Πώς θα προλάβω την… θρόμβωση ;!

//Πώς θα προλάβω την… θρόμβωση ;!

Πώς θα προλάβω την… θρόμβωση ;!

Η θρόμβωση αποτελεί την Νο.1 καρδιαγγειακή αιτία θανάτου ανά τον κόσμο! Παρ’ όλα αυτά η πρόληψη της είναι δυνατή αν δοθεί από μας η απαιτούμενη προσοχή…

Τι είναι η θρόμβωση ;;;

Αποτελεί τον σχηματισμό συγκέντρωσης αίματος σε μία φλέβα ή αρτηρία η οποία είναι ικανή να προκαλέσει καρδιακό έμφραγμα, φλεβική θρομβοεμβολική νόσο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Πιο συγκεκριμένα το αίμα πήζει εντός κάποιου αγγείου με αποτέλεσμα να σχηματίζεται θρόμβος ο οποίος εμποδίζει και πολλές φορές διακόπτει την κυκλοφορία του αίματος.

Εάν γίνει αποκόλληση του θρόμβου, θα μετακινηθεί και θα φτάσει ως την καρδιά και ύστερα στους πνεύμονες και θα προκληθεί πνευμονική εμβολή. Φτάνοντας εκεί η καρδιά δε θα μπορεί να οξυγονωθεί καλά με αποτέλεσμα να αρχίσει να δουλεύει με πολύ ένταση, πράγμα που μπορεί να αποβεί μοιραίο για τη ζωή του ασθενούς.

Τι προκαλεί την φλεβική θρόμβωση ;;;

Οι κυριότερες κατηγορίες διαταραχών που οδηγούν στην εμφάνιση φλεβικής θρόμβωσης είναι:

  1. Βλάβη του ενδοθηλίου ( επέμβαση, τραυματισμός, καθετήρες στην φλέβα αλλά και παθήσεις όπως για παράδειγμα στις φλεβικές βαλβίδες ή κιρσοί)
  2. Κυκλοφορική στάση ( ακινησία λόγω επεμβάσεως, κιρσοί κάτω άκρου, αριστερή καρδιακή ανεπάρκεια και απόφραξη φλεβών εξ’ αιτίας της παχυσαρκίας)
  3. Υπερπηκτικότητα ( σήψη, αντισυλληπτικά, θρομβοφιλία)
  4. Οικογενειακό ιστορικό (Αν υπάρχει ιστορικό στην οικογένεια σε πρώτου βαθμού συγγένεια, υπάρχει πιθανότητα γενετικής προδιάθεσης)
  5. Καρκίνος (οι καρκινοπαθείς έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν θρόμβωση απ΄ότι οι υπόλοιποι. Αυτό συμβαίνει εξ’ αιτίας των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων και των πολύωρων χειρουργείων. Έτσι πρέπει να είναι πάντα υποψιασμένοι και να κάνουν προληπτικές εξετάσεις ώστε να εντοπιστεί και να θεραπευτεί άμεσα)
  6. Εγκυμοσύνη (λόγω των ορμονικών αλλαγών οι έγκυες έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν θρόμβωση. Επίσης η ανάπτυξη του εμβρύου μπορεί να πιέζει κάποιες φλέβες και να προκύψει στάση και θρόμβωση στο αίμα)
  7. Μακρυνά αεροπορικά ταξίδια (η πολύωρη ακινησία των ποδιών δημιουργεί στασιμότητα στο αίμα και ίσως εμφανιστεί θρόμβωση. Αυτό συμβαίνει όμως σπάνια και συνήθως επειδή υποβόσκει κάποια ασθένεια)
  8. Covid-19 (έχει παρατηρηθεί ότι όσοι ασθενούν από κορωνοϊό παρουσιάζουν μεγάλη διαταραχή στο ανοσολογικό τους σύστημα και φλεγμονή που προκαλεί σημαντική πήξη του αίματος)

( !!! ) : Η φλεβική θρόμβωση είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη νόσος καθώς τα συμπτώματά της συνήθως δεν γίνονται αντιληπτά απ’ τον πάσχοντα και κατά βάση παρουσιάζεται με πνευμονική εμβολή. Κάποια απ’ τα συμπτώματα όμως που ίσως να πρέπει να μας θορυβήσουν είναι: ερυθρότητα, πόνος ή οίδημα στα κάτω άκρα!!!

Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για πρόκληση καρδιαγγειακής νόσου εάν :

  • είστε καπνιστής
  • υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση λίπους στο αίμα
  • έχετε σακχαρώδη διαβήτη
  • έχετε σπλαχνικό λίπος και παραπανίσιο λίπος στη κοιλιά
  • έχετε υπέρταση

Ποια είναι τα συμπτώματα της θρόμβωσης ;;;

Τα συμπτώματα εξαρτώνται από το σημείο που θα εμφανιστεί η θρόμβωση και από το μέγεθος της. Οι ενδείξεις που θα πρέπει οπωσδήποτε να μας οδηγήσουν σε κάποιο νοσοκομείο διότι πιθανώς η αιτία να είναι το οξύ έμφραγμα είναι:

πόνοι στο στήθος (ή αίσθημα σφιξίματος) οι οποίοι μπορεί να φτάνουν και στον ώμο, ολόκληρο το χέρι ή και τον λαιμό, απρόσμενος και έντονος πόνος στην κοιλιά σε συνδυασμό με δυσκολία στην αναπνοήεφίδρωση, θωρακικός πόνος, έντονος βήχας, λιποθυμία αλλά και ξαφνική αρρυθμία.

Τι συστήνουν οι ειδικοί ως πρόληψη;;;

Οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν θα πρέπει για κανένα λόγο να αμελούμε τις απαραίτητες τακτικές και προληπτικές εξετάσεις μας προκειμένου να ελέγχουμε την χοληστερόλη, την αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο και τους παλμούς μας καθώς και περαιτέρω ή πιο εξειδικευμένες εξετάσεις αν μας το προτείνει ο γιατρός μας. Φυσικά σημαντικότατη πρόληψη αποτελούν η συστηματική άσκηση, η προσεγμένη διατροφή, η μετριασμένη κατανάλωση αλκοόλ και φυσικά το κόψιμο του καπνίσματος ή ακόμα και η αποφυγή του παθητικού!

thromvosi-aities-katapolemisi

 Στην χώρα μας υπάρχει και δραστηριοποιείται ένα ειδικό Ινστιτούτο σχετικό με την θρόμβωση με τα αρχικά Ι. Μ. Ε. Θ. Α και το οποίο έχει σαν σκοπό την διαρκή ενημέρωση του κοινού όσον αφορά τις όποιες εξελίξεις στον συγκεκριμένο τομέα, τον τρόπο χρήσης των αντιθρομβωτικών φαρμάκων αλλά και η δημιουργία σχετικών ερευνητικών προγραμμάτων!!!

Την καλύτερη πρόληψη αποτελεί η ενημέρωση ! Γι’ αυτό εάν πρόκειται να κάνετε κάποια επέμβαση συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ο οποίος θα αξιολογήσει εάν έχετε κίνδυνο θρόμβωσης και θα σας συστήσει κάποια προληπτικά μέτρα.

Ποιά διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θρόμβωσης;

Η διατροφή είναι πολύ σημαντικό κεφάλαιο για την πρόληψη της θρόμβωσης. Πρέπει να είναι ισορροπημένη και υγιεινή. Με βάση επιστημονικές έρευνες η διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει :

  • ψάρια (που περιλαμβάνουν ω-3 λιπαρά οξέα)
  • ελαιόλαδο (μονοακόρεστα λιπαρά)
  • ένα ποτήρι κόκκινο κρασί ημερησίως φαίνεται οτι λειτουργεί προστατευτικά
  • τσάι
  • ακτινίδιο, κόκκινα σταφύλια, μούρα
  • τομάτα, κρεμμύδι, σκόρδο
  • κουρκουμά
  • λεμόνια
  • αβοκάντο
  • καρότα
  • αγκινάρες
  • σέλινο

Αποφύγετε τα “κακά” λιπαρά ζωικής προέλευσης, κρέας, αυγά, το κοτόπουλο και τα εντόσθια γιατί είναι τροφές που αυξάνουν τον κίνδυνο για θρόμβωση.

Αντιθρομβωτικές ιδιότητες της ασπιρίνης

Από μελέτη διαπιστώθηκε ότι μικρή ποσότητα ασπιρίνης τακτικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για θρόμβωση ! Επίσης μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, η χορήγηση ασπιρίνης μπορεί να αποτρέψει ένα δεύτερο και ίσως μοιραίο εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο κατά 15 %. Σύμφωνα με ειδικούς λειτουργεί ως μια ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό.

Προσοχή : Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν κάνετε οτιδήποτε γιατί η ασπιρίνη μπορεί να αποτελεί το φάρμακο του αιώνα και πρώτη επιλογή για πολλές ασθένειες όμως μπορεί να φέρει και αρνητικά αποτελέσματα σε κάποιους (π.χ. ρινορραγία), γι’ αυτό είναι απαραίτητη η ενημέρωση του γιατρού. 

Χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή θρόμβων

  • Αποφύγετε την ακινησία και την ορθοστασία : Προσπαθήστε να κινείστε αρκετά μέσα στη μέρα και αν η εργασία σας είναι καθιστική, αποφύγετε να κάθεστε σταυροπόδι και κάντε συχνά διαλείμματα για να περπατάτε.
  • Η άσκηση λειτουργεί ευεργετικά για τις θρομβώσεις : Βάλτε στο καθημερινό σας πρόγραμμα τη γυμναστική ή έστω ένα περπάτημα, ποδήλατο, κολύμπι. Η χαλαρή άσκηση βοηθάει πολύ
  • Όποτε είναι εύκολο ανασηκώστε τα πόδια σας : Βάλτε μαξιλάρια κάτω από τα πόδια την ώρα που χαλαρώνετε στον καναπέ ωστε τα πέλματα να είναι πιο ψηλά και να μεταφερθεί το αίμα σε όλο το σώμα
  • Εάν είναι απαραίτητο και αν σας συστήσει ο γιατρός να φοράτε τις ειδικές υποστηρικτικές κάλτσες που βοηθούν στη φυσιολογική ροή του αίματος.
By | 2021-12-22T20:17:14+02:00 November 28th, 2021|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment