Όζον: Μπορεί τελικά να ωφελήσει την υγεία μας…;;;!!!

//Όζον: Μπορεί τελικά να ωφελήσει την υγεία μας…;;;!!!

Όζον: Μπορεί τελικά να ωφελήσει την υγεία μας…;;;!!!

Το όζον είναι γνωστό ότι λειτουργεί προστατευτικά απέναντι μας και ενάντια στις υπεριώδεις ηλιακές ακτίνες και τις βλαβερές επιδράσεις τους. Χρησιμοποιείται επίσης στον καθαρισμό πισινών για την απολύμανσή τους όπως και στο νερό που πίνουμε. Εκτός όλων αυτών όμως τα τελευταία χρόνια η χρήση του έχει επεκταθεί και στην ιατρική με την λεγόμενη ‘’οζονοθεραπεία’’…

Τι ακριβώς είναι η οζονοθεραπεία;

Πρόκειται για μία θεραπεία η οποία πραγματοποιείται με την εισαγωγή όζοντος μαζί με οξυγόνο στον οργανισμό. Στόχος της είναι να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα ενώ οι πρώτες εφαρμογές της φαίνεται να πραγματοποιήθηκαν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και σε τραυματισμένα μέλη ασθενών. Τα αποτελέσματα αποδείχθηκαν ιδιαιτέρως ικανοποιητικά, πράγμα το οποίο οδήγησε στην εξέλιξη της μεθόδου με τα χρόνια.

Πώς πραγματοποιείται η οζονοθεραπεία;

Η εφαρμογή της γίνεται με δύο τρόπους:

  1. Mε ενέσεις που περιέχουν όζον μαζί με οξυγόνο στα πάσχοντα μέρη του σώματος και οι οποίες πραγματοποιούνται σε ιατρείο ή σε κάποιες περιπτώσεις (περισσότερο απαιτητικές) σε νοσοκομείο.
  2. Με αυτομετάγγιση, κατά την οποία αφού ληφθεί το αίμα του ατόμου και του χορηγηθεί όζον μέσω ειδικού μηχανήματος, στην συνέχεια επαναχορηγείται στον ασθενή.

( !!!) : Είναι σημαντικό πριν την εφαρμογή της οζονοθεραπείας να προβείτε σε έναν αριθμό εξετάσεων, τις οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα απαιτήσει και ο γιατρός σας!!!

Σε ποιες παθήσεις ωφελεί το όζον;

Παλαιότερα γινόταν εφαρμογή της πάνω σε πληγές αφού είχε τη δυνατότητα να τις απολυμαίνει και να αποτρέπει από φλεγμονές. Ύστερα χρησιμοποιήθηκε και σε άτομα που έπασχαν από HIV.

Έχει παρατηρηθεί ότι ιδιαιτέρως ευεργετικές είναι οι ιδιότητές του σε περιπτώσεις ρευματολογικών και ορθοπεδικών παθήσεων όπως για παράδειγμα στην οστεοαρθρίτιδα, την αυχεναλγία, την οσφυαλγία κ.α. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα η οζονοθεραπεία έχει αποτρέψει χειρουργικές επεμβάσεις.

Επίσης δρα ευεργετικά και στους πονοκεφάλους αλλά και σε φλεβικά προβλήματα και παθήσεις του ανοσοποιητικού (τα λεγόμενα αυτοάνοσα νοσήματα).

Άλλες περιπτώσεις που χρησιμοποιείται σήμερα η οζονοθεραπεία είναι οι νόσοι του κυκλοφορικού, διάφοροι ιοί, αναπνευστικό σύνδρομο, καρκίνος κ.α.

( !!! ) : Ένας κύκλος οζονοθεραπείας περιλαμβάνει περίπου 10 συνεδρίες καθεμιά απ’ τις οποίες διαρκεί 30΄ ενώ η συχνότητα τους είναι έως 2 την εβδομάδα. Το κόστος τους κυμαίνεται από 80€ έως 120€.

Κατά πόσο είναι εγγυημένα τα αποτελέσματα της οζονοθεραπείας;

Σύμφωνα με γιατρούς που την εφαρμόζουν διεθνώς- σε Αυστρία, Γερμανία, Κίνα, Ιταλία, Κούβα, Η.Π.Α κ.α,  η αποτελεσματικότητά της κινείται απ’ το 68 έως το 86% ενώ πρόσφατη έρευνα Πανεπιστημίου σε ασθενείς με χρόνια προβλήματα στους σπονδύλους έδειξε μείωση της δυσκαμψίας και του πόνου της σπονδυλικής τους στήλης, συσχετίζοντας μάλιστα τα αποτελέσματα της εν λόγω θεραπείας με αυτά χειρουργικής επέμβασης!

( !!! ) : Το όζον έχει αποδειχθεί πολύ βοηθητικό στην προσπάθεια αποκατάστασης διαφόρων προβλημάτων του οργανισμού, επιτυγχάνοντας πολλές φορές και την πλήρη ίαση ορισμένων παθήσεων. Είναι χρήσιμο όμως να προσθέσουμε ότι ο ύπνος αποτελεί απαραίτητο ‘’σύμμαχο’’ της συγκεκριμένης θεραπείας αφού λειτουργεί κι εκείνος με την σειρά του αφυπνιστικά στους επανορθωτικούς μηχανισμούς!!!

Υπάρχουν παρενέργειες στη χρήση της οζονοθεραπείας; 

Η οζονοθεραπεία είναι μια μέθοδος που απαιτεί ειδική τεχνική για να εφαρμοστεί. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η συμβολή ενός γιατρού που να ακολουθεί και να γνωρίζει ακριβώς τα πρωτόκολλα της εφαρμογής. Σε αυτή την περίπτωση τα αποτελέσματα θα είναι πολύ ικανοποιητικά και ασφαλή. Δεν έχουνε διαπιστωθεί μέχρι στιγμής ούτε παρενέργειες ούτε αλλεργίες. 

Αντίθετα, το όζον και η έκθεση σε αυτό μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνα αποτελέσματα όπως θάνατος από αναπνευστικά προβλήματα, μιας και οι επιδράσεις του στους πνεύμονες είναι πολύ τοξικές, ειδικά όταν ενωθεί με το διοξείδιο του αζώτου. Το όζον, ακόμα και σε πολύ μικρές ποσότητες μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια, βήχα και άλλα προβλήματα στους πνεύμονες, αφού τους ερεθίζει μαζί με το φάρυγγα.

Κάποιες παρενέργειες που έχουν σημειωθεί αλλά σπάνια, είναι οι εξής : 

  • πρόκληση αναπνευστικών προβλημάτων- δύσπνοια
  • πρήξιμο στα αιμοφόρα αγγεία
  • προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος
  • προβλήματα στην καρδιά
  • ρήξη στο έντερο
  • προβλήματα εσωτερικά του αυτιού
  • εγκεφαλικό επεισόδιο
  • θάνατος από πνευμονική εμβολή

Με ποιούς τρόπους τελικά το όζον ευνοεί την υγεία μας ;

Συμπερασματικά θα πούμε ποιά είναι τα κύρια οφέλη του όζοντος:

  • απομακρύνει ιούς, βακτήρια, παράσιτα και μύκητες
  • ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
  • καθαρίζει αρτηρίες και φλέβες, βελτιώνοντας έτσι το κυκλοφορικό σύστημα
  • ελαττώνει τον πόνο
  • σταματά τυχόν αιμορραγίες
  • αποτρέπει τις φλεγμονές
  • βοηθάει να περιοριστούν οι βλάβες από εγκεφαλικό επεισόδιο
  • μειώνει τις ταχυπαλμίες
  • μειώνει τις επιπλοκές που προκαλούνται από διαβήτη
  • ενισχύει τη μνήμη και τον εγκέφαλο

Η συμβολή του όζοντος ενάντια στον καρκίνο

Πάνω από τη γή, στη στρατόσφαιρα, υπάρχει ένα στρώμα από όζον που εμποδίζει τις υπεριώδεις ακτινοβολίες. Το γεγονός αυτό βοηθάει στην προστασία των ανθρώπων από τον καρκίνο του δέρματος. Σε πολλές μορφές καρκίνου εντοπίζεται χαμηλή οξυγόνωση στα κύτταρα που βελτιώνεται με τη μέθοδο της οζονοθεραπείας.

By | 2021-05-17T15:11:24+03:00 May 17th, 2021|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment