ΠΡΟΣΟΧΗ στον μόλυβδο : Βλάπτει σοβαρά την υγεία !

//ΠΡΟΣΟΧΗ στον μόλυβδο : Βλάπτει σοβαρά την υγεία !

ΠΡΟΣΟΧΗ στον μόλυβδο : Βλάπτει σοβαρά την υγεία !

Τι είναι ο μόλυβδος ;

Ο μόλυβδος είναι ένα μέταλλο, και μάλιστα ένα μέταλλο με μεγάλη ιστορία. Η ιστορία του αυτή ξεκινάει από περίπου 6000 χρόνια πριν, περνάει από τους σπουδαιότερους πολιτισμούς (των Αιγυπτίων, των Ισραηλιτών, των Ρωμαίων, των Ελλήνων) και καταλήγει μερικά χρόνια πριν, τον 18ο αιώνα να χρησιμοποιείται και ως φάρμακο κατά της επιληψίας.

Στις μέρες μας ο μόλυβδος βρίσκει εφαρμογή σε πάρα πολλές βιομηχανίες και χρησιμοποιείται σε μεγάλη έκταση.

Μόλυβδος και περιβάλλον

Ο μόλυβδος είναι ένα από τα ονομαζόμενα βαρέα μέταλλα. Δυστυχώς η ανθρώπινη ματαιοδοξία και αδιαφορία οδήγησε στην μόλυνση των εδαφών από τα λεγόμενα αυτά βαρέα μέταλλα, με αποτέλεσμα αυτά να περνούν εν συνεχεία και στον υδροφόρο ορίζοντα, στις καλλιέργειες, στα ζώα και και φυσικά να επιστρέφουν μέσω της τροφής και στον άνθρωπο.

Ο μόλυβδος, όπως και όλα τα βαρέα μέταλλα, είναι πολύ τοξικός και επικίνδυνος για τον οργανισμό. Ουσιαστικά, η κατανάλωση βαρέων μετάλλων οδηγεί σε δηλητηρίαση του οργανισμού και σε δυσλειτουργία των ορμονών, των νεύρων και της πέψης, ενώ δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα και στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο μόλυβδος παρουσιάζει την τάση να οδηγεί τα κυτταρικά ένζυμα σε διάσπαση, με αποτέλεσμα να μην απορροφώνται οι απαραίτητες θρεπτικές ουσίες από τον οργανισμό με καταστροφικές για αυτόν συνέπειες.

Μόλυβδος και δημόσια υγεία

Τα ανησυχητικά δείγματα των τελευταίων 15 με 20 ετών έθεσαν σε κίνηση τους μηχανισμούς προστασίας του περιβάλλοντος από την μόλυνση βαρέων μετάλλων και ειδικότερα του μολύβδου, αλλά παρ’όλα αυτά οι δειγματοληψίες αποδεικνύουν πως κάτι τέτοιο δεν είναι επαρκές. Τα κρούσματα μολύνσεων από μόλυβδο είναι υψηλά και κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου σε όλους μας.

Το γεγονός πως ο μόλυβδος και τα επίπεδα του στο αίμα σχετίζεται άμεσα με την θνησιμότητα, πρέπει όλους να μας βάλει σε σκέψεις και να αναλογιστούμε πλέον σοβαρά τις ευθύνες μας, για εμάς τους ίδιους αλλά και για το περιβάλλον.

Συνέπειες των υψηλών επιπέδων μολύβδου στον οργανισμό

  • Σπασμοί
  • Κώμα
  • Πνευματική καθυστέρηση
  • Απώλεια συνείδησης
  • ΘΑΝΑΤΟ

Ακόμα όμως και αν τα επίπεδα του μολύβδου δεν είναι πολύ υψηλά, μπορεί εξίσου να προκαλέσουν σημαντικές φθορές σε διάφορα ζωτικά όργανα του οργανισμού.

Ο μόλυβδος απορροφάται από τον οργανισμό είτε μέσω του δέρματος, είτε μέσω της διατροφής, είτε ακόμα μέσω της αναπνοής. Η απορρόφησή του από τον οργανισμό γίνεται κυρίως από τα οστά, ενώ η αυξημένη πλέον τοξικότητα επηρεάζει άμεσα τα οστά, τα νεφρά, τον εγκέφαλο, το γαστρεντερικό σύστημα, το νευρικό σύστημα, την αναπαραγωγική διαδικασία, την επικινδυνότητα καρκινογένεσης ενός οργανισμού,  αλλά και τα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Συμπέρασμα :

Οι συνέπειες της περιβαλλοντικής μόλυνσης από βαρές μέταλλα και πιο συγκεκριμένα από μόλυβδο είναι πολλές και πολύ επιζήμιες για την ανθρώπινη υγεία. Κάποια στιγμή πρέπει όλοι οι άνθρωποι να ενημερωθούν για την μεγάλη αυτή καταστροφή που προκαλεί η δική τους άγνοια και να κινητοποιηθούν για ένα καλύτερο και καθαρότερο περιβάλλον και μια καλύτερη και ποιτικότερη ζωή.

By | 2013-11-13T11:09:18+02:00 November 13th, 2013|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment