Ρευματοειδής Αρθρίτιδα : Πρέσεξε τη διατροφή σου !

Ενημερώσου σχετικά με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα (ΡΑ) ! Η ρευματοειδής αρθρίτιδα δεν είναι μια απλή υπόθεση. Είναι ασθένεια χρόνια, πολυαρθρική, συμμετρική και φλεγμονώδης, και επιτίθεται κυρίως στις μικρές αρθρώσεις και πιο συγκεκριμένα στον αρθρικό υμένα τους. Τα αποτελέσματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι πολλά και επίπονα. Η παράλυση, η παραμόρφωση, καθώς και οι εξωαρθρικές εκδηλώσεις είναι μόνο μερικές από τις συνέπειές της. Το δυσάρεστο με τη νόσο αυτή είναι πως είναι χρόνια και επιδέχεται θεραπείας. Είναι θα λέγαμε μια «ισόβια» νόσος, που μπορούμε απλά με διάφορους τρόπους να την κρατήσουμε στάσιμη ώστε να μην εξελιχθεί, ή να επιβραδύνουμε όσο μπορούμε την εξέλιξη αυτή.

Είναι ασθένεια που αφορά μόνο προχωρημένης ηλικίας άτομα ;

Δυστυχώς όχι ! Η ρευματοειδής αρθρίτιδα δεν σχετίζεται με την ηλικία και μπορεί να προσβάλει άτομο μεγάλης ή και μικρής ηλικίας. Μάλιστα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα παρουσιάζει δύο κατηγορίες :
  • Την ρευματοειδή αρθρίτιδα ενηλίκων
  • Και την νεανική ρευματοειδή αρθρίτιδα
Ωστόσο, αν και πρόκειται για την ίδια νόσο, η κλινική εικόνα της μιας κατηγορίας διαφέρει κατά πολύ από την κλινική εικόνα της άλλης.

Πώς προκαλείται η ρευματοειδής αρθρίτιδα ;

Η ερώτηση αυτή δεν μπορεί να έχει μια συγκεκριμένη και σαφή απάντηση, ωστόσο πιθανολογείται η ρευματοειδής αρθρίτιδα να οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες και στο DNA. Πλέον η ρευματοειδής αρθρίτιδα συγκαταλέγεται στα γνωστά σε όλους αυτοάνοσα νοσήματα, πράγμα το οποίο σημειώνει την δυσκολία του ανοσοποιητικού συστήματος να λειτουργήσει σωστά, με αποτέλεσμα να στρέφεται κατά του ίδιου του οργανισμού και να του επιτίθεται. Παρά τις εικασίες για την κληρονομικότητα της νόσου, κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί, και δεν είναι ξεκάθαρο ποιες διαδικασίες οδηγούν στην ενεργοποίηση αυτής της επιθετικής στάσης του ανοσοποιητικού προς τον ίδιο τον οργανισμό.

Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται η ρευματοειδής αρθρίτιδα ;

Δυστυχώς η νόσος αυτή είναι εξελικτική, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι τα συμπτώματα περνόντας από το ένα στάδιο της νόσου στο επόμενο συνεχώς πολλαπλασιάζονται και επιδεινώνονται. 1ο στάδιο της νόσου :
  • Πόνοι στα δάχτυλα των άνω και κάτω άκρων
  • Συμμετρική προσβολή των αρθρώσεων του δεξιού και του αριστερού ημιμορίου
  • Δυσκαμψία των δαχτύλων
2ο στάδιο της νόσου :
  • Σπασμοί
  • Διόγκωση των αρθρώσεων
  • Ερεθισμός του δέρματος, το οποίο παρουσιάζει μια κόκκινη όψη και είναι θερμό
  • Δυσκολεύεται πλέον το άτομο να κλείσει την παλάμη του σε γροθιά
3ο στάδιο της νόσου :
  • Δυσκαμψία των άκρων
  • Παραμόρφωση των άκρων
  • Παλάμες που στρέφονται προς τα έξω
  • Δάχτυλα ποδιών που κυρτώνουν
Τελικό στάδιο της νόσου :
  • Δυσκαμψία σε σημείο παράλυσης
  • Το δέρμα των περιοχών που έχουν προσβληθεί από τη νόσο αρχίζει να παρουσιάζει μικρά ογκίδια
  • Προσβολή και των τενόντων, των μυών και των συνδέσμων της περιοχής που έχει προσβληθεί
  • Καταστροφή των χόνδρων και εν συνεχεία και του οστού της περιοχής που έχει προσβληθεί
  • Οξύς και πολύ έντονος πόνος που δεν υποχωρεί
Επίσης όμως το άτομο, εκτός από αυτά τα σημάδια που αφορούν καθαρά αρθρικές παθήσεις, μπορεί να παρουσιάσει και εντελώς εξωαρθρικές εκδηλώσεις που όμως σχετίζονται άμεσα με τη νόσο αυτή. Οι εκδηλώσεις αυτές μπορεί να αφορούν :
  • τα νεύρα και το νευρικό σύστημα
  • την καρδιά
  • τα νεφρά
  • το γαστρεντερικό σύστημα
  • τα μάτια
  • τους πνεύμονες
  • αλλά και άλλα ζωτικά όργανα

Μπορεί η διατροφή να επηρεάσει την εξέλιξη της νόσου ;

Όπως ήδη αναφέραμε η νόσο αυτή δεν μπορεί να θεραπευθεί. Στόχος λοιπόν η ανακοπή της εξελικτικής πορείας της νόσου. Μερικά σημαντικά βήματα που βοηθούν σε αυτό είναι :
  • Καλή και σωστή διατροφή
  • Διακοπή του καπνίσματος
  • Διακοπή της κατανάλωσης καφέ ή περιορισμός της αρκετά
  • Σωματική άσκηση
  • Φυσιοθεραπεία
  • Εναλλακτικές μορφές θεραπείας (βελονισμός, μασάζ κ.λ.π.)

Τι περιλαμβάνει η σωστή διατροφή για τη νόσο αυτή ;

Αρχικά θα πρέπει το διατροφικό πρόγραμμα να είναι σταθερό χωρίς μεταβολές θερμιδικές. Τα γεύματα θα πρέπει να είναι σχετικά χαμηλά σε θερμίδες. Τα λιπαρά που καταναλώνονται θα πρέπει να είναι πλούσια (τα ακόρεστα λιπαρά) και χαμηλά (τα κορεσμένα). Σημαντική είναι η πρόσληψη βιταμίνης D και ασβεστίου για την υγεία των οστών, ενώ καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση του κόκκινου κρέατος που αυξάνει τα επίπεδα της χοληστερόλης και τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων ή καρδιαγγειακών νοσημάτων, που είναι ήδη ανεβασμένος λόγω της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Συνίσταται η παρακολούθηση από έναν ειδικό γιατρό που θα ενημερώσει το άτομο για όλα τα απαραίτητα και που θα παρακολουθεί στενά την πορεία της νόσου.

Leave a Reply