Πώς σχετίζεται η ουρολοίμωξη με το σεξ ;;;

//Πώς σχετίζεται η ουρολοίμωξη με το σεξ ;;;

Πώς σχετίζεται η ουρολοίμωξη με το σεξ ;;;

Ουρολοίμωξη : Πρόβλημα κυρίως γυναικείο !

Η ουρολοίμωξη δεν έχει φύλο … αλλά είναι γεγονός πως οι γυναίκες είναι πιο εκτεθειμένες σε μικρόβια, μολύνσεις και λοιμώξεις ! Παρ’ολα αυτά οι λοιμώξεις του οροποιητικού συστήματος μπορούν να χτυπήσουν άτομα κάθε φύλου και κάθε ηλικίας … ακόμα και μικρά παιδιά ή και μωρά !

(!!!) : Η σεξουαλική επαφή όμως κάνει ειδικά τις ενήλικες γυναίκες πολύ πιο ευάλωτες στα μικρόβια !

Στην περίπτωση ουρολοίμωξης, μπορούμε να αντιληφθούμε το πρόβλημα, από τα πολλά συμπτώματα που εμφανίζονται και προειδοποιούν για την λοίμωξη που έχει υποστεί το σύστημα !

Τα δυσάρεστα συμπτώματα της ουρολοίμωξης …

Η ουρολοίμωξη, όπως ήδη αναφέραμε, δεν είναι σε καμία περίπτωση μια ασυμπτωματική νόσος … αντιθέτως προειδοποιεί για την ύπαρξή της και μάλιστα με πολύ δυσάρεστα και ενοχλητικά συμπτώματα. Τα πιο συνηθισμένα από αυτά είναι τα ακόλουθα :

  • πόνος κατά την ούρηση
  • αίσθημα φλόγωσης κατά την ούρηση
  • τσούξιμο
  • ούρα με θολή όψη
  • ούρα κόκκινου ή ροζ χρώματος
  • ούρα με κακή οσμή
  • αίσθημα συχνουρίας
  • κράμπες σε όλη την κοιλιακή χώρα
  • οσφυαλγία
  • αίσθημα ναυτίας
  • εμετός
  • πόνος στην πλάτη
  • πόνος στον θώρακα
  • πυρετός

(!!!) : Είναι σημαντικό,μόλις μια γυναίκα αντιληφθεί ότι μπορεί να έχει προσβληθεί από ουρολοίμωξη, να σπεύσει για την αντιμετώπισή της ! Ανάλογα με την σοβαρότητα και την βαρύτητα της κατάστασης, μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε με απλό τρόπο από το σπίτι, είτε με ειδική φαρμακευτική αγωγή που θα συστήσει ο γιατρός μετά από την εξέταση !

(!!!) : Συνηθέστερα, μια λοίμωξη του οροποιητικού συστήματος, εντοπίζεται στην περιοχή της ουροδόχου κύστης. Αν και δεν είναι κάτι το ανησυχητικό μια τέτοια λοίμωξη, ωστόσο στην περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να οδηγήσει σε πιο δυσάρεστες καταστάσεις. Αν η λοίμωξη προχωρήσει και εξαπλωθεί και στα νεφρά μπορεί να προκαλέσει ακόμα και μόνιμες βλάβες !

Πώς εκτίθεται κάποιος σε μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος ;

Η έκθεση στα μικρόβια γίνεται συνήθως μέσω της ουρήθρας. Η ουρήθρα είναι εκείνη η δίοδος από την οποία τα ούρα μεταφέρονται από την ουροδόχο κύστη για να αποβληθούν έπειτα από τον οργανισμό !

(!!!) : Συνήθως, τα μικρόβια που προκαλούν τις ουρολοιμώξεις βρίσκονται στην περιοχή του παχέος εντέρου. Στην περίπτωση που αυτά μεταφερθούν στην ουρήθρα και από εκεί στην ουροδόχο κύστη αναπτύσσεται η λοίμωξη. Αν μάλιστα αυτή η λοίμωξη επεκταθεί και στα νεφρά τότε η κατάσταση είναι ακόμα πιο σοβαρή και επικίνδυνη !

Πώς να αποτρέψω την πιθανότητα ουρολοίμωξης ;;;

Σημαντικό ρόλο παίζει η καλή υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής. Τα εσώρουχα πρέπει να είναι πάντα καθαρά και κατά προτίμηση βαμβακερά. Η καθαριότητα είναι ένα από τα βασικότερα σημεία που πρέπει πάντα να προσέχει η κάθε γυναίκα !

Αυτό φυσικά ισχύει και για την ερωτική πράξη ! Η γυναίκα (και φυσικά και ο σύντροφός της) θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί και να ακολουθούν όλους τους κανόνες υγιεινής.

(!!!) : Μια γυναίκα για να αποφύγει την ουρολοίμωξη, καλό θα είναι να φροντίζει να έχει ουρήσει πριν από την ερωτική πράξη … έτσι τουλάχιστον νομίζουν όλοι !!! Αυτό όμως δεν ισχύει στην πραγματικότητα ! Τα βακτήρια παρουσιάζουν την τάση να προσκολληθούν στα γεννητικά όργανα. Αυτό που είναι λοιπόν απαραίτητο, είναι η ούρηση ΜΕΤΑ την σεξουαλική επαφή !!! Η ούρηση βοηθάει στην αποκόλληση των βακτηρίων και στην απομάκρυνσή τους από την ουροδόχο κύστη !

Μπορώ να κάνω σεξ αν έχω ουρολοίμωξη;

Όπως είπαμε και προηγουμένως, η ουρολοίμωξη μπορεί να προσβάλλει άντρες, γυναίκες, παιδιά, με μια συχνότερη όμως προτίμηση στις γυναίκες, λόγω της ανατομίας τους. Η  γυναίκα έχει κοντύτερη ουρύθρα με αποτέλεσμα η είσοδος των βακτηρίων να είναι ευκολότερη και συχνότερη.

Το σεξ σε αυτή τη περίπτωση μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση πολλαπλασιάζοντας τα μικρόβια. Όταν η ουροδόχος κύστη είναι μολυσμένη, οποιαδήποτε πίεση στον κόλπο θα είναι πολύ επώδυνη. Γι΄αυτό καλό είναι να αποφεύγεται το σεξ εκείνη την περίοδο.

Αυτό που έχετε να κάνετε αρχικά είναι εξετάσεις που θα συστήσει ο γιατρός σας για να βεβαιώσει την ύπαρξη ουρολοίμωξης. Έπειτα, θα σας χορηγήσει κάποια αντιβίωση, η οποία συνήθως διαρκεί μια εβδομάδα. Αν παρ’ όλα αυτά εξακολουθείτε να νιώθετε κάποιο τσούξιμο ή φαγούρα, τότε πιθανόν η λοίμωξη να υπάρχει ακόμα.

Πώς θα αποφύγω να ασθενήσω ξανά από ουρολοίμωξη;

Αυτό που έχετε να κάνετε είναι:

  • να φροντίζετε πολύ την υγιεινή στην ευαίσθητη περιοχή και να φοράτε βαμβακερά εσώρουχα.
  • προσπαθήστε να ουρήσετε μετά την ερωτική πράξη. Τα ούρα διώχνουν τα βακτήρια που υπάρχουν στην ουροδόχο κύστη.
  • μετά από ένα πρωκτικό σεξ ακολουθεί πάντα καθαριότητα πριν προχωρήσετε σε κολπικό σεξ
  • πίνετε πολύ νερό
  • να μην αφήνετε την κύστη σας να γεμίζει αλλά να την αδειάζετε συχνά
  • να μην εκτίθεστε σε μολυσμένα νερά ή πισίνες που δε συντηρούνται σωστά
  • στην παραλία να κάθεστε πάντα πάνω στην δική σας πετσέτα που θα έχετε φροντίσει να είναι καθαρή.

Υπάρχουν κάποια φυτικά συμπληρώματα που απομακρύνουν τα βακτήρια από την ουροδόχο κύστη. Ζητήστε τη γνώμη του γιατρού σας και ενημερωθείτε σχετικά, εαν είναι απαραίτητο.

Μπορείς να κολλήσεις ουρολοίμωξη από την τουαλέτα;

Η πιθανότητα να κολλήσει κάποιος ουρολοίμωξη από την κοινή χρήση της τουαλέτας είναι πολύ μικρή. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει τα μικρόβια που υπάρχουν στο κάθισμα της λεκάνης να μεταφερθούν στους γλουτούς και ύστερα στα γεννητικά όργανα. Αν είμαστε όμως προσεκτικοί και αυστηροί με τους κανόνες υγιεινής αυτό μπορούμε να το αποφύγουμε.

Πόσα είδη ουρολοίμωξης υπάρχουν και ποιά είναι ;

  1. Κυστίτιδα : είναι η πιο συχνή που συναντάμε στις γυναίκες. Χαρακτηρίζεται από πόνο και τσούξιμο κατά την ούρηση. Μπορεί να προκαλέσει συχνοουρία ή δυσοσμία στα ούρα. Σπάνια μπορεί να φέρει και μικρό πυρετό.
  2. Ασυμπτωματική βακτηριουρία : Αυτή η λοίμωξη δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα. Ο μόνος τρόπος να εντοπιστεί είναι η καλλιέργεια ούρων αν βγεί θετική.
  3. Οξεία πυελονεφρίτιδα : είναι λοίμωξη που παρουσιάζεται στο νεφρό. Συνοδεύεται από έντονο πόνο στην κοιλιά και στην μέση, ρίγη, υψηλό πυρετό και έντονο τσούξιμο κατά την ούρηση. Σε σπάνιες περιπτώσεις προκαλεί εμετό και ναυτία.
  4. Υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις : Τις ονομάζουμε έτσι όταν εμφανίζονται αρκετές φορές μέσα στον χρόνο.
By | 2021-12-22T20:29:38+02:00 November 26th, 2021|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment