Ουρική αρθρίτιδα

Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια φλεγμονή των αρθρώσεων που προκαλείται από μεγάλη συγκέντρωση κρυστάλλων του ουρικού οξέος, με αποτέλεσμα εξαιρετικά οξύ πόνο. Το κύριο σημείο που χτυπάει η ουρική αρθρίτιδα είναι το μεγάλο δάχτυλο στο πόδι, αλλά δεν είναι και σπάνιες οι περιπτώσεις πόνου στα πόδια, τους αστραγάλους, τα γόνατα ή ακόμα και τα χέρια.

Διάρκεια κρούσματος

Η διάρκεια του κρούσματος κρίσης ουρικής αρθρίτιδας κυμαίνεται από μερικές ημέρες έως και μήνες, γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα επώδυνο και εξαντλητικό για τον πάσχοντα.

Ομάδα υψηλής επικινδυνότητας

Ιδιαίτερα επιρρεπείς να νοσήσουν από ουρική αρθρίτιδα, χωρίς αυτό να είναι απόλυτο, παρουσιάζονται τα άτομα με πολύ υψηλό δείκτη μάζας σώματος (δηλαδή άτομα υπέρβαρα ή παχύσαρκα) καθώς επίσης και οι άνδρες. Τροφές που επιδεινώνουν την ουρική αρθρίτιδα
  • Θαλασσινά & Κρέας
Το κρέας αλλά και τα θαλασσινά θα πρέπει να αποφεύγονται από όσους πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα. Ο οργανισμός διασπάει τις τροφές αυτές και τις πουρίνες που εμπεριέχονται σε αυτές και παράγει ουρικό οξύπου έπειτα δημιουργεί νέο κύκλο πόνου. Καλό είναι η ποσότητα κρέατος και θαλασσινών να είναι η ελάχιστη ημερησίως. Αποφύγετε και ψάρια όπως η ρέγγα, ο γαύρος ή ο τόνος. Πιο ασφαλή προς κατανάλωση είναι τα καβούρια, οι γαρίδες και οι καραβίδες. Επίσης καλό είναι να αποφεύγεται το κόκκινο κρέας, καθώς και η χήνα και η γαλοπούλα, που είναι πιο υψηλά σε πουρίνες. Πιο ασφαλή είναι το κοτόπουλο και η πάπια. Αυτό που πρέπει να αποφεύγεται ρητά απόάτομα με ουρικό οξύ είναι η κατανάλωση ζωτικών οργάνων όπως το συκώτι, τα νεφρά και τα γλυκάδια που οδηγούν σε μέγιστη δημιουργία ουρικού οξέος.
  • Ζαχαρούχα αναψυκτικά και ποτά
Οι γλυκαντικές ουσίες που εμπεριέχονται στα αναψυκτικά, τους χυμούς και τα ποτά,οδηγούν τον οργανισμό στην παραγωγή μεγαλύτερης ποσότητας ουρικού οξέος, επιδεινώνοντας έτσι το πρόβλημα και οδηγώντας το άτομο σε ένα διαρκή φαύλο κύκλο.
  • Μπύρα
Η κατανάλωση μπύρας, όχι απλά αυξάνει δραματικά τα επίπεδα του ουρικού οξέος, αλλά παράλληλα δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την διαδικασία καθαρισμού του οργανισμού από το ήδη υπάρχον πρόβλημα. Γενικότερα βέβαια το αλκοόλ δεν αποτελεί καλή επιλογή στους παθόντες από ουρική αρθρίτιδα. Μια μικρή όμως κατανάλωση κρασιού ημερησίως είναι επιτρεπτή και δε δημιουργεί πρόβλημα.
  • Επίφοβα λαχανικά
Τα σπαράγγια, το σπανάκι, το κουνουπίδι και τα μανιτάρια παρουσιάζουν και αυτά μεγάλη περιεκτικότητα σε πουρίνες, με αποτέλεσμα με τη διάσπασή τους από τον οργανισμό να οδηγείται σε μεγάλη παραγωγή ουρικού οξέος. Η κατανάλωσή τους πρέπει να γίνεται με μέτρο. Δεν είναι απαραίτητη η αποφυγή εντελώς της κατανάλωσής τους.

Leave a Reply