Φακοί επαφής και καλοκαίρι … τι πρέπει να προσέξεις !!!

//Φακοί επαφής και καλοκαίρι … τι πρέπει να προσέξεις !!!

Φακοί επαφής και καλοκαίρι … τι πρέπει να προσέξεις !!!

Την καλοκαιρινή περίοδο η επαφή μας με την θάλασσα, η παραμονή μας πιθανώς σε κάποιο κάμπινγκ και διάφορες άλλες ‘καλοκαιρινές συνθήκες’ μας παρασύρουν συχνά να αμελούμε τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής στις οποίες πρέπει να διατηρούμε τους φακούς επαφής μας. Διάβασε παρακάτω τι θα πρέπει να προσέξεις ώστε να αποφύγεις βακτηριακές λοιμώξεις που παραμονεύουν και να μην έχεις προβλήματα με τα μάτια σου!

Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές :

  • Διατήρησε τους φακούς καθώς και την θήκη τους καθαρή

Φρόντισε να ξεπλένεις την θήκη σου μετά από κάθε χρήση με το ειδικό υγρό και στην συνέχεια ακούμπησέ την σε απορροφητικό χαρτί για να στεγνώσει. Μην αμελείς επίσης να την αντικαθιστάς με καινούρια μετά το πέρας ενός μήνα καθώς το αντίθετο μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση των φακών σου.

  • Πλένε συχνά τα χέρια σου

Μην προβαίνεις ποτέ σε εφαρμογή των φακών επαφής στα μάτια σου αν προηγουμένως δεν έχεις πλύνει καλά τα χέρια σου. Προσπάθησε επίσης αμέσως μετά να τα στεγνώνεις με απορροφητικό χαρτί.

( !!! ) : ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ στις μολύνσεις τις οποίες μπορούν να υποστούν τα μάτια σας προερχόμενες απ’ τους φακούς. Χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση από γιατρό καθώς ακόμα και μία μικρή καθυστέρηση είναι δυνατόν να επιφέρει ακόμα και απώλεια όρασης !!!

  • Μην χρησιμοποιείς ποτέ νερό βρύσης αντί για το υγρό καθαρισμού

Το απλό νερό δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει το ειδικό υγρό καθαρισμού. Αν χρησιμοποιηθεί αντίστοιχα είναι πιθανό να προκαλέσει μικροβιακή κερατίτιδα, μια ιδιαιτέρως σοβαρή λοίμωξη των ματιών με πολύ δυσάρεστα συμπτώματα! Φρόντισε λοιπόν να αποθηκεύεις πάντα τους φακούς σου με το κατάλληλο υγρό (ούτε καν με κάποιο φυσιολογικό ορό) και φυσικά να τους καθαρίζεις με αυτό.

  • Μην ξεχνάς να αφαιρείς τους φακούς επαφής πριν τον ύπνο σου

Οι φακοί αν δεν αφαιρεθούν κατά την διάρκεια του ύπνου στεγνώνουν με αποτέλεσμα όταν ξυπνήσεις να αισθανθείς μεγάλη ενόχληση στα μάτια και πιθανώς να δυσκολευτείς να εντοπίσεις κάποιον απ’ αυτούς αφού μπορεί να έχουν μετακινηθεί στο πάνω μέρος του βλεφάρου.

  • Απόφυγε να φοράς τους φακούς καθώς κολυμπάς στην θάλασσα

Προτίμησε καλύτερα να έχεις μαζί σου τα γυαλιά οράσεως. Αν πάλι αυτό κριθεί για κάποιους λόγους ανέφικτο, φρόντισε να αποφύγεις τις βουτιές (ακόμα κι αν κλείνεις τα μάτια σου). Σε άλλη περίπτωση θα πρέπει με την έξοδό σου απ’ την θάλασσα να ξεπλύνεις τους φακούς σου με το ειδικό υγρό και να τους επανατοποθετήσεις.

( !!! ) : Αν παρουσιαστεί στα μάτια σου πόνος, τσούξιμο ή ερυθρότητα αφαίρεσε αμέσως τους φακούς επαφής και διάκοψε την χρήση τους μέχρι να επισκεφθείς τον οφθαλμίατρό σου!

By | 2014-08-09T13:56:51+03:00 August 9th, 2014|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment