Φρούτα και λαχανικά ΠΑΝΤΑ ΦΡΕΣΚΑ !!!

//Φρούτα και λαχανικά ΠΑΝΤΑ ΦΡΕΣΚΑ !!!

Φρούτα και λαχανικά ΠΑΝΤΑ ΦΡΕΣΚΑ !!!

Η διατροφική αξία των φρούτων και των λαχανικών αλλά και η σπουδαιότητα της ύπαρξής τους στη διατροφή μας είναι εξαιρετικά μεγάλη και γνωστή πλέον σε όλους. Το μεγαλύτερο μέρος των γευμάτων μας θα πρέπει να απαρτίζεται από φρούτα και λαχανικά και η κατανάλωσή τους θα πρέπει να είναι σε καθημερινή βάση.

Ωστόσο τόσο τα φρούτα όσο και τα λαχανικά είναι τρόφιμα ευπαθή, που χαλάνε γρήγορα αν δεν ξέρουμε τον σωστό τρόπο συντήρησής τους. Πολλές φορές καταλήγουμε να πετάμε ένα σωρό από μουχλιασμένα φρούτα και λαχανικά, ακριβώς επειδή δεν τα φυλάξαμε με τον σωστό τρόπο ώστε να συντηρηθούν περισσότερο.

Οι καιροί όμως είναι ιδιαίτερα δύσκολοι και η οικονομική κατάσταση δεν επιτρέπει πλέον τέτοιου είδους σπατάλες σε κανέναν. Ο τρόπος για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ανούσια και εντελώς περιττά έξοδα, είναι να μάθουμε να συντηρούμε σωστά τα τρόφιμά μας ώστε να μη χρειάζεται πλέον να τα πετάμε.

ΠΡΟΣΟΧΗ :

Κάθε φρούτο και κάθε λαχανικό είναι εντελώς διαφορετικό και χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση και διαφορετική φύλαξη από τα υπόλοιπα.

Μερικά από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε είναι να βάζουμε πολλά μαζί φρούτα και λαχανικά που όμως μπορεί να χρειάζονται το χώρο τους, ή επίσης να βάζουμε στο ψυγείο άλλα που όμως για να μη χαλάσουν θα έπρεπε να παραμείνουν εκτός ψυγείου.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της αποθήκευσης και συντήρησης των μήλων. Πολλοί είναι εκείνοι που προσπαθώντας να διατηρήσουν τα μήλα τους φρέσκα τα αποθηκεύουν στο ψυγείο. Αυτό όμως είναι ένα μεγάλο λάθος ! Όσοι το έχετε δοκιμάσει θα έχετε παρατηρήσει πως τα μήλα που έχουν αποθηκευθεί στο ψυγείο χάνουν τη φρεσκάδα και την τραγανή υφή τους και μαλακώνουν.

Η σωστή συντήρηση των μήλων γίνεται εκτός ψυγείου σε κάποιο χώρο που δεν έρχεται σε άμεση επαφή με τις ακτίνες του ήλιου, σε ένα μέρος σκιερό δηλαδή επάνω στον πάγκο της κουζίνας μέσα σε ένα μπολ που θα παραμείνει ακάλυπτο.

Πώς γίνεται η σωστή αποθήκευση των τροφίμων στο ψυγείο

  • Βάζετε τα τρόφιμα σεπλαστικές σακκούλες που όμως θα είναι διάτρητες, αλλιώς κινδυνεύουν να μουχλιάσουν γρήγορα. (με ένα μαχαιράκι μπορείτε εύκολα να ανοίξετε μικρές τρυπούλες επάνω στις πλαστικές σακκούλες που θα αποθηκεύσετε τα τρόφιμά σας)
  • Εάν θέλετε να αποθηκεύσετε βότανα η διαδικασία είναι εντελώς διαφορετική. Κόψτε τις άκρες και τοποθετήστε τα σε ένα ποτήρι με νερό σαν να είναι ανθοδέσμη. Στη συνέχεια με μια πλαστική σακκούλα καλύψτε το επάνω μέρος των βοτάνων.
  • Η φύλαξη των φρούτων και των λαχανικών μέσα στο ψυγείο πρέπει να γίνεται σε διαφορετικά συρτάρια. Η αποθήκευσή τους στο ίδιο συρτάρι μπορεί να τους προκαλέσει αλλοίωση.

Τρόφιμα που πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο σε πλαστική σακκούλα χωρίς να έχουν πλυθεί

  • Καρότα
  • Μπρόκολα
  • Καλαμπόκι

Τρόφιμα που πρέπει να αποθηκεύονται σε ένα συρτάρι του ψυγείου μόνα τους και χωρίς να έχουν πλυθεί

  • Μούρα (όλα τα είδη τους)
  • Φράουλες

Τρόφιμα που πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο σε χάρτινη σακκούλα

  • Κολοκυθάκια
  • Βότανα και μυρωδικά
  • Σταφύλια
  • Σέλερι
  • Λαχανάκια Βρυξελλών
  • Σπαράγγια
  • Μανιτάρια
  • Βερίκοκα
  • Δαμάσκηνα
  • Μαρούλια
  • Όλα τα φυλλώδη λαχανικά
  • Σπανάκι
  • Πράσινα φασολάκια
  • Λάχανο

Τρόφιμα που πρέπει να αποθηκεύονται εκτός ψυγείου επάνω στον πάγκο της κουζίνας (ούτε κρύο ούτε ζέστη)

  • Μπανάνες
  • Ντομάτες
  • Λεμόνια
  • Πορτοκάλια
  • Grapefruits
  • Ginger
  • Papaya
  • Μήλα
  • Μελιτζάνες
  • Αγγούρια
  • Βασιλικός
  • Ανανάς
  • Καρπούζι
  • Ρόδια
  • Mango
  • Πιπεριές

Τρόφιμα που πρέπει να αποθηκεύονται σε ξηρό και δροσερό μέρος

  • Πατάτες
  • Κρεμμύδια
  • Κολοκύθες
  • Γλυκοπατάτες
By | 2013-10-18T11:23:36+03:00 October 18th, 2013|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment