Νέο εμβόλιο κατά του μελανώματος γεννά ελπίδες !

//Νέο εμβόλιο κατά του μελανώματος γεννά ελπίδες !

Νέο εμβόλιο κατά του μελανώματος γεννά ελπίδες !

Τι είναι το μελάνωμα ;

Το μελάνωμα είναι μια κακοήθης μορφή όγκου που εμφανίζεται στο δέρμα και στα σπλάχνα (εξωδερματικό μελάνωμα). Πρόκειται για μια μορφή καρκίνου και πιο συγκεκριμένα για μια κακοήθεια των μελανοκυττάρων.

Το μελάνωμα μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους. Η υπεριώδης όμως ακτινοβολία και η ανεξέλεγκτη έκθεση του δέρματος σε αυτή, είναι από τις πιο συχνές αιτίες δημιουργίας μελανώματος. Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας βέβαια, είναι και η γενετική προδιάθεση του ατόμου, δηλαδή η κληρονομικότητα, καθώς και η εμφάνιση διαφόρων σπίλων που παρουσιάζει στο δέρμα του.

Τα μελανώματα αποτελούν περίπου το 1 με 3 % όλων των κρουσμάτων καρκίνου και χρόνο με το χρόνο παρουσιάζουν δυστυχώς ραγδαία αύξηση, που έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στην ιατρική κοινότητα. Τα κρούσματα θανάτου από περιπτώσεις μελανωμάτων φαίνεται να διπλασιάστηκαν μέσα στα τελευταία 35 περίπου χρόνια.

Εμφάνιση, ανάπτυξη και εξάπλωση του μελανώματος !

Ένα μελάνωμα εμφανίζεται και αναπτύσσεται στην επιδερμίδα από τα μελανοκύτταρά της. Οι φάσεις ανάπτυξής του είναι δύο συγκεκριμένες, η πρώτη κατά την οποία αναπτύσσεται οριζόντια και εξαπλώνεται καταλαμβάνοντας μεγαλύτερη έκταση, και η δεύτερη φάση κατά την οποία αναπτύσσεται κάθετα διεισδύοντας στις διάφορες στιβάδες της επιδερμίδας και αποκτώντας την κακοήθη μορφή του !

Οι μεταστάσεις του μελανώματος προκύπτουν κυρίως μέσω των λεμφαδένων αλλά και μέσω του αίματος.

Το νέο «πολλά υποσχόμενο» εμβόλιο

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε σχετικά, από τους 7 ασθενείς με προχωρημένο κρούσμα μελανώματος που μετείχαν στο πειραματικό αυτό στάδιο του νέου αυτού εμβολίου, οι 6 παρουσίασαν ιδιαίτερα θετική και ενθαρρυντική ανταπόκριση, δίνοντας ελπίδες ότι μπορεί να βρεθεί κάποια στιγμή η θεραπεία για τον καρκίνο του δέρματος, δήλωσαν οι ειδικοί επιστήμονες και ερευνητές.

Όπως φάνηκε μάλιστα από το πείραμα, το εμβόλιο αυτό, κατάφερε να επιβραδύνει την εξελικτική πορεία του όγκου σε 3 από τους ασθενείς που μετείχαν σε αυτό. Οι ερευνητές του Washington University of Medicine του St.Louis παρατήρησαν την εξέλιξη του πειράματος και έδειξαν μεγάλη ικανοποίηση από τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, θεωρώντας πως το εμβόλιο αυτό αποτελεί προοίμιο για την θεραπεία του καρκίνου του δέρματος.

Το μελάνωμα αποτελεί την πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος, προκαλώντας πάρα πολλούς θανάτους κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το γεγονός ότι το εμβόλιο αυτό παρουσίασε θετική επίδραση σε ασθενείς με τόσο προχωρημένο στάδιο μελανώματος (συγκεκριμένα, οι ασθενείς που πήραν μέρος στο πείραμα, έπασχαν από καρκίνο του δέρματος σταδίου IV, γεγονός που δηλώνει ήδη υπάρχουσα μετάσταση του καρκίνου και σε άλλα μέρη του σώματος), έδωσε μεγάλη χαρά στους ειδικούς και γέννησε την ελπίδα για θεραπεία σε πάρα πολύ κόσμο. Αν και σε πρώιμο στάδιο ακόμα, το εμβόλιο, άνοιξε έναν νέο κύκλο ερευνών, που ελπίζουμε να οδηγήσει σύντομα στην θεραπεία του καρκίνου του δέρματος.

 

By | 2013-08-06T18:00:28+03:00 August 17th, 2013|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment