Οι φυτικές ίνες ωφέλιμες … και για την καρδιά !!!

//Οι φυτικές ίνες ωφέλιμες … και για την καρδιά !!!

Οι φυτικές ίνες ωφέλιμες … και για την καρδιά !!!

Φυτικές ίνες : «Χρυσάφι» στη διατροφή μας

Όλοι γνωρίζουμε για τις πάρα πολλές ευεργετικές ιδιότητες της διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες, τόσο για το σώμα μας όσο και για την καλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος. Ωστόσο αυτή δεν είναι η μοναδική ωφέλιμη πλευρά των φυτικών ινών …

(!) : Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να αποτελέσει και «ασπίδα» για την καρδιά μας, προστατεύοντας από καρδιαγγειακά νοσήματα !

Μάλιστα, πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την  Alice Lichtenstein H., DSc, εκπρόσωπο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και διευθυντή του καρδιαγγειακού ερευνητικού προγράμματος διατροφής στο Tufts University’s Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging, οι άνθρωποι που κατανάλωναν τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες αποδεικνύεται ότι παρουσίαζαν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο για καρδιακά νοσήματα.

Τι επιτυγχάνουν οι φυτικές ίνες για την καρδιά μας ;

Για να μπορέσουν οι φυτικές ίνες να μας προσφέρουν τις ευεργετικές τους ιδιότητες δεν θα πρέπει να γίνεται η κατανάλωσή του σπροραδικά, αλλά συστηματικά ! Έτσι, μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως συνιστούν όλοι οι γιατροί και οι διαιτολόγοι, μπορεί να επιτύχει για την καρδιά μας :

  • σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα της κακής (LDL) χοληστερόλης
  • καταπολέμηση της παχυσαρκίας και των συνεπειών της ως προς την καρδιά
  • καλύτερο έλεγχο του σωματικού μας βάρους, χωρίς σκαμπανεβάσματα
  • σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά επικινδυνότητας για καρδιακά νοσήματα
  • σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα (για άτομα που πάσχουν από διαβήτη)
  • σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά επικινδυνότητας για διαβήτη
  • σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης (για άτομα που πάσχουν από υπέρταση)
  • σημαντικά καλύτερη διαδικασία πέψης και καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος αλλά και ολόκληρου του οργανισμού

Καλές για την καρδιά … καλές και για το αδυνάτισμα !

Οι φυτικές ίνες αποτελούν το «κλειδί» της καλής διατροφής ! Μια διατροφή που στηρίζεται στην κατανάλωση ωφέλιμων φυτικών ινών εξασφαλίζει υγεία, όμορφο και αδύνατο κορμί, αλλά και ευεξία και καλή διάθεση.

Το μυστικό των φυτικών ινών είναι πως δεν τις απορροφά ο οργανισμός, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνουν να ελέγχουν τα επίπεδα της όρεξης του ατόμου. Πώς ;;; Μα είναι απλό … Οι φυτικές ίνες παρέχουν στο άτομο ένα αίσθημα πληρότητας, με αποτέλεσμα το άτομο τελικά να καταναλώνει λιγότερες θερμίδες από αυτές που θα κατανάλωνεκαι φυσικά να χάνει βάρος !

Επίσης, επειδή οι τροφές αυτές είναι πιο ινώδεις, χρειάζονται και περισσότερο μάσημα, άρα και περισσότερο χρόνο για φαγωθούν, δίνοντας έτσι στο άτομο περισσότερο χρόνο, ώστε να πάει το μήνυμα από το στομάχι στον εγκέφαλο ότι δεν χρειάζεται περισσότερη τροφή και να σταματήσει το άτομο να τρώει !

By | 2014-03-13T11:41:41+02:00 March 13th, 2014|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment