Τριχόπτωση : αντιμετώπισέ την και ξανακέρδισε την χαμένη σου αυτοπεποίθηση !!!

Η απώλεια 50-100 τριχών την ημέρα αποτελεί φυσιολογικό φαινόμενο για όλους μας. Όταν όμως αυτός ο αριθμός αυξηθεί αισθητά καλό θα ήταν να αναζητήσουμε τους λόγους και να τους αντιμετωπίσουμε …

Πως θα καταλάβω αν η τριχόπτωση είναι παθολογική ;;; Η ελαφρώς αυξημένη απ’ τα κανονικά τριχόπτωση κατά τους φθινοπωρινούς μήνες είναι φυσιολογική και ονομάζεται εποχική. Επίσης κατά την περίοδο 3-4 μηνών μετά τη γέννα στις γυναίκες το φαινόμενο αυτό είναι και πάλι αυξημένο λόγω του γεγονότος ότι στην διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν πέφτουν καθόλου τρίχες και έτσι στην συνέχεια παρατηρείται πτώση όλων αυτών που δεν είχαν φύγει το προηγούμενο διάστημα. Όταν όμως δεν συντελείται καμία απ’ τις παραπάνω αιτίες και παρατηρείται αραίωση στο τριχωτό του κεφαλιού σας, τότε σίγουρα πρόκειται για παθολογική τριχόπτωση.

Στις γυναίκες :

Παρατηρείται συνήθως μετά το πέρας των 50 ετών και οφείλεται πιθανώς σε έλλειψη φερριτίνης, σιδήρου ή φυλλικού οξέος. Σε ορισμένες περιπτώσεις αιτία μπορεί να αποτελέσει και η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς. Επίσης σε άλλες περιπτώσεις η αιτία μπορεί να συνδέεται με κάποιες ορμονικές διαταραχές οι οποίες μπορούν να εντοπιστούν για παράδειγμα με ανωμαλίες στην περίοδο.

( !!! ) : Οι γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν τις ‘’σφιχτές’’ αλογοουρές καθώς και την πολύ συχνή χρήση σεσουάρ καθώς είναι πιθανό να οδηγήσουν σε αλωπεκία – η οποία όμως μπορεί να ανατραπεί αν σταματήσουμε εγκαίρως τις κακές αυτές συνήθειες!

Στους άνδρες :

Είναι ιδιαιτέρως υψηλό το ποσοστό των ανδρών στους οποίους παρατηρείται ‘ανδρογενετική αλωπεκία’, όπως ονομάζεται, φτάνοντας ακόμα και το 75% και η οποία εμφανίζεται μέχρι τα 40 περίπου έτη ενώ η κύρια αιτία είναι η κληρονομικότητα.

Τι μπορώ να κάνω για να αποτρέψω την τριχόπτωση ;;;

Η ενδυνάμωση της τρίχας είναι δυνατόν να επιτευχθεί μέσω της διατροφής. Οι τροφές που μπορούν να το επιτύχουν είναι αυτές που περιέχουν σίδηρο (όπως κρέας, φακές κ. λ. π), φυλλικό οξύ (όπως τα πράσινα λαχανικά), βιταμίνη Ε (όπως το ελαιόλαδο), βιταμίνη Α (όπως τα γαλακτοκομικά) και βιταμίνη C (όπως οι πιπεριές).

Υπάρχει πιο δραστική λύση στο φαινόμενο της τριχόπτωσης ;;;

Φυσικά, και είναι η μεταμόσχευση μαλλιών. Πρόκειται για μία απλή επέμβαση διάρκειας 3-5 ωρών και πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία. Με την συγκεκριμένη μέθοδο συντελείται μεταφορά ‘’υγειών’’ τριχοθηλακίων στις περιοχές όπου έχει εμφανιστεί το πρόβλημα της αραίωσης και τα ολοκληρωμένα αποτελέσματα εντοπίζονται σε διάστημα 8 περίπου μηνών. Το κόστος μπορεί να κυμανθεί από 1500€ έως και 4500€ αναλόγως με το πού θα απευθυνθείτε αλλά και την απαιτούμενη διαδικασία λήψης των μοσχευμάτων.

( !!! ) : Στην απώλεια μαλλιών καθοριστική μπορεί να είναι η λήψη ορισμένων φαρμάκων (όπως αντικαταθλιπτικών ή αντιυπερτασικών) καθώς και το έντονο στρες ή ο υψηλός πυρετός για μεγάλο χρονικό διάστημα !!!

Leave a Reply