Παστέλι : Ενα superfood με γεύση Ελλάδας !

Το παστέλι ... γενικά Το παστέλι αποτελείται από δύο εξαιρετικά συστατικά μεγάλης διατροφικής αξίας, το σουσάμι και το μέλι. Έχει μια υπέροχη γλυκιά γεύση, μια τραγανή υφή και είναι πλούσιο σε Βιταμίνη Ε, φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και σίδηρο. Το παστέλι δεν είναι ένα νεοφερμένο γλυκό, αλλά αντιθέτως έχει ρίζες από την εποχή ακόμα της Ιλιάδας του Ομήρου.

Διατροφική αξία του παστελιού ανά 100 γραμμάρια

Θερμίδες : 470 kcal Υδατάνθρακες : 42,1 Πρωτεΐνες : 11,1 Λιπίδια : 33,4 Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα : 12,3 Κορεσμένα λιπαρά οξέα : 5 Πολυκορεσμένα λιπαρά οξέα : 14,6 Το μέλι, εκτός από την  ευχάριστη γλυκιά γεύση του, περιέχει και πάρα πολλά ζάχαρα που προσδίδουν άμεσα ενέργεια στον οργανισμό, ειδικά αν πρόκειται να ασκηθεί. Επιπλέον του παρέχει πάρα πολλά μέταλλα, βιταμίνες, αμινοξέα και πολλά ακόμα πολύτιμα στοιχεία. Αντίστοιχα το σουσάμι περιέχει και αυτό με τη σειρά του πολλά μέταλλα, όπως για παράδειγμα σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και κάλιο, και μάλιστα σε εξαιρετικά σημαντική ποσότητα. Επίσης η μεγάλη ποσότητα ενέργειας που παρέχει το σουσάμι οφείλεται κατά κύριο λόγο στο έλαιο που περιέχει. Το σησαμέλαιο, αποτελείται από ακόρεστα λιπαρά οξέα (κατά 80 % περίπου), και δεν περιέχει ΚΑΘΟΛΟΥ trans - ακόρεστα λιπαρά οξέα. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2 και Β3), η βιταμίνη Ε και τα πολλά πολύτιμα στοιχεία του σουσαμιού κατορθώνουν να ελέγξουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα και να προασπίζουν την υγεία.

Πολύτιμα οφέλη του παστελιού για την υγεία

  • Άφθονες βιταμίνες και πολύτιμα για την υγεία στοιχεία που προσφέρονται απλόχερα και σε μεγάλες ποσότητες.
  • Πηγή καλών λιπαρών οξέων εξαιρετικά χρήσιμων για τον οργανισμό.
  • Βοηθάει αποτελεσματικά στον έλεγχο των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα και προφυλάσσει την υγεία αποτρέποντας καρδιαγγειακά επισόδια που μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο.
  • Χαρίζει όμορφη, υγιή, λαμπερή και ελαστική επιδερμίδα, και αποτρέπει τη δημιουργία και εμφάνιση ρυτίδων.
  • Παρέχει πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, λόγω της βιταμίνης Ε που έχει ικανότητες κατά της οξείδωσης των κυττάρων, και προστατεύει από βλάβες των αγγείων ή του επιθηλίου.
  • Το παστέλι δεν αποτρέπει μόνο την απορρόφηση της χοληστερόλης, αλλά σταματά και την σύνθεσή της.
  • Αποτρέπει τη γήρανση του οργανισμού και προστατεύει από την εμφάνιση των σημαδιών του χρόνου.
  • Καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες αποτρέποντας την εμφάνιση καρκίνου και την αλλοίωση των κυττάρων με συνεπακόλουθη την καταστροφή του DNA.
  • Σύμφωνα μάλιστα με έρευνες, η βιταμίνη Ε που προέρχεται από το σουσάμι στο παστέλι εμποδίζει την εμφάνιση καταρράκτη, ενώ επίσης επιβραδύνει και την εμφάνιση και εξάλιξη νόσων όπως αυτή του Parkinson η του Alzheimer.
  • Το παστέλι χαρίζει μακροζωία και μακροημέρευση.
  • Προσφέρει μεγάλα ποσά ενέργειας, εξαιρετικά πλούσια και σε πολύτιμα συστατικά, κάτι σαν energy bar αλλά πολύ πιο νόστιμο, πιο υγιεινό και πιο μεγάλης διατροφικής αξίας.
  • Τονώνει τον οργανισμό και δημιουργεί ένα αίσθημα ευφορίας.
  • Παρέχει άφθονες φυτικές διαιτητικές ίνες και βοηθάει στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.

Leave a Reply