Πώς θα προλάβω την… θρόμβωση ;!

Η θρόμβωση αποτελεί την Νο.1 καρδιαγγειακή αιτία θανάτου ανά τον κόσμο! Παρ’ όλα αυτά η πρόληψη της είναι δυνατή αν δοθεί από μας η απαιτούμενη προσοχή…
  • Τι είναι η θρόμβωση ;;;
Αποτελεί τον σχηματισμό συγκέντρωσης αίματος σε μία φλέβα ή αρτηρία η οποία είναι ικανή να προκαλέσει καρδιακό έμφραγμα, φλεβική θρομβοεμβολική νόσο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
  • Τι προκαλεί την φλεβική θρόμβωση ;;;

Οι κυριότερες κατηγορίες διαταραχών που οδηγούν στην εμφάνιση φλεβικής θρόμβωσης είναι:
  1. Βλάβη του ενδοθηλίου ( επέμβαση, τραυματισμός, καθετήρες στην φλέβα αλλά και παθήσεις όπως για παράδειγμα στις φλεβικές βαλβίδες ή κιρσοί)
  2. Κυκλοφορική στάση ( ακινησία λόγω επεμβάσεως, κιρσοί κάτω άκρου, αριστερή καρδιακή ανεπάρκεια και απόφραξη φλεβών εξ’ αιτίας εγκυμοσύνης/ όγκου / παχυσαρκίας)
  3. Υπερπηκτικότητα ( σήψη, εγκυμοσύνη και λοχεία, αντισυλληπτικά, θρομβοφιλία, κακοήθεια)
( !!! ) : Η φλεβική θρόμβωση είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη νόσος καθώς τα συμπτώματά της συνήθως δεν γίνονται αντιληπτά απ’ τον πάσχοντα και κατά βάση παρουσιάζεται με πνευμονική εμβολή. Κάποια απ’ τα συμπτώματα όμως που ίσως να πρέπει να μας θορυβήσουν είναι: ερυθρότητα, πόνος ή οίδημα στα κάτω άκρα!!!
  • Ποια είναι τα συμπτώματα του εμφράγματος του μυοκαρδίου ;;;

Οι ενδείξεις που θα πρέπει οπωσδήποτε να μας οδηγήσουν σε κάποιο νοσοκομείο διότι πιθανώς η αιτία να είναι το οξύ έμφραγμα είναι: πόνοι στο στήθος (ή αίσθημα σφιξίματος) οι οποίοι μπορεί να φτάνουν και στον ώμο, ολόκληρο το χέρι ή και τον λαιμό, απρόσμενος και έντονος πόνος στην κοιλιά σε συνδυασμό με δυσκολία στην αναπνοή, εφίδρωση αλλά και ξαφνική αρρυθμία.
  • Τι συστήνουν οι ειδικοί ως πρόληψη;;;

Οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν θα πρέπει για κανένα λόγο να αμελούμε τις απαραίτητες τακτικές και προληπτικές εξετάσεις μας προκειμένου να ελέγχουμε την χοληστερόλη, την αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο και τους παλμούς μας καθώς και περαιτέρω ή πιο εξειδικευμένες εξετάσεις αν μας το προτείνει ο γιατρός μας. Φυσικά σημαντικότατη πρόληψη αποτελούν η συστηματική άσκηση, η προσεγμένη διατροφή, η μετριασμένη κατανάλωση αλκοόλ και φυσικά το κόψιμο του καπνίσματος ή ακόμα και η αποφυγή του παθητικού! ( !!! ) : Στην χώρα μας υπάρχει και δραστηριοποιείται ένα ειδικό Ινστιτούτο σχετικό με την θρόμβωση με τα αρχικά Ι. Μ. Ε. Θ. Α και το οποίο έχει σαν σκοπό την διαρκή ενημέρωση του κοινού όσον αφορά τις όποιες εξελίξεις στον συγκεκριμένο τομέα, τον τρόπο χρήσης των αντιθρομβωτικών φαρμάκων αλλά και η δημιουργία σχετικών ερευνητικών προγραμμάτων!!!

Leave a Reply