Χάσε βάρος με τη διατροφική πυραμίδα

//Χάσε βάρος με τη διατροφική πυραμίδα

Χάσε βάρος με τη διατροφική πυραμίδα

Βασικός παράγοντας πριν ξεκινήσουμε την οποιαδήποτε προσπάθεια να χάσουμε βάρος είναι να μάθουμε τις ανάγκες του οργανισμού μας και να κατανοήσουμε τον τρόπο λειτουργίας του. Εν συνεχεία, πρέπει να μάθουμε να διαχωρίζουμε τα είδη των τροφών, και την χρησιμότητα του καθενός από αυτά. Κάθε διατροφική ομάδα παρουσιάζει διαφορετικά οφέλη για τον οργανισμό και χρησιμοποιείται ανάλογα με αυτά.

Κάθε διατροφική ομάδα είναι χρήσιμη για τον οργανισμό για διαφορετικούς λόγους. Η κατανομή των γευμάτων γίνεται ανάλογα με τις ιδιότητες της κάθε διατροφικής ομάδας, με τις ανάγκες του οργανισμού την κάθε ώρα της ημέρας και τέλος με την θερμιδική αξία της κάθε ομάδας.

Πίνακας διατροφικών ομάδων

Ο ακόλουθος πίνακας παρουσιάζει τις διάφορες διατροφικές ομάδες, την συχνότητά τους στο ημερήσιο διατροφικό πλάνο ανάλογα με την θερμιδική τους αξία και με την δίαιτα που ακολουθεί ο καθένας.

Οι ποσότητες των τροφών αναγράφονται σε μερίδες ανά ημέρα.

Διατροφικές Ομάδες Δίαιτα 1200 θερμίδων Δίαιτα 1500 θερμίδων Δίαιτα 1800 θερμίδων
Ψωμί, παξιμάδια, φρυγανιές κλπ. 5 6 8
Φρούτα εποχής 2 3 4
Λαχανικά 3 3 5
Γαλακτοκομικά 2 2 2
Κρέας 5 ουγκιές 6 ουγκιές 7 ουγκιές
Λιπαρά Να αποφεύγονται Να αποφεύγονται Να αποφεύγονται

Διατροφική πυραμίδα και απώλεια βάρους

Όλοι γνωρίζουμε τη βασική διατροφική πυραμίδα. Όταν όμως σκοπός μας είναι η απώλεια βάρους, φροντίζουμε να διατηρήσουμε μεν τις αναλογίες των διατροφικών ομάδων στα ημερήσια γεύματά μας, μειώνοντας όμως τις ποσότητες αυτώνκαι περιορίζοντας με αυτό τον τρόπο τις θερμίδες που λαμβάνουμε κάθε ημέρα.

Σημαντικό στοιχείο για την απώλεια βάρους είναι να κατανοήσουμε πως ανάλογα με το όριο που έχουμε θέσει (π.χ. δίαιτα των 1200 θερμίδων) δε θα πρέπει να σπαταλάμε τις θερμίδες που μπορούμε να καταναλώσουμε σε λιπαρές τροφές χωρίς καμία διατροφική αξία. Θα πρέπει οι τροφές που επιλέγουμε να είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά ώστε να μπορούν να διατηρήσουν υγιή τον οργανισμό παρά την μείωση των θερμίδων.

  • Στη βάση της διατροφικής πυραμίδας βρίσκονται οι υδατάνθρακες (ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά, ρύζι), που καταλαμβάνουν 5 με 8 περίπου μερίδες ημερησίως.
  • Στο αμέσως επόμενο σκαλί, επάνω από τους υδατάνθρακες, έρχονται τα φρούτα και τα λαχανικά που μοιράζονται αυτό το σκαλοπάτι. Τα φρούτα καταλαμβάνουν 2 με 4 μερίδες την ημέρα ενώ τα λαχανικά 3 με 5 περίπου.
  • Ύστερα, στο πιο πάνω σκαλοπάτι ακολουθούν τα γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι, τυρί) και οι πρωτεΐνες (που είναι βασικά τα κρεατικά, τα ψάρια, τα αυγά και οι ξηροί καρποί) που επίσης το μοιράζονται. Τα μεν γαλακτοκομικά καταλαμβάνουν 2 μερίδες ημερησίως ενώ οι πρωτεΐνες 5 με 7 ουγκιές.
  • Στην κορυφή βέβαια της πυραμίδας βρίσκονται όλα τα λιπαρά τρόφιμα (λίπη, έλαια, γλυκά) που πρέπει να αποφεύγονται ή έστω να καταλαμβάνουν πολύ μικρό μέρος της καθημερινής μας διατροφής.

Συμβουλή :

Περιορίζοντας πολύ το ημερήσιο όριο πρόσληψης θερμίδων, πολλές φορές ο οργανισμός δεν λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την καλή λειτουργία του.

Για τον σκοπό αυτό υπάρχουν ειδικά προϊόντα (συμπληρώματα διατροφής) που ευνοούν τη διαδικασία του αδυνατίσματος, ενώ παράλληλα φροντίζουν να παρέχουν στο χρήστη όλα τα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες που έχει ανάγκη.

 

 

By | 2013-04-30T12:11:04+03:00 April 30th, 2013|Αδυνάτισμα|0 Comments

Leave A Comment