Αμάρανθος : Ένα superfood … «αυστηρά απαγορευμένο» !

//Αμάρανθος : Ένα superfood … «αυστηρά απαγορευμένο» !

Αμάρανθος : Ένα superfood … «αυστηρά απαγορευμένο» !

Τι είναι ο αμάρανθος ;

Ο αμάρανθος, όπως και το καλαμπόκι αλλά και τα φασόλια, αποτελούσε βασική τροφή για τους Αζτέκους και για τους Ίνκας, οι οποίοι όμως εκτός από το φαγητό, χρησιμοποιούσαν τους σπόρους του αμάρανθου και σε διάφορες ιερές τους τελετές.

Ο αμάρανθος μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο πολλών συζητήσεων λόγω των πολλών χρήσεών του αλλά και της μεγάλης ιστορίας του έως σήμερα.

Πρόκειται για ένα φυτό με εξαιρετικά υψηλά ποσοστά λυσίνης. Αυτό είναι και που κάνει τον αμάρανθο τόσο σημαντικό. Η πρωτεΐνη που προσφέρει ο αμάρανθος στον οργανισμό, ωφελεί και στο αδυνάτισμα (αυξάνοντας δραστικά τον μεταβολικό ρυθμό του οργανισμού και κάνοντας πιο γρήγορη την καύση του αποθηκευμένου λίπους), αλλά και στην διατήρηση της νεότητας και την επιβράδυνση των σημαδιών του γήρατος.

Ιστορία … ενός «πολύτιμου» φυτού

Ο αμάρανθος είναι ένα εξαιρετικά πολύτιμο φυτό, αφού πρόκειται για μία από τις πιο καλές πηγές φυτικής πρωτεΐνης στον κόσμο. Έτσι, όταν οι Ισπανοί κατακτητές πήγαν στην Αμερική, φρόντισαν να απαγορεύσουν δύο από τις πιο πολύτιμες τέτοιες τροφές, το κινόα και τον αμάρανθο. Ένας από τους λόγους που επέβαλαν την απαγόρευση αυτή, ήταν επειδή τόσο τον αμάρανθο όσο και το κινόα, το χρησιμοποιούσαν οι ντόπιοι για τις ιερές τους τελετές.

Πλέον και οι δύο αυτές τροφές, τα δύο αυτά δημητριακά, είναι πασίγνωστα σε ολόκληρο τον πλανήτη, πολύ δημοφιλή και ιδιαίτερα από τους vegans και τους vegetarians, αφού μπορούν να αναπληρώσουν την πρωτεΐνη που χρειάζεται ο οργανισμός και που λόγω της μη κατανάλωσης κρέατος δεν λαμβάνει επαρκώς.

Ο αμάρανθος & η διατροφική του αξία

Όπως ήδη αναφέραμε, αυτό που κάνει τον αμάρανθο μια τόσο πολύτιμη τροφή, ένα μοναδικό superfood, είναι η πάρα πολύ υψηλή περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη, η οποία πιο συγκεκριμένα μπορεί να φτάσει τα 8 – 9 γραμμάρια ανά μερίδα. Ετσι προσφέρει στον οργανισμό μια σειρά από απαραίτητα αμινοξέα που διαφυλάσσουν την σωστή λειτουργία του.

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός πως ο αμάρανθος μπορεί να καταναλωθεί ακόμα και από άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη.

Χαρακτηριστικό επίσης του αμάρανθου είναι πως προσφέρει στον οργανισμό άφθονα καλά λιπαρά οξέα, που προστατεύουν τον οργανισμό και του χαρίζουν απίστευτη ευεξία και υψηλότερες αντοχές.

Επίσης ο αμάρανθος προσφέρει και άλλα πολύτιμα συστατικά στον οργανισμό, όπως είναι :

  • ο σίδηρος
  • το ασβέστιο
  • το μαγνήσιο
  • ο φώσφορος
  • ο ψευδάργυρος

Είναι λοιπόν ένα δημητριακό που συνδυάζει πάρα πολλά οφέλη για την υγεία, την ομορφιά και την ευεξία.

Στοιχεία για τον αμάρανθο

(για 100 γραμμάρια του προϊόντος)

Θερμιδική αξία : 374

Υδατάνθρακες : 66 g

Λιπαρά : 7 g

Πρωτεΐνες : 14 g

Φυτικές ίνες : 15 g

Σίδηρος : 7,6 mg

Ασβέστιο : 153 mg

Νάτριο : 26 mg

Μαγνήσιο : 266 mg

Φυλλικό οξύ : 49 mg

By | 2014-02-07T13:06:47+02:00 February 7th, 2014|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment