Πόνος στο γόνατο; Αντιμετώπισέ τον !

//Πόνος στο γόνατο; Αντιμετώπισέ τον !

Πόνος στο γόνατο; Αντιμετώπισέ τον !

Το γόνατο αποτελεί την πιο μεγάλη και την πιο σημαντική άρθρωση στο σώμα μας. Αποτελείται από πάρα πολλά μέρη, και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε τραυματισμούς σχεδόν σε όλα τα είδη των αθλημάτων, της γυμναστικής και των σπορ.

Το γόνατο στηρίζει ολόκληρο το βάρος του σώματός μας και συνδέει το κάτω άκρο του μηριαίου οστού με το ανώτερο άκρο της κνήμης.

Η επιγονατίδα προστατεύει το γόνατο και ενισχύει τη δύναμη των μυών του ποδιού.

Κάθε φορά που τρέχουμε, περπατάμε,ανεβαίνουμε ή κατεβαίνουμε μια σκάλα, πηδάμε ή κολυμπάμε, χορεύουμε ή παίζουμε μπάσκετ, και γενικά σχεδόν με καθετί που κάνουμε καθημερινά, καταπονούμε και κουράζουμε τα γόνατά μας, που απορροφούν κάθε κραδασμό από κάθε μας κίνηση.

Από τι όμως προκαλείτε συνήθως ο πόνος στα γόνατα;

Αν και χρησιμοποιούμε καθημερινά τα γόνατά μας, ωστόσο δεν προκαλέιται τόσο εύκολα πόνος. Για να πονέσουν τα γόνατα πάει να πει πως ή κάποια βλάβη υπάρχει (όπως για παράδειγμα κάποιο ανατομικό πρόβλημα του γονάτου) ή πως υπήρξε κάποιος τραυματισμός αυτού.

Οι τραυματισμοί στο γόνατο προέρχονται συνήθως από κάποια έντονη ή απότομη πλάγια κίνηση που εν συνεχεία οδήγησε σε κάκωση ή ακόμα και σε ρήξη του συνδέσμου.

Είναι γεγονός πως η έντονη χρήση των γονάτων σε ιδιαίτερες χορευτικές κινήσεις ή σε βαθιά καθίσματα ή φυσικά και στο ανέβασμα και κατέβασμα σκάλας, μπορεί να προκαλέσει έντονη φθορά των αρθρικών χόνδρων και καταστροφή των μηνίσκων.

Σημαντικό ρόλο επίσης για την αποφυγή τραυματισμών παίζει η σωστή εφαρμογή των ασκήσεων καθώς επίσης και η επαρκής μυική ενδυνάμωση του σώματος.

Είναι γεγονός πως γενικά οι γυναίκες παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευπάθεια από τους άνδρες και αυτό λόγω κατασκευής του σώματος από τη φύση.

Τρικ για αποφυγή τραυματισμών !

Δοκίμασε κάθε 800 με 1000 χιλιόμετρα τρεξίματος (το maximum) να αλλάζεις αθλητικά παπούτσια. Αυτό θα μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες κάποιου τραυματισμού ! Με την χρήση και τη φθορά, μειώνεται η ικανότητα των παπουτσιών να απορροφούν τους κραδασμούς, με αποτέλεσμα το γόνατο συνεχώς να καταπονείται και να οδηγείται κάποια στιγμή σεσοβαρό τραυματισμό.

Επίσης τα παπούτσια που χρησιμοποιείς να είναι running (ειδικά δηλαδή για τρέξιμο) !

Πώς όμως εμφανίζεται ο πόνος στο γόνατο ;

Το διάστρεμμα :

Το διάστρεμμα είναι ίσως ο πιο κοινός και πιο συχνός τραυματισμός στα γόνατα. Μια λάθος και απότομη κίνηση μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε ρήξη του Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου (ΠΧΣ) με εμφάνιση πρηξίματος στην περιοχή και οξύ πόνο που συνεχώς επιδεινώνεται κατά την κίνηση. Η ρήξη του ΠΧΣ συνήθως απαιτεί χειρουργική επέμβαση για την αποκατάστασή του, ενώ εάν δεν χειρουργηθεί, λόγω έλλειψης του χιαστού παρατηρείται έντονη αστάθεια στο γόνατο.

Κούραση και κατάχρηση της άρθρωσης του γονάτου

Η πολύ έντονη χρήση, η μη σωστή χρήση του, οι απότομες και οι δύσκολες κινήσεις, μπορεί να οδηγήσουν σε ένα σταδιακό ερεθισμότου γονάτου που κάποια στιγμή θα εκδηλωθεί με έντονο πόνο. Ο πόνος αυτός συνήθως παρουσιάζεται στο μπροστινό μέρος του γονάτου και γίνεται πιο αισθητός περπατώντας σε κατηφόρα ή κατεβαίνοντας σκάλα. Ταυτόχρονα αισθάνεστε τον πόνο έντονα στο γόνατο που μπορεί να είναι είτε οξύς είτε και πιο διάχυτος.

By | 2013-10-12T12:50:19+03:00 October 12th, 2013|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment