Το ήξερες ότι σε παχαίνουν ; … Κι όμως …!!!

//Το ήξερες ότι σε παχαίνουν ; … Κι όμως …!!!

Το ήξερες ότι σε παχαίνουν ; … Κι όμως …!!!

Είναι όλες οι θερμίδες ίδιες ;;;

Φυσικά και όχι ! Κάθε τρόφιμο υπολογίζεται σε θερμιδική αξία, δηλαδή στην ποσότητα ενέργειας με την οποία τροφοδοτεί τον οργανισμό. Έτσι για παράδειγμα, εάν καταναλώνουμε μέσα σε μία ημέρα 1500 θερμίδες είναι σαν να πήγαμε στο «βενζινάδικο» και να γεμίσαμε τον οργανισμό μας με καύσιμα ισάξια των 1500 θερμίδων.

Ωστόσο, όλες οι τροφές δεν είναι ίδιες και φυσικά δεν έχουν ούτε τον ίδιο ρόλο αλλά ούτε και τις ίδιες επιπτώσεις στον οργανισμό. Έτσι θα μπορούσαμε να διαχωρίσουμε κάπως τα πράγματα και να πούμε πως υπάρχουν ωφέλιμες και μη τροφές, καθώς επίσης και ωφέλιμες και μη θερμίδες !!!

Όλοι βέβαια γνωρίζουμε πως οι πιο επιβλαβείς για τον οργανισμό και για την γραμμή μας τροφές είναι οι υδατάνθρακες και ιδιαίτερατα γλυκά. Είναι άλλοστε και τα πρώτα τα οποία αποκλείονται από τη διατροφή μας όταν επιθυμούμε να ελέγξουμε το βάρος μας και να χάσουμε κάποια περιττά κιλά.

Δεν παχαίνουν μόνο τα γλυκά …

Παρά λοιπόν την πεποίθηση πως τα γλυκά είναι εκείνα που μας παχαίνουν (πράγμα το οποία είναι πραγματικότητα σε ένα βαθμό), η αλήθεια διαφοροποιείται, παρουσιάζοντάς μας και φαγητά φαινομενικά υγιεινά που όμως η αλόγιστη κατανάλωσή τους έχει εξίσου καταστροφικά αποτελέσματα στη σιλουέττα μας.

Μερικά από τα τρόφιμα που μας ξεγελούν και αντί για καλό μπορεί να μας κάνουν και κακό είναι τα ακόλουθα :

  • Τα δημητριακά

Στα σημητριακά και μάλιστα αυτά τα ολικής άλεσης λέμε ΝΑΙ ! Ενισχύουν την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος και βοηθούν και στην απώλεια βάρους μακροπρόθεσμα. Ωστόσο τι συμβαίνει όταν τα δημητριακά αυτά περιέχουν και διάφορες γλυκαντικές ουσίες ;;; Χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε καταναλώνουμε ένα σωρό από περιττές θερμίδες που το μόνο που προσφέρουν είναι παχάκια γύρω από την κοιλίτσα μας !

  • Τα ζυμαρικά ολικής άλεσης

Μπορεί να μην προκαλούν την ίδια ζημιά με τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες (τα λευκά ζυμαρικά) αλλά δεν παύουν να είναι πολύ επιβλαβή για τον οργανισμό. Τα ζυμαρικά αυξάνουν στον οργανισμό την έκκριση ινσουλίνης όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα γλυκά. Και αποτελέσμα ;;;…το ίδιο ακριβώς !

  • Το γιαούρτι χωρίς λιπαρά

Πολλά από τα γιαούρτια του εμπορίου που είναι χωρίς λιπαρά περιέχουν ζάχαρη ή άλλες γλυκαντικές ουσίες  που σκοπό  τους έχουν να βελτιώσουν τη γεύση του προϊόντος. Εάν θέλετε να επιλέξετε γιαούρτι προτιμήστε το ελληνικό γιαούρτι που δεν περιέχει ορό γάλακτος και άρα είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα.

  • Τα αποξηραμένα φρούτα

Τα περισσότερα από τα αποξηραμένα φρούτα έχοντας αποβάλλει όλη τους την υγρασία και το νερό, έχουν συρρικνωθεί και απλά αποτελούν μικρές «μπουκιές ζάχαρης» που ούτε μας χορταίνουν ούτε και μας προσφέρουν τα πολλά ωφέλιμα αγαθά ενός φρέσκου φρούτου.

By | 2014-04-09T12:13:51+03:00 April 9th, 2014|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment