποτοξινωθεί μέσω του δέρματος.

7. Δυναμώνει τα οστά !

Από έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι το πυρίτιο, ένα από τα συστατικά της μπύρας, ενισχύει την πυκνότητα των οστών. Όσο πιο δυνατά είναι τα οστά μας τόσο πιο δύσκολο είναι να πάθουμε κάποιο κάταγμα. Επομένως είναι καλό να φροντίζουμε την υγεία τους και αυτό γίνεται με έναν πολύ εύκολο τρόπο… απλά απολαμβάνοντας την μπύρα μας !

8. Κάνει καλό στα μάτια

Η κατανάλωση μπύρας μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση καταρράκτη. Αυτό ισχύει για τις επιτρεπόμενες δοσολογίες ημερησίως, γιατί η υπερκατανάλωση μπορεί να επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα !

9. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Σύμφωνα με μελέτη ενός Πανεπιστημίου των ΗΠΑ, έχει αποδειχθεί ότι ένα ποτήρι μπύρα την ημέρα μπορεί να καταπολεμήσει και να προστατέψει από λοιμώξεις. Η ενίσχυση λοιπόν του ανοσοποιητικού συστήματος είναι μια ακόμα σημαντική ιδιότητα της μπύρας.

10. Έχεις αϋπνία; Πιές μπύρα !

Αν έχεις δυσκολία με τον ύπνο απόλαυσε μια μπύρα με το φαγητό σου. Το νικοτινικό οξύ και η λακτοφλαβίνη που περιέχει η μπύρα θα σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις και να κοιμηθείς σαν πουλάκι !

Κάποιος που πάσχει από κοιλιοκάκη, αλλά θέλει να απολαύσει μια παγωμένη μπύρα είναι εφικτό, αφού τα τελευταία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά πολλές μπύρες χωρίς γλουτένη ! 

( !!! ) : Η συνιστώμενη ποσότητα κατανάλωσης μπύρας, προκειμένου να επέλθουν και τα επιθυμητά ευεργετικά αποτελέσματα που αναφέρουμε, υπολογίζεται σε 1 κουτάκι για τις γυναίκες και 2 για τους άνδρες ημερησίως!!!

Πόσα είδη μπύρας υπάρχουν;

Οι μπύρες που έχουμε συναντήσει είναι ξανθές, μαύρες, καφέ, χάλκινες, κόκκινες, άλλες θολές, άλλες δυαυγείς. Εκτός από το χρώμα τους χωρίζονται σε δυο κατηγορίες :

  • Lager : Είναι η πιο γνωστή κατηγορία. Εδώ βρίσκουμε μπύρες που έχουν υποστεί χαμηλή ζύμωση. Η πιο γνωστή σε αυτή τη κατηγορία είναι η pilsner που προέρχεται από την Τσεχία. Είναι φινατσάτη και κάπως πικρή. Γνωστή είναι επίσης και η dunkel από τη Γερμανία που είναι καστανή με πικάντικα στοιχεία.
  • Αle : Αγγλικές μπύρες που έχουν υποστεί υψηλή ζύμωση. Περιέχουν αρώματα φρούτων όπως μήλο, μπανάνα, αχλάδι, ανανά, αρώματα από κακάο, καφέ, καραμέλα και σοκολάτα καθώς και αρώματα από μπαχαρικά. Οι συγκεκριμένες έχουν έντονο άρωμα και γεύση.

eidh-byras

Τί θα λέγατε να φτιάξετε μόνοι σας μπύρα στο σπίτι ;

Αν θέλετε να δημιουργήσετε τη δική σας μπύρα αρκεί να προμηθευτείτε τα κατάλληλα εργαλεία, που είναι ένα Kit ζυθοποίησης και ένα μείγμα για μπύρα έτοιμο που υπάρχει σε κονσέρβα ανάλογα το είδος της μπύρας που προτιμάτε( lager, lambic, ale).

Η διαδικασία είναι εύκολη και έχει ως εξής :

Αφού αγοράσετε αυτά τα δύο είστε έτοιμοι για την ζυθοπαρασκευή. Αραιώνετε το μείγμα με νερό και προσθέτε μαγιά για να ξεκινήσει η ζύμωση. Αυτή είναι η πρώτη ζύμωση και διαρκεί μια εβδομάδα.

Ύστερα η μπύρα τοποθετείτε στα μπουκάλια και σε κάθε ένα προσθέτετε μέσα μισή κουταλιά ζάχαρη. Σφραγίζετε τα μπουκάλια και περιμένετε άλλη μια βδομάδα να γίνει και δεύτερη ζύμωση.

Αφήνετε για περίπου δυο μήνες σε δροσερό και σκιερό μέρος να ενωθούν τα αρώματα. Μετά από το χρονικό αυτό διάστημα, η μπύρα σας είναι έτοιμη να την απολαύσετε !

By | 2021-12-22T20:19:08+02:00 November 28th, 2021|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment