Τα τρόφιμα που ευνοούν την γυμναστική

/, Υγεία/Τα τρόφιμα που ευνοούν την γυμναστική

Τα τρόφιμα που ευνοούν την γυμναστική

Υπάρχουν διάφορες τροφές που εφοδιάζουν τον οργανισμό με όλες τις απαραίτητες ουσίες που χρειάζεται κατά την άθληση. Η σωματική άσκηση είναι άλλωστε απαραίτητο συστατικό αν κάποιος επιθυμεί να αποκτήσει ή να διατηρήσει μια καλή φόρμα και ένα υγιές και όμορφο κορμί. Το σωστό όμως φαγητό είναι ικανό να διευκολύνει και να επιταχύνει αυτή τη διαδικασία, δίνοντας γρήγορα και εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Με την κατάλληλη διατροφή το σώμα μας δέχεται όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά με σκοπό την σωστή εκπόνηση της σωματικής άσκησης και τη δημιουργία νέου μυικού ιστού.

Τα ακόλουθα τρόφιμα ενδείκνυνται για αυτή τη διαδικασία και υπόσχονται πιο άμεσα αποτελέσματα.

  • Νερό

Το νερό αποτελεί το πιο βασικό συστατικό της ζωής και τη υγεία. Είναι αναμφισβήτητα το πιο χρήσιμο και ωφέλιμο ποτό κατά την διάρκεια της σωματικής άσκησης αλλά και μετά από αυτή. Ένα εύκολο τρικ για να καταλάβει κάποιος αν έχει καταναλώσει τα απαραίτητα υγρά για να μην αφυδατωθεί, είναι να καταγράφει το βάρος του πριν και μετά από τη σωματική άσκηση. Για κάθε μισό κιλό που παρατηρεί να έχει χάσει μετά την άσκηση, πρέπει να καταναλώνει περίπου 2 ½ φλυτζάνια νερού.

  • Καφές

Πίνοντας λίγο καφέ περίπου μια ώρα πριν από τη σωματική άσκηση κατορθώνουμε να ενισχύσουμε την ενέργειά μας και να αυξήσουμε την αντοχή μας. Επίσης όπως έχει αποδειχθεί διευκολύνει την άσκηση την σχετική με πόνους, αφού όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της έρευνας, η λήψη καφεΐνης λίγο πριν τη σωματική άσκηση απαλύνει τους μυικούς πόνους.

  • Αμύγδαλα

Ίσως να ακούγεται παράδοξο, αλλά όσο πιο έντονη είναι η σωματική άσκηση, τόσο περισσότερες βλαβερές ελεύθερες ρίζες απελευθερώνονται από τον οργανισμό στο σώμα μας. Λαμβάνοντας λοιπόν τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, προστατεύουμε τον οργανισμό από την ανάπτυξη των ελευθέρων ριζών και ενισχύουμε την αντιοξειδωτική του ικανότητα.

  • Σταφίδες

Αντί μιας μπάρας ενέργειας προτιμήστε λίγες σταφίδες. Είναι πολύ πιο υγιεινές, πολύ πιο τονωτικές και υψηλής διατροφικής αξίας. Προσφέρουν στον οργανισμό υδατάνθρακες και κάλιο, ενώ παράλληλα προστατεύουν με φυσικό τρόπο από την αφυδάτωση διατηρώντας την ισορροπία των υγρών του οργανισμού. Προφυλάσσουν από μυικές κράμπες και τραυματισμούς και χαρίζουν άφθονη ενέργεια.

  • Πλιγούρι βρώμης

Στην περίπτωση που θέλουμε να βοηθήσουμε για την σωστή προετοιμασία των μυών ώστε να αντέξουν στην όποια σωματική άσκηση, οι υδατάνθρακες είναι το πιο ιδανικό είδος τροφής. Οι υδατάνθρακες εφοδιάζουν τον οργανισμό με γλυκόζη, που αποτελεί την σημαντικότερη πηγή ενέργειας του οργανισμού.

Όμως όλοι οι υδατάνθρακες δεν έχουν ούτε την ίδια δράση αλλά ούτε και την ίδια διατροφική αξία. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες (όπως είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης), οι οποίοι είναι και πιο δύσκολα διασπώμενοι από τον οργανισμό κατά την πέψη, κατορθώνουν μια πιο αργή αλλά σταθερή απελευθέρωση του σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να παρέχει στον οργανισμό την ενέργεια που απαιτείται για την σωματική δραστηριότητα επιβραδύνοντας παράλληλα την πέψη.

  • Στρείδια

Τα στρείδια είναι πλούσια σε σίδηρο και ευνοούν την κατασκευή αιμοσφαιρίνης που με τη σειρά της εφοδιάζει όλο το σώμα με οξυγόνο. Όταν γυμναζόμαστε και οι μύες δεν λαμβάνουν το οξυγόνο που χρειάζονται, τείνουν να αποβάλλουν γαλακτικό οξύ, που τελικά προκαλεί πρόωρη κόπωση.

  • Σολωμός

Ο σολωμός είναι ένα λιπαρό ψάρι, πλούσιο σε Ω-3 καλά λιπαρά και πρωτεΐνη. Έτσι, ο σολωμός, παρέχει στον οργανισμό όλα τα απαραίτητα δομικά συστατικά για τη δημιουργία νέου μυικού ιστού κατά την σωματική άσκηση.

  • Τζίντζερ

Το τζίντζερ ή πιπερόριζα όπως το γνωρίζουμε εδώ στην Ελλάδα, ανακουφίζει από τους μυικούς πόνους που προκαλούνται από την άσκηση. Παρουσιάζει έντονη αντιφλεγμονώδη δράση και μειώνει δραστικά την ακαμψία των αρθρώσεων και το πρήξιμο.

By | 2013-02-28T12:27:59+02:00 February 28th, 2013|Γυμναστική, Υγεία|0 Comments

Leave A Comment