Ντοπαμίνη : Το «ναρκωτικό» της φύσης

//Ντοπαμίνη : Το «ναρκωτικό» της φύσης

Ντοπαμίνη : Το «ναρκωτικό» της φύσης

Η ορμόνη ντοπαμίνη …

Η ντοπαμίνη (dopamine) με χημικό τύπο, C8H11NO2, είναι μια χημική ένωση της οικογενείας των κατεχολαμινών. Πρόκειται για έναν νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου που παράγεται στον εγκέφαλο (και πιο συγκεκριμένα στην κοιλιακή καλύπτρα και στη μέλαινα ουσία) και που χρησιμοποιείται από τα νευρικά κύτταρα ώστε να επιτυγχάνουν την μεταξύ τους επικοινωνία.

(!) : Στους ανθρώπους υπάρχουν 5 αναγνωρισμένοι υποδοχείς ντοπαμίνης. Αυτοί είναι οι D1, D2, D3, D4 και D5.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα διαφόρων μελετών, φαίνεται πως η ντοπαμίνη δρα ακριβώς στους ίδιους υποδοχείς όπως και κάποιες άλλες ουσίες, δηλαδή όπως :

  • η μεταμφεταμίνη
  • η κοκαΐνη

Η ορμόνη που δίνει χαρά για ζωή … η ορμόνη του έρωτα !

Η ντοπαμίνη είναι ουσιαστικά αυτό που θα λέγαμε η ορμόνη που δίνει στη ζωή μας νόημα αλλά και ευτυχία ! Είναι η ορμόνη εκείνη που μεταφέρει μέσω του νευρικού μας συστήματος σε ολόκληρο το κορμί μας (σε κάθε ένα κύτταρό του) την ευτυχία, την ευχαρίστηση, την ικανοποίηση και την αισιοδοξία.

Όπως και η ορμόνη σεροτονίνη, έτσι και η ορμόνη ντοπαμίνη, είναι η ορμόνη της καλής μας διάθεσης. Είναι οι δύο υπαίτιες για την ψυχολογία μας και την συσναισθηματική μας κατάσταση.

Δεν είναι μάλιστα καθόλου τυχαίο πως σε έναν ερωτευμένο άνθρωπο εντοπίζονται μεγάλες ποσότητες ντοπαμίνης στον εγκέφαλό του !

Η ντοπαμίνη ευθύνεται και για τους τεμπέληδες μαθητές !

Όσο και να κάνει αυτό τους γονείς έξαλλους είναι μια πραγματικότητα. Κάποτε οι γονείς θύμοναν με τα παιδιά τους που δεν είχαν καμία διάθεση να διαβάσουν και δεν κατάφερναν όσα κάποιοι άλλοι συμμαθητές τους.

Τώρα, σύμφωνα με νέες έρευνες, έρχονται οι επιστήμονες να δικαιολογήσουν αυτά τα παιδιά, υποστηρίζοντας πως δεν είναι θέμα «ντεπελιάς», αλλά αντιθέτως είναι γονιδιακοί οι παράγοντες που συντελλούν στην «ανικανότητα» αυτή των παιδιών αυτών να παράγουν όσα άλλοι συμμαθητές τους !

Θα λέγαμε ουσιαστικά, πως τα παιδιά αυτά είναι έχουν τέτοια νευρολογική δομή από τη φύση τους που τα καθιστά λιγότερο δραστήρια, λιγότερο δημιουργικά … δηλαδή λίγο πιο ντεπέλικα !

Οι τροφές που φέρνουν την ευτυχία !

Επειδή όπως αναφέρουμε πάντα, η διατροφή είναι σημαντική για την υγεία και για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας, υπάρχουν τροφές που πραγματικά μπορούν να ενισχύσουν τα επίπεδα της «ορμόνης της ευτυχίας» στον εγκέφαλό μας (δηλαδή της ορμόνης ντοπαμίνης και της ορμόνης σεροτονίνης) και να μας κάνουν ευτυχισμένους.

Κάποιες από αυτές τις ξέρουν ήδη όλοι, ενώ κάποιες άλλες είναι σχετικά άγνωστες για αυτές τους τις ιδιότητες. Μερικές από τις πιο σημαντικές είναι οι ακόλουθες :

  • η σοκολάτα
  • το αλκοόλ
  • οι φακές
  • τα λιπαρά ψάρια
  • όλα τα τρόφιμα ολικής άλεσης
  • τα καρύδια
By | 2014-03-01T13:02:44+02:00 March 1st, 2014|Υγεία|1 Comment

One Comment

  1. Αναστάσιος κυριατζης March 5, 2017 at 20:43 - Reply

    Θα ήθελα να αγοράσω χάπια ντοπαμίνης για την κατάθλιψη. Σαςπαρ ακαλω θα ήθελα να επικοινωνήσετε μαζί μου.ευχαριστω

Leave A Comment