Απόκτησε συκώτι από … ατσάλι !!!

//Απόκτησε συκώτι από … ατσάλι !!!

Απόκτησε συκώτι από … ατσάλι !!!

Το συκώτι αποτελεί ένα πολύ σημαντικό όργανο για τον οργανισμό. Οι λειτουργίες που εκτελεί είναι πολυάριθμες και διαφορετικές γι΄αυτό θεωρείται ζωτικής σημασίας όργανο. Για να λειτουργεί όμως σωστά και αποδοτικά είμαστε υπεύθυνοι και εμείς ! Όσο το επιβαρύνουμε , τόσο πιο πολύ το δυσκολεύουμε. Μην ξεχνάμε ότι είναι το πιο μεγάλο σε όγκο όργανο του σώματός μας και λειτουργεί ασταμάτητα ! Τί πρέπει λοιπόν να κάνουμε για να το βοηθήσουμε; Ποιές κακές συνήθειες πρέπει να κόψουμε και ποιές να ξεκινήσουμε;

Ποιός είναι ο ρόλος του συκωτιού;

Ένας από τους ρόλους του συκωτιού είναι να μεταβολίζει τις τροφές και να αποβάλλει τις τοξίνες. Εκτός αυτού βοηθά στην πέψη, παράγοντας κάποια υγρά και ένζυμα. Έχει την ικανότητα να μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια, να συγκεντρώνει βιταμίνες, μέταλλα και όλα τα θρεπτικά συστατικά και να τα προμηθεύει στον οργανισμό όταν είναι απαραίτητο. Μπορεί να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να συνθέσει χοληστερόλη, με τη βοήθεια της οποίας μπορεί να παραχθεί βιταμίνη D, χολή και ορμόνες.

Δες παρακάτω πώς θα το θωρακίσεις!

  1. Χάσε το περιττό βάρος

Η απώλεια των περιττών κιλών μπορεί να αποδειχθεί πολύ σημαντική στην ενίσχυση της λειτουργίας του συκωτιού. Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται η αντίσταση του οργανισμού στην ινσουλίνη με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης του λεγόμενου ‘ΜΑΛΝΗ’, που αποτελεί συχνή νόσο του συκωτιού. Στόχος μας πρέπει να είναι ο δείκτης μάζας σώματος να μην είναι υψηλότερος του 23!

  1. Άλλαξε την διατροφή σου

  • Δεδομένου ότι ο ρόλος του ήπατος στον οργανισμό είναι να μεταβολίζει τους υδατάνθρακες και τα λίπη, υιοθετώντας μια πιο υγιεινή διατροφή, θα διευκολύνεις σημαντικά την λειτουργία του. Εμπλούτισε λοιπόν το καθημερινό μενού σου με πράσινα λαχανικά, ξηρούς καρπούς καθώς και λιπαρά ψάρια. Η κατανάλωση των παραπάνω τροφίμων, τα οποία είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, βιταμίνη Κ και Ω-3 λιπαρά οξέα έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ΜΑΛΝΗ.
  • Βάλε τη βρώμη στη ζωή σου. Η βρώμη περιέχει πολλές φυτικές ίνες που βοηθούν στην καλή λειτουργία του συκωτιού. Επίσης αποτελεί ιδανική τροφή για χάσιμο λίπους, γεγονός που είναι απαραίτητο για την κοιλιά αφού με το λίπος στη συγκεκριμένη περιοχή επιβαρύνει το συκώτι.
  • Απόφυγε όλα τα κακά λιπαρά που υπάρχουν στα επεξεργασμένα τρόφιμα, στα burgers, στις τηγανιτές πατάτες, στα γλυκά, στα πατατάκια και στα έτοιμα κατεψυγμένα φαγητά και προτίμησε γιαούρτι, μέλι, ελαιόλαδο, σαλάτες εποχής!
  • Το μπρόκολο έχει την ιδιότητα να διώχνει το λίπος από το συκώτι γι΄αυτό βάλτε το στη διατροφή σας σε καθημερινή βάση. Περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την υγεία του οργανισμού μας.
  • Ο καφές επίσης λειτουργεί ως προστάτης από το αλκοόλ και την κακή διατροφή. Ναί, καλά ακούσατε. 2-3 φλυτζάνια καφέ την ημέρα κάνουν καλό για το συκώτι αν δε τρώτε σωστά και πίνετε παραπάνω απο το κανονικό.
  • Η ζάχαρη είναι μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις αλλά αποτελεί την χειρότερη και πιο επικίνδυνη συνήθεια. Το λίπος από τα γλυκά και όλες τις ανθυγιεινές τροφές αποθηκεύεται στο συκώτι και μπορεί να προκαλέσουν κίρρωση. Περιορίστε την λοιπόν όσο μπορείτε !
  • Οι ξηροί καρποί που περιέχουν βιταμίνη Ε, αποτρέπουν την συγκέντρωση λίπους στο συκώτι. Προτιμήστε λοιπόν ξηρούς καρπούς, και ειδικά αμύγδαλα, για νόστιμο και υγιεινό σνακ.
  • Μειώστε το αλάτι. Επειδή πολλά τρόφιμα περιέχουν μέσα αλάτι, καλό είναι να αποφεύγουμε να προσθέτουμε παραπάνω. Οι μεγάλες ποσότητες κρίνονται επικίνδυνες ! Μπορείτε εναλλακτικά να χρησιμοποιείτε περισσότερα μπαχαρικά ή μυρωδικά ώστε να αποφεύγετε το πολύ αλάτι.
  • Τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα πράσινα λαχανικά ενισχύουν την καλή λειτουργία του συκωτιού. Εντάξτε τα λοιπόν στο καθημερινό σας διατροφικό πρόγραμμα αφού είναι και μια εξαιρετική λύση να συνοδεύσετε τα φαγητά σας .
  1. Με μέτρο το αλκοόλ!

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ δυσκολεύει το συκώτι να το μεταβολίσει ενώ ταυτόχρονα είναι πιθανό να προκαλέσει βλάβη στα υπατικά κύτταρα. Προκειμένου λοιπόν να αποφύγεις αυτό τον κίνδυνο, αλλά και τον αντίστοιχο μη αλκοολικής στεατοηπατίτιδας, δεν θα πρέπει να ξεπερνιέται η κατανάλωση 2 ποτών ημερησίως ( ή αντίστοιχα 300 mL κρασιού και 700 mL μπύρας) ! Αντίθετα, η επαρκής κατανάλωση νερού συμβάλει στην σωστή λειτουργία και την καλή του ενυδάτωση.

( !!! ) : Ενδείξεις οι οποίες μπορούν να παρατηρηθούν και να υποδεικνύουν πιθανή δυσλειτουργία του συκωτιού αποτελούν τα εξής: δερματικές αλλαγές, προβλήματα κοιλιακής φύσεως, παρατεταμένη και αδικαιολόγητη κόπωση, προβλήματα στην ούρηση και στο έντερο!!!

  1. Προσοχή στην λήψη παυσίπονων!

Η ουσία ‘’παρακεταμόλη’’ που εμπεριέχεται στα παυσίπονα χάπια, εξ’ αιτίας του γεγονότος ότι κατά την διαδικασία μεταβολισμού της παράγονται τοξικά παραπροϊόντα, είναι πιθανό να εξαντλήσει το συκώτι ή ακόμα και να προκαλέσει οξεία ηπατική ανεπάρκεια. Η ύψιστη ποσότητα παρακεταμόλης που λαμβάνεται καθημερινά δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 4.000 mg!

( !!! ) : Η ουσία ‘’παρακεταμόλη’’ δεν αποτελεί συστατικό μόνο των παυσίπονων αλλά εμπεριέχεται και σε διάφορα άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα!!!

  1. Επισκέψου το γυμναστήριο τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα!

Μέσω της άσκησης είναι γνωστό ότι ο οργανισμός σου καίει το περιττό λίπος. Έτσι λοιπόν διευκολύνεται η λειτουργία του συκωτιού καθώς ποσότητα του λίπους ‘’καίγεται’’ προτού φτάσει στο συκώτι. Ως αποτέλεσμα λοιπόν παρατηρείται η αύξηση της ευαισθησίας του οργανισμού στην ινσουλίνη αλλά επιτυγχάνεται φυσικά και απώλεια βάρους. Ειδικοί λένε ότι η άσκηση 3 φορές εβδομαδιαίως είναι η ιδανική συχνότητα!

6. Κοιμήσου σωστά

Το συκώτι όπως και όλα τα όργανα του οργανισμού μας έχουν τη δική τους ώρα που αυτοσυντηρούνται. Για το συκώτι η ώρα αυτή είναι μεταξύ 12 τα μεσάνυχτα και 2 τα ξημερώματα. Τις ώρες αυτές πρέπει να κοιμάσαι βαθιά για να καταφέρει το συκώτι να ξεκουραστεί και να αυτοδιορθωθεί. Φροντίστε λοιπόν να κοιμάστε εκείνες τις ώρες γιατί είναι πολύ σημαντικές.

7. Φάε πρωινό

Η συνήθεια του να πίνετε καφέ χωρίς να φάτε το πρωί είναι η χειρότερη και πρέπει να κοπεί. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε αφού ξυπνήσετε είναι να φάτε ένα πλούσιο πρωινό ώστε να ανέβουν τα επίπεδα γλυκόζης εφοδιάζοντας έτσι το συκώτι με την ενέργεια που απαιτείται για να βγάλει εις πέρας όλες τις βασικές του λειτουργίες.

By | 2021-12-21T22:45:21+02:00 December 12th, 2021|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment