Πόσες θερμίδες πρέπει να τρώω για να χάσω βάρος ;

//Πόσες θερμίδες πρέπει να τρώω για να χάσω βάρος ;

Πόσες θερμίδες πρέπει να τρώω για να χάσω βάρος ;

Πέρνοντας την απόφαση να χάσουμε βάρος συνήθως καθόμαστε και μελετάμε διάφορα διατροφικά πλάνα που υπόσχονται γρήγορη και εύκολη απώλεια των παραπανίσιων κιλών, και προσπαθούμε να αποφασίσουμε σε ποιο θα εναποθέσουμε τις ελπίδες μας. Οι δίαιτες και τα διατροφικά προγράμματα είναι πάρα πολλά και ποικίλλουν και σε διάρκεια, και σε δυσκολία αλλά και σε ποικιλλία τροφίμων.

Πώς όμως μπορούμε να αποφασίσουμε, και κυρίως με ποιο κριτήριο, προς ποια δίαιτα θα στραφούμε ; Επίσης πώς θα ξέρουμε αν αυτή η δίαιτα θα αποδώσει και ότι δεν πρόκειται να βλάψει την υγεία μας και τον οργανισμό μας ;

Το δίλλημα

Για να μπορέσει να έχει αποτελέσματα η οποιαδήποτε δίαιτα ή διατροφή εφαρμόσουμε, θα είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως πρέπει να ακολουθεί κάποιους βασικούς κανόνες και κάποιες προϋποθέσεις ούτως ώστε η επιθυμητή απώλεια του βάρους να γίνει με απόλυτα σωστό και ασφαλή για τον οργανισμό τρόπο.

Και στο σημείο έρχεται το ερώτημα :

Όπως όλοι γνωρίζουμε τα 3 βασικά είδη τροφών τα οποία και έχει ανάγκη ο οργανισμός στην καθημερινή διατροφή του είναι οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά. Θα πρέπει λοιπόν να ελέγχω τι τρώω μετρώντας τις τροφές που καταναλώνω σε επι τοις εκατό ποσοστά ή σε γραμμάρια ;

Η απάντηση

Το σίγουρο είναι πως ακόμα και αν τηρούμε κατά γράμμα τις αναλογίες υδατανθράκων-πρωτεϊνών-λιπαρών στην καθημερινή διατροφή μας, εάν η ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουμε υπερβαίνει κατά πολυ τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού, τότε φυσικά και καμία προσπάθεια δεν πρόκειται να αποδώσει, αντιθέτως μπορεί ακόμα και να αυξήσουμε το σωματικό μας βάρος λόγω των μεγάλων ποσοτήτων τροφής.

Προτιμότερο λοιπόν και με πιο σίγουρα αποτελέσματα είναι να ελέγχουμε την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουμε μετρώντας με γραμμάρια και μετατρέποντάς τα σε θερμίδες.

  • 1 γρ. πρωτεΐνης = 4 θερμίδες
  • 1 γρ. υδατάνθρακα = 4 θερμίδες
  • 1 γρ. λιπαρών = 9 θερμίδες

Ποσότητα φαγητού ανά είδος

  • Υδατάνθρακες

Μέγιστη επιτρεπόμενη κατανάλωση υδατανθράκων ημερησίως είναι περίπου 0,75 γρ. ανά μισό κιλό του σωματικού μας βάρους. Φυσικά ιδανικά πρέπει να καταναλώνονται υδατάνθρακες φτωχοί σε ζάχαρη και με περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

Εάν μάλιστα η κατανάλωση της μισή ποσότητας των υδατανθράκων γίνει 1 ½ ώρα πριν από το γυμναστήριο, μετατρέπεται σε ωφέλιμη για τον οργανισμό ενέργεια καιαυξάνει και τον μεταβολικό ρυθμό του οργανισμού.

  • Πρωτεΐνες

Οι πρωτεΐνες είναι μεγάλης σημασίας τροφή για τον οργανισμό, και ενισχύει την απώλεια λίπους, το αδυνάτισμα και την ενίσχυση της μυϊκής μας μάζας. Η ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης πρέπει να είναι περίπου, όπως και οι υδατάνθρακες, 0,75 γρ. ανά μισό κιλό του σωματικού μας βάρους.

Σε αντίθεση όμως με τους υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες δεν έχουν ανώτατο όριο κατανάλωσης κάθε ημέρα, ειδικά μάλιστα αν πρόκειται για άπαχη μορφή αυτής, όπως είναι η γαλοπούλα ή το στήθος κοτόπουλο.

  • Λιπαρά

Τα λιπαρά θα πρέπει να καταλαμβάνουν μόλις το 0,75 του σωματικού μας βάρους. Επειδή όμως τα λιπαρά αντιστοιχούν σε 9 θερμίδες και όχι σε 4 όπως με τους υδατάνθρακες και με τις πρωτεΐνες, ο υπολογισμός γίνεται διαφορετικά, υπολογίζοντας την ποσότητα για 9 θερμίδες ανά γραμμάριο λίπους.

By | 2016-04-12T17:47:51+03:00 April 9th, 2013|Αδυνάτισμα|0 Comments

Leave A Comment