Όζον: Μπορεί τελικά να ωφελήσει την υγεία μας…;;;!!!

Το όζον είναι γνωστό ότι λειτουργεί προστατευτικά απέναντι μας και ενάντια στις υπεριώδεις ηλιακές ακτίνες και τις βλαβερές επιδράσεις τους. Χρησιμοποιείται επίσης στον καθαρισμό πισινών για την απολύμανσή τους όπως και στο νερό που πίνουμε. Εκτός όλων αυτών όμως τα τελευταία χρόνια η χρήση του έχει επεκταθεί και στην ιατρική με την λεγόμενη ‘’οζονοθεραπεία’’…

  • Τι ακριβώς είναι η οζονοθεραπεία;

Πρόκειται για μία θεραπεία η οποία πραγματοποιείται με την εισαγωγή όζοντος μαζί με οξυγόνο στον οργανισμό. Στόχος της είναι να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα ενώ οι πρώτες εφαρμογές της φαίνεται να πραγματοποιήθηκαν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και σε τραυματισμένα μέλη ασθενών. Τα αποτελέσματα αποδείχθηκαν ιδιαιτέρως ικανοποιητικά, πράγμα το οποίο οδήγησε στην εξέλιξη της μεθόδου με τα χρόνια.
  • Πώς πραγματοποιείται η οζονοθεραπεία;

Η εφαρμογή της γίνεται με δύο τρόπους:
  1. Mε ενέσεις που περιέχουν όζον μαζί με οξυγόνο στα πάσχοντα μέρη του σώματος και οι οποίες πραγματοποιούνται σε ιατρείο ή σε κάποιες περιπτώσεις (περισσότερο απαιτητικές) σε νοσοκομείο.
  2. Με αυτομετάγγιση, κατά την οποία αφού ληφθεί το αίμα του ατόμου και του χορηγηθεί όζον μέσω ειδικού μηχανήματος, στην συνέχεια επαναχορηγείται στον ασθενή.
( !!!) : Είναι σημαντικό πριν την εφαρμογή της οζονοθεραπείας να προβείτε σε έναν αριθμό εξετάσεων, τις οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα απαιτήσει και ο γιατρός σας!!!
  • Σε ποιες παθήσεις ωφελεί το όζον;

Έχει παρατηρηθεί ότι ιδιαιτέρως ευεργετικές είναι οι ιδιότητές του σε περιπτώσεις ρευματολογικών και ορθοπεδικών παθήσεων όπως για παράδειγμα στην οστεοαρθρίτιδα, την αυχεναλγία, την οσφυαλγία κ.α. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα η οζονοθεραπεία έχει αποτρέψει χειρουργικές επεμβάσεις. Επίσης δρα ευεργετικά και στους πονοκεφάλους αλλά και σε φλεβικά προβλήματα και παθήσεις του ανοσοποιητικού (τα λεγόμενα αυτοάνοσα νοσήματα). ( !!! ) : Ένας κύκλος οζονοθεραπείας περιλαμβάνει περίπου 10 συνεδρίες καθεμιά απ’ τις οποίες διαρκεί 30΄ ενώ η συχνότητα τους είναι έως 2 την εβδομάδα. Το κόστος τους κυμαίνεται από 80€ έως 120€.
  • Κατά πόσο είναι εγγυημένα τα αποτελέσματα της οζονοθεραπείας;

Σύμφωνα με γιατρούς που την εφαρμόζουν διεθνώς- σε Αυστρία, Γερμανία, Κίνα, Ιταλία, Κούβα, Η.Π.Α κ. α- η αποτελεσματικότητά της κινείται απ’ το 68 έως το 86% ενώ πρόσφατη έρευνα Πανεπιστημίου σε ασθενείς με χρόνια προβλήματα στους σπονδύλους έδειξε μείωση της δυσκαμψίας και του πόνου της σπονδυλικής τους στήλης, συσχετίζοντας μάλιστα τα αποτελέσματα της εν λόγω θεραπείας με αυτά χειρουργικής επέμβασης! ( !!! ) : Το όζον έχει αποδειχθεί πολύ βοηθητικό στην προσπάθεια αποκατάστασης διαφόρων προβλημάτων του οργανισμού, επιτυγχάνοντας πολλές φορές και την πλήρη ίαση ορισμένων παθήσεων. Είναι χρήσιμο όμως να προσθέσουμε ότι ο ύπνος αποτελεί απαραίτητο ‘’σύμμαχο’’ της συγκεκριμένης θεραπείας αφού λειτουργεί κι εκείνος με την σειρά του αφυπνιστικά στους επανορθωτικούς μηχανισμούς!!!

Leave a Reply