Τριχόπτωση : αντιμετώπισέ την και ξανακέρδισε την χαμένη σου αυτοπεποίθηση !!!

//Τριχόπτωση : αντιμετώπισέ την και ξανακέρδισε την χαμένη σου αυτοπεποίθηση !!!

Τριχόπτωση : αντιμετώπισέ την και ξανακέρδισε την χαμένη σου αυτοπεποίθηση !!!

Τα μαλλιά αποτελούσαν πάντοτε στοιχείο της ομορφιάς και της γοητείας τόσο στις γυναίκες όσο και στους άντρες. Γι΄αυτό και η τριχόπτωση, όταν γίνεται αντιληπτή προκαλεί μεγάλη ανησυχία στο άτομο. Η απώλεια 50-100 τριχών την ημέρα αποτελεί φυσιολογικό φαινόμενο για όλους μας. Όταν όμως αυτός ο αριθμός αυξηθεί αισθητά καλό θα ήταν να αναζητήσουμε τους λόγους και να τους αντιμετωπίσουμε επισκέπτοντας κάποιον δερματολόγο.

Πως θα καταλάβω αν η τριχόπτωση είναι παθολογική ;;;

Η ελαφρώς αυξημένη απ’ τα κανονικά τριχόπτωση κατά τους φθινοπωρινούς μήνες είναι φυσιολογική και ονομάζεται εποχική. Επίσης κατά την περίοδο 3-4 μηνών μετά τη γέννα στις γυναίκες το φαινόμενο αυτό είναι και πάλι αυξημένο λόγω του γεγονότος ότι στην διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν πέφτουν καθόλου τρίχες και έτσι στην συνέχεια παρατηρείται πτώση όλων αυτών που δεν είχαν φύγει το προηγούμενο διάστημα. Όταν όμως δεν συντελείται καμία απ’ τις παραπάνω αιτίες και παρατηρείται αραίωση στο τριχωτό του κεφαλιού σας, τότε σίγουρα πρόκειται για παθολογική τριχόπτωση.

Στις γυναίκες :

Παρατηρείται συνήθως μετά το πέρας των 50 ετών και οφείλεται πιθανώς σε έλλειψη φερριτίνης, σιδήρου ή φυλλικού οξέος. Σε ορισμένες περιπτώσεις αιτία μπορεί να αποτελέσει και η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς. Επίσης σε άλλες περιπτώσεις η αιτία μπορεί να συνδέεται με κάποιες ορμονικές διαταραχές οι οποίες μπορούν να εντοπιστούν για παράδειγμα με ανωμαλίες στην περίοδο.

( !!! ) : Οι γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν τις ‘’σφιχτές’’ αλογοουρές καθώς και την πολύ συχνή χρήση σεσουάρ καθώς είναι πιθανό να οδηγήσουν σε αλωπεκία – η οποία όμως μπορεί να ανατραπεί αν σταματήσουμε εγκαίρως τις κακές αυτές συνήθειες!

Στους άνδρες :

Είναι ιδιαιτέρως υψηλό το ποσοστό των ανδρών στους οποίους παρατηρείται ‘ανδρογενετική αλωπεκία’, όπως ονομάζεται, φτάνοντας ακόμα και το 75% και η οποία εμφανίζεται μέχρι τα 40 περίπου έτη ενώ η κύρια αιτία είναι η κληρονομικότητα.

Τι μπορώ να κάνω για να αποτρέψω την τριχόπτωση ;;;

Η ενδυνάμωση της τρίχας είναι δυνατόν να επιτευχθεί μέσω της διατροφής. Οι τροφές που μπορούν να το επιτύχουν είναι αυτές που περιέχουν σίδηρο (όπως κρέας, όσπρια κ.λ.π), φυλλικό οξύ (όπως τα πράσινα λαχανικά), βιταμίνη Ε (όπως το ελαιόλαδο), βιταμίνη Α (όπως τα γαλακτοκομικά) και βιταμίνη C (όπως οι πιπεριές).

Μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης. Αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει επίσης : λιπαρά ψάρια (όπως τόνος και σολομός) τα οποία περιέχουν πολλά ω-3 λιπαρά καθώς και σίδηρο, πρωτεΐνη και βιταμίνη Β12. Στην κατηγορία των καλών λιπαρών ανήκουν και οι ξηροί καρποί όπως είναι τα αμύγδαλα, τα καρύδια, οι σπόροι κ.α.

Άλλες τροφές που ενισχύουν την ποιότητα και το χρώμα της τρίχας είναι : οι μπανάνες, το σπανάκι, οι πατάτες, τα δημητριακά, το αυγό, το συκώτι, τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα.

Σε περιόδους που παραλείπεται η κατανάλωση κάποιας συγκεκριμένης κατηγορίας τροφίμων είναι φυσικό να υπάρχει έλλειψη κάποιων βιταμινών και θρεπτικών συστατικών. Η έλλειψη αυτή μπορεί να καλυφθεί με την λήψη κάποιου συμπληρώματος ή πολυβιταμίνης. 

Υπάρχει πιο δραστική λύση στο φαινόμενο της τριχόπτωσης ;;;

Φυσικά, και είναι η μεταμόσχευση μαλλιών. Πρόκειται για μία απλή επέμβαση διάρκειας 3-5 ωρών και πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία. Με την συγκεκριμένη μέθοδο συντελείται μεταφορά ‘’υγειών’’ τριχοθηλακίων στις περιοχές όπου έχει εμφανιστεί το πρόβλημα της αραίωσης και τα ολοκληρωμένα αποτελέσματα εντοπίζονται σε διάστημα 8 περίπου μηνών. Το κόστος μπορεί να κυμανθεί από 1500€ έως και 4500€ αναλόγως με το πού θα απευθυνθείτε αλλά και την απαιτούμενη διαδικασία λήψης των μοσχευμάτων.

( !!! ) : Στην απώλεια μαλλιών καθοριστική μπορεί να είναι η λήψη ορισμένων φαρμάκων (όπως αντικαταθλιπτικών ή αντιυπερτασικών) καθώς και το έντονο στρες ή ο υψηλός πυρετός για μεγάλο χρονικό διάστημα !!!

Πόσες μέθοδοι υπάρχουν για την μεταμόσχευση μαλλιών;

Οι τεχνικές στη μεταμόσχευση μαλλιών εξελίσσονται χρόνο με το χρόνο όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση στην ιατρική. Οι παλιές μέθοδοι που μπορεί να ήταν ημιαποτελεσματικές, χρονοβόρες, επίπονες ή ημιμόνιμες λύσεις, έχουν πλέον αντικατασταθεί με νέες, σύγχρονες τεχνικές που υπόσχονται μόνιμα και πιο φυσικά αποτελέσματα. Εξαρτάται από το γιατρό που θα επιλέξετε εαν χρησιμοποιεί τις παλιές μεθόδους ή εαν έχει εξειδικευτεί στις καινούριες. Γι΄αυτό πρέπει να γίνει καλή μελέτη πριν καταλήξετε στον γιατρό που θα αναλάβει την περίπτωσή σας.

  • Η πιο παλιά μέθοδος (Strip)είναι αυτή που λάμβαναν μια λωρίδα μοσχεύματος πίσω από το κεφάλι και το τοποθετούσαν στο μπροστινό τμήμα όμως σε αυτή τη περίπτωση η μεταμόσχευση ήταν εμφανής σε κοντοκουρεμένα μαλλιά καθώς υπήρχε μια ουλή στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Επίσης το αποτέλεσμα δεν ήταν τόσο πλούσιο και φυσικό.
  • Μια άλλη τεχνική λίγο πιο σύχρονη ονομάζεται τρίχα-τρίχα και γίνεται μεταμόσχευση μιας-μιας τρίχας ξεχωριστά. Τα αποτελέσματα είναι καλύτερα και δεν μένουν σημάδια όμως απαιτείται πολύς χρόνος και κόπος γι΄αυτό πολλοί γιατροί δεν την προτιμούν.
  • Την πιο σύγχρονη μέθοδο στη μεταμόσχευση μαλλιών αποτελεί η Power Fue, μια τεχνική που επιτρέπει τη μεταμόσχευση πολύ περισσότερων τριχών σε μικρότερο χρονικό διάστημα από τις άλλες μεθόδους. Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα και εντελώς φυσικά.

Τί διαφορά υπάρχει μεταξύ τριχόπτωσης και αλωπεκίας;

Η τριχόπτωση αφορά σε όλο το σώμα και το κεφάλι. Μπορεί να συμβεί και στα δύο φύλα και μπορεί να προκληθεί είτε από τη λήψη κάποιων φαρμάκων, είτε από ορμονικά προβλήματα, από κληρονομικότητα, είτε και από κάποια πάθηση. Με την αλωπεκία, εννοούμε την τριχόπτωση που παρατηρείται μόνο στο κεφάλι και προκαλεί τη λεγόμενη “φαλάκρα”.

Τα είδη της αλωπεκίας είναι :

  • η διάχυτη (η οποία μπορεί να διαρκέσει περίπου 6 μήνες και προκαλείται μετά από εγκυμοσύνη, από κάποια φάρμακα όπως του θυρεοειδή, τα αντισυλληπτικά, θεραπείες για τον καρκίνο κ.α)
  • η γυροειδής (συνήθως είναι κληρονομική και ξεκινάει ξαφνικά. Δημιουργούνται διάσπαρτα τμήματα στο κεφάλι χωρίς τρίχες -σαν μπαλώματα- και αυτό σιγά σιγά μπορεί να εξαπλωθεί και να οδηγησει σε ολική απώλεια, όπου επηρεάζει ακόμα και τα φρύδια και τα βλέφαρα του ασθενή εξαφανίζοντάς τα. Αυτή είναι η ολική αλωπεκία που όμως ευτυχώς επιστρέφει μετά από κάποια χρόνια.
  • η ανδρογενετική : η κλασική “φαλάκρα”. Εμφανίζεται και στα δυο φύλα αλλά συχνότερα στους άντρες και είναι κληρονομικής φύσεως. Ξεκινάει από την εφηβεία και έχει σταδιακή απώλεια. Στις γυναίκες ενφανίζεται συνήθως μετά την εμμηνόπαυση και η αραίωση ενφανίζεται κυρίως στην κορυφή του κεφαλιού.
  • η ακούσια : είναι η φυσιολογική φθορά και πτώση των μαλλιών που συμβαίνει σταδιακά καθώς περνούν τα χρόνια.
  • η ουλωτική : προκαλείται από κάποιες δερματοπάθειες ή εγκαύματα και τραυματισμούς. Στα σημεία που παρατηρείται υπάρχει μόνιμη απώλεια γιατί ο ιστός έχει νεκρώσει και δεν δύναται η ανάπτυξη νέων τριχών.

Πώς αντιμετωπίζεται η τριχόπτωση;

Για να αντιμετωπιστεί κάποιο πρόβλημα, όπως στην προκείμενη φάση η τριχόπτωση, πρέπει πρώτα να γίνει μια σωστή διάγνωση ώστε να ξέρουμε τί είδους αλωπεκία έχουμε και από τί έχει προέλθει. Αυτή την εξέταση και διάγνωση θα την κάνει μόνο ο δερματολόγος, ο οποίος θα χρησιμοποιήσει κάποια από τις παρακάτω μεθόδους αναλόγως την περίπτωση :

α) Τριχοριζόγραμμα

β) βιοψία από κάποιο σημείο στο δέρμα

γ) εξέταση της τρίχας στο μικροσκόπιο

δ) ενέσεις κορτιζόνης

ε) χορήγηση κορτικοστεροειδών

ζ) κρέμα ανθραλίνης

η) διάλυμα μινοξιδίλης

Υπάρχουν φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης της τριχόπτωσης;

Οι θεραπείες που μπορούν να γίνουν στο σπίτι με φυσικά προϊόντα είναι λύσεις όταν η τριχόπτωση δεν προέρχεται από κάποια ασθένεια. Εκεί τη μόνη λύση θα τη δώσει ο κατάλληλος γιατρός. Σίγουρα όμως δε χάνετε τίποτα να δοκιμάσετε τους πιο φυσικούς και οικονομικούς τρόπους, που σίγουρα δε θα σας προκαλέσουν παρενέργειες και είναι οι εξής :

α) το ελαιόλαδο : Το ελαιόλαδο επειδή περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά και ω-3 λιπαρά οξέα βοηθά στην συνολική υγεία καθώς και στην υγεία της τρίχας. Βοηθά στην ξηρότητα του κεφαλιού αλλά και στην πυκνότητα της τρίχας. Μπορείτε να κάνετε ένα ελαφρύ μασάζ στην περιοχή του κεφαλιού και να αφήσετε όλο το βράδυ φορώντας ένα σκουφάκι. Το πρωί ξεβγάλτε με λουστείτε με ένα ήπιο σαμπουάν.

β) το καστορέλαιο : Το καστορέλαιο φημίζεται επίσης για τις πολύ θετικές του επιδράσεις στην υγεία της τρίχας. Μια επάλειψη σε όλο το τριχωτό της κεφαλής και  αναμονή 30 λεπτών πριν το ξέβγαλμα θα ενισχύσουν την προσπάθειά σας για διακοπή της τριχόπτωσης. Η βιταμίνη Ε που περιέχει παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των μαλλιών καθώς και τα λιπαρά οξέα.

γ) αμυγδαλέλαιο: Το αμυγδαλέλαιο αποτελεί  ένα πολύ σημαντικό συστατικό για την φροντίδα των μαλλιών. Περιέχει μαγνήσιο και βοηθά πολύ στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης και της υγιούς ανάπτυξης της τρίχας.

fitika-elaia-gia-trixoptosi

Όλα αυτά τα έλαια χρησιμοποιούνταν από αρχαιοτάτων χρόνων και αποτελούν πάντα σημαντικά μυστικά ομορφιάς της γυναίκας.

Εαν είστε αλλεργικοί να είστε προσεκτικοί σε ότι χρησιμοποιείται στο τριχωτό της κεφαλής σας. Ίσως καποια συστατικά να σας προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση.

By | 2021-12-21T22:38:27+02:00 December 15th, 2021|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment