Προβλήματα με το συκώτι σας … ;

Μήπως δεν το προσέχουμε αρκετά ;;; Το συκώτι είναι ένα από τα πιο βασικά όργανα του οργανισμού, με λειτουργία εξαιρετικά μεγάλης σημασίας για τον οργανισμό. Είναι ένα όργανο ζωτικής σημασίας και φύλακας της υγείας του ατόμου. Με την καταλυτικής σημασίας λειτουργία του συκωτιού, διευκολύνεται η διαδικασία της πέψης των τροφών που πραγματοποιεί ο οργανισμός και απομακρύνονται όλες εκείνες οι επικίνδυνες τοξικές ουσίες που περιέχονται σε αυτές και που θα μπορούσαν να βλάψουν είτε σοβαρότερα είτε λιγότερο σοβαρά τον οργανισμό. Έτσι, ο οργανισμός, μπορεί πλέον πολύ πιο εύκολα και κυρίως πολύ πιο ακίνδυνα, να απορροφήσει όλες εκείνες τις θρεπτικές και ωφέλιμες ουσίες που λαμβάνει από τις τροφές και να λειτουργήσει στην εντέλεια !

Τι γίνεται όταν υπάρχει εκ γενετής πρόβλημα στο συκώτι ;;;

Υπάρχουν πραγματικά ορισμένα άτομα που γεννιούνται με πρόβλημα στο συκώτι τους, το οποίο υπολειτουργεί. Ένα τέτοιο πρόβλημα είναι αρκετά σοβαρό και σίγουρα έχει επιπτώσεις και στην γενικότερη υγεία του ατόμου ! Μια δυσλειτουργία ενός τόσο ζωτικού οργάνου δεν είναι εύκολη υπόθεση και απαιτεί ιατρική παρακολούθηση και ιατρική συμβουλή !

Μπορεί να φταίω εγώ για βλάβες στο συκώτι μου ;;;

ΝΑΙ ! Υπάρχουν περιπτώσεις που οι βλάβες που μπορεί να παρουσιάζει ένα συκώτι, καθώς και η δυσλειτουργία του, να οφείλονται σε λάθη που έκανε το ίδιο το άτομο (και όχι σε γενετήσια προβλήματα δυσλειτουργίας του οργάνου).

Βλάβες στο συκώτι μπορεί να προκληθούν :

  • από καταναλωση βλαβερών για τον οργανισμό χημικών ουσιών
  • από υπερκατανάλωση αλκοόλ
  • από κάποια ασθένεια

Πώς αντιλαμβάνομαι κάποια βλάβη στο συκώτι ;;;

(!!!) : Μια ηπατική βλάβη δίνει σαφή σημάδια με διάφορους τρόπους. Όταν το άτομο αντιληφθεί αυτές ακριβώς τις ενδείξεις, δε θα πρέπει να τις αγνοήσει, αλλά αντιθέτως να απευθυνθεί ΑΜΕΣΑ σε κάποιον γιατρό !

Οι πιο συνηθισμένες ενδείξεις/σημάδια κάποιας ηπατικής δυσλειτουργίας είναι :

  • Η έντονη και αδικαιολόγητη κόπωση
Το άτομο τείνει να παρουσιάζεται έντονα σημάδια κούρασης, ατονίας και εξάντλησης χωρίς συγκεκριμένο προφανή λόγο. Στην περίπτωση της βλάβης στο ήπαρ αυτό δικαιολογείται, επειδή το σώμα “παλεύει” πολύ σκληρότερα για να ανταπεξέλθει λόγω της συγκεκριμένης βλάβης, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποζητά περισσότερη ξεκούραση και περισσότερο ύπνο.
  • Αλλαγές στον τρόπο που το άτομο πάει τουαλέτα
Το άτομο είναι πιθανό να παρατηρήσει αλλαγές είτε στα ούρα του, είτε στα κόπρανα, είτε ακόμα και στα δύο ! Συνήθως τα ούρα τείνουν να παίρνουν ένα πιο βαθύ, σχεδόν καφετί χρώμα, ενώ τα κόπρανα μπορεί να είναι πιο ωχρά και να συνοδεύονται και από αίμα.
  • Δερματικά προβλήματα
Ένα άτομο που πάσχει από βλάβη στο συκώτι, μπορεί να παρουσιάσει και δερματικά προβλήματα, όπως έντονη φαγούρα, υπερευαισθησία (ακόμα και στην αφή), αποχρωματισμό της επιδερμίδας ή ακόμα και έντονο κιτρίνισμα στα ακροδάχτυλα και στα νύχια.
  • Πρήξιμο στην κοιλιά
Στα άτομα που πάσχουν από βλάβη στο συκώτι μπορεί να παρατηρηθεί φούσκωμα στην περιοχή της κοιλιάς που συνοδεύεται από έντονο πόνο και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε αναπνευστικά προβλήματα.

Leave a Reply