Οι εναλλακτικές προτάσεις του … γάλακτος !!!

///Οι εναλλακτικές προτάσεις του … γάλακτος !!!

Οι εναλλακτικές προτάσεις του … γάλακτος !!!

Είσαι χορτοφάγος ;; Έχεις δυσανεξία στην λακτόζη ;; Ή μήπως απλώς δεν σου αρέσει το γάλα ;;; Μάθε παρακάτω ποιες άλλες επιλογές έχεις για να το αντικαταστήσεις !!!

Γάλα σόγιας

Το γάλα σόγιας- πλούσιο σε πρωτεΐνη σχεδόν όσο και το κλασσικό γάλα αγελαδινό- περιέχει σίδηρο, υδατάνθρακες, νάτριο, ασβέστιο και κυρίως πολλές φυτικές ίνες. Επίσης περιέχει ισοφλαβόνες (φυτοοιστρογόνα), βιταμίνη Ε και αποτελεί πολύ καλή πηγή λεκιθίνης. Η γεύση του πιθανώς αρχικά να σας ξενίσει μιας και παραπέμπει σε γεύση όσπριου παρ’ όλα αυτά θα βρείτε στην αγορά διάφορες κατηγορίες γάλακτος στις οποίες έχουν προστεθεί φυσικά ενισχυτικά γεύσης. Τέλος, το συγκεκριμένο γάλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σούπες και σε σάλτσες !

Γάλα βρώμης

Αποτελεί ιδιαιτέρως καλή πηγή πρωτεϊνών όπως και βιταμίνης Α ενώ στερείται λακτόζης, κάτι το οποίο το καθιστά ιδανική επιλογή για όσους παρουσιάζουν δυσανεξία ή και αλλεργία στο αγελαδινό γάλα. Επίσης η περιεκτικότητά του σε υδατάνθρακες είναι μεγάλη επομένως ίσως θα έπρεπε να το αποφύγουν όσοι προσέχουν το σάκχαρό τους ή απλώς το βάρος τους. Το γάλα βρώμης διατίθεται στην αγορά σε διάφορες γεύσεις όπως βανίλια, σοκολάτα κ. α. και μπορεί να προστεθεί στον καφέ μας, ακριβώς όπως και το κλασσικό γάλα.

Γάλα ρυζιού

Το συγκεκριμένο γάλα είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, σάκχαρα κι υδατάνθρακες επομένως σημαντική πηγή ενέργειας και ιδανική επιλογή για όσους γυμνάζονται! Δεν περιέχει λακτόζη ούτε και χοληστερίνη, είναι ιδιαιτέρως ελαφρύ και εύπεπτο γι’ αυτό και θεωρείται κατάλληλο για άτομα που έχουν ευαισθησία στο πεπτικό σύστημα. Το γάλα ρυζιού προέρχεται απ’ το καστανό κυρίως ρύζι ενώ χρησιμοποιείται κατά κόρον σε συνταγές γλυκών και επιδορπίων

( !!! ) : Το γάλα αποτελεί απαραίτητη τροφή για την ομαλή ανάπτυξη των οστών και των ιστών του σώματος ενώ αποδεδειγμένα καταπολεμά τον διαβήτη, την παχυσαρκία και βοηθά στην ρύθμιση της πίεσης σε άτομα που πάσχουν από υπέρταση !!!

Γάλα αμυγδάλου

Το γάλα αμυγδάλου είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, πρωτεΐνες, Ω-3 λιπαρά οξέα, φυτοστερόλες αλλά και σε μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο ενώ στερείται ζάχαρης, λακτόζης, γλουτένης, χοληστερίνης και αλατιού. Λόγω της υφής του η οποία είναι κρεμώδης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο πρωινό μας αλλά και στην παρασκευή επιδορπίων, γλυκών και milkshakes!

Γάλα καρύδας

Το συγκεκριμένο γάλα είναι πλούσιο σε μέταλλα όπως σίδηρος και μαγνήσιο και λιγότερο σε νάτριο. Είναι σημαντικό όμως να τονίσουμε ότι το λίπος του κατά το μεγαλύτερο ποσοστό είναι κορεσμένο επομένως η κατανάλωσή του πρέπει να γίνεται με μέτρο αν δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε την καρδιά. Η υφή του είναι κρεμώδης και η γεύση του παραπέμπει αρκετά στην καρύδα ενώ συνήθως δεν καταναλώνεται σκέτο αλλά ως συμπλήρωμα στο τσάι ή το καφέ μας και σε συνταγές γλυκών, κέικ και smoothies!

By | 2021-05-27T08:08:21+03:00 September 20th, 2014|Συνταγές|0 Comments

Leave A Comment